Медіації для запобігання булінгу у шкільному середовищі навчаються учителі міста Мукачево

Навчання - частина роботи. Не дивлячись на те, що навчальний рік закінчився, шкільна вчительстка спільнота міста Мукачево Закарпатської області готується до нового. І в рамках цієї підготовки 9 ...

Додано:
Natalia_Krivoruchko

1
Медіації для запобігання булінгу у шкільному середовищі навчаються учителі міста Мукачево

Навчання – частина роботи. Не дивлячись на те, що навчальний рік закінчився, шкільна вчительстка спільнота міста Мукачево Закарпатської області готується до нового. І в рамках цієї підготовки 9 вчителів міста проходять спеціалізований курс з медіації можливих випадків булінгу у школах між школярами зі статусом ВПО та місцевими учнями.

Перший блок навчання відбувся на минулому тижні у День Конституції України. І це не випадково, адже право на можливість користуватися різними благами з метою задоволення особистих або суспільних інтересів і потреб зафіксовано у Основному Законі.

Тренінг проводився на базі простору AwareZone, а проводила його заступниця очильниці правління ГО «Південно-східна українська асоціація практичних психологів та арттерапевтів», практикуюча психологиня вищої кваліфікаційної категорії (стаж практичної діяльності – 24 роки), кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології і педагогіки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», викладачка Київського юнгіанського інституту, юнгіанська консультантка, арттерапевтка, казкотерапевтка, сертифікована тренерка, психологиня проєкту Татоhub.Київ.

Питання, що були розглянуті у перший день тренінгу: поняття соціальних норм та насильство як не норма; види булінгу; умови трансформації соціальних норм в суспільстві; програму зі зміни соціальних норм для запобігання булінгу у шкільному середовищі. Тренінг був інтерактивним, тож під час його проведення вчителі мали змогу переглянути документальний фільм “Булер” (“Кривдник”) з ліцензійної колекції мережі DocuDays. Новий документальний фільм «Кривдник», режисером якого є лауреат нагород фестивалю Санденс та «Еммі» Лі Гірш, показує цю приголомшливу статистику в людському масштабі, пропонуючи інтимний, безстрашний погляд на те, як булінг вплинув на життя п’ятьох дітей та їхніх сімей.

У фільмі задокументовані реакції вчителів та адміністраторів на агресивну поведінку, які порушують кліше «діти просто поводяться, як діти», і відображений дедалі ширший рух серед батьків і молоді, спрямований на зміну ставлення до булінгу в школах, спільнотах та суспільстві загалом. Учасниці тренінгу отримали моделі проведення виховних та профілактичних бесід, методичні рекомендації з проведення заходів для учнівської молоді з використанням зазначеного фільму. Попереду – наступний етап навчання, в тому числі і з школярами.

“Булінг – явище соціальне. Наше завдання навчитися і протидіяти, і запобігати йому. Причини, чому одна дитина кривдить іншу – багато, і не можна сказати, що  одразу однозначно вдасться визначити, чого так відбувається. Учителю потрібно бути дуже обережним, розбираючи ситуацію булінгу серед школярів. Також у своїй роботі вчитель має керуватися принципом нульової толерантності до насильства”, – зазначила тренерка проєкту Ольга Сербова.

“Зараз діти зовсім інші, ніж були раніше. Адже кожну вільну хвилину свого часу у школі вони, частіше за все, проводять у гаджетах, мобільних телефонах. Вони майже не комунікують один з одним. Думаю, що деякі причини булінгу виникають саме через це: невміння спілкуватися, дружити, знаходити спільну мову, вирішувати конфлікти та домовлятися”, – ділиться роздумами вчителька географії однієї зі шкіл міста.

 

Програма “Єднання заради дії” впроваджується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у партнерстві з благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен суппорт сервісез» та за підтримки Державного департаменту США. IREX має 25-річний досвід роботи в Україні, в тому числі безпосередню роботу з ВПО, міністерствами, представниками ЗМІ та місцевими громадами для підтримки ВПО в Україні. Основна мета програми - посилення стабілізації України через сприяння інтеграції ВПО, підвищення згуртованості громад, надання всебічної підтримки щодо розробки місцевих та національних планів для зменшення вразливості груп ВПО.

Цей матеріал став можливим в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключно відповідальністю ГО “Платформа Суспільної Взаємодії” та необов’язково відображає поглядиIREX та Державного департаменту США.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Як Офіс розвитку Боратинської громади вчить жителів писати проєкти

У Німеччині Новобілоуська громада представила два проєкти відновлення

У Богуславі вчилися оцифровувати культурну спадщину

Англійська, ІТ та власний бізнес. Добірка безплатних курсів для українських ветеранів/ок

Чому політики з ментального здоров'я зараз важливі для громадського сектору України