У Коломийській громаді провели дослідження потреб та послуг для військових, ветеранів та їх сімей

28 червня громадська організація “Сила Громади” презентувала у Коломиї проєкт “Дорога Додому. Соціологічне дослідження потреб та послуг для військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей в ...

Додано:
sylahromady

1
У Коломийській громаді провели дослідження потреб та послуг для військових, ветеранів та їх сімей

28 червня громадська організація “Сила Громади” презентувала у Коломиї проєкт “Дорога Додому. Соціологічне дослідження потреб та послуг для військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей в Коломийському районі”.  

2

Громадська організація “Сила Громади” — є проветеранською організацією, яка здійснює діяльність з надання послуг та створення сервісів для військовослужбовців, ветеранів, членів їх сімей, родин загиблих Захисників та Захисниць України. 

В організації працюють: юристи, адвокати, психологи, фахівці з супроводу та кейс-менеджери. Їхня місія: допомагати, розвивати та об’єднувати суспільство, в якому кожна людина займає гідне місце. 

 

ГО “Сила Громади” надає безкоштоно: 

  • юридичні консультації; 
  • послуги кейс-менеджменту та супровід з вирішенням проблем;
  • безоплатну психологічну підтримку — індивідуальні та групові заняття, у тому числі для дітей військовослужбовців та ветеранів;
  • оздоровчо-розвантажувальні заходи (іпотерапія, майстер-класи, арттерапія, фізіотерапія). 

5

Також команда ГО “Сила Громади” займається забезпеченням ЗСУ; реалізовує міжнародні грантові проєкти націлені на підтримку військовослужбовців та ветеранів; створює ветеранський центр в Коломийській громаді; здійснює просвітницько-навчальну діяльність в Івано-Франківській області для надавачів послуг; реалізовує інтерактивний курс для психологів, педагогів та соціальних працівників.  

4

На початку червня в Івано-Франківській області відбулось 10 навчань про те, як надавати послуги і комунікувати з ветеранами, військовослужбовцями та членами їх родин для держустанов та місцевого самоврядування. Участь у навчаннях взяли 129 працівників.  

“Для нас проведення дослідження було важким та новим досвідом. Завдяки підтримці наших партнерів з аналітичного центру Cedos нам вдалось це зробити. Часто приходилось вчитись на ходу, аналізувати, що справді є важливим для наших респондентів та учасників дослідження”, — розповідає координатор проєктів громадської організації “Сила Громади” Юрій Белявський.  

Дослідження “Дорога додому” допомогло краще зрозуміти нагальні потреби військовослужбовців, ветеранів, членів їх сімей, родин загиблих Захисників та Захисниць України. Також проблеми з якими вони стикаються при отриманні послуг для того, щоб максимально ефективно реалізовувати державну ветеранську політику в громаді. 

“У Коломийській громаді не проводились дослідження націлені на аналіз послуг та потреб для військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей. Не існувало чіткого розуміння, що справді їм потрібно, як покращити послуги та, що саме змінити. Якщо ми не розумітимемо першочергові потреби й необхідні послуги, то як можемо говорити, що справді турбуємось про них”, — ділиться Юрій Белявський.  

Більшість осіб, які взяли участь у дослідженні, підтримали ідею створення у Коломиї ветеранського простору, а деякі учасники під час інтерв’ю говорили про потребу в такому місці. Вони хочуть безбар’єрний простір, де можуть проводити час та організовувати активності. Також у просторі мають функціонувати сервіси, як-от: 

  • соціальний супровід (інформування, допомога з вирішенням проблеми чи отриманням послуги, перенаправлення);
  • юридичне консультування;
  • психологічна підтримка. 

“Ми очікуємо після презентації дослідження початок нового етапу роботи з удосконалення  наявних сервісів та створенням нових у Коломийській громаді для військовослужбовці, ветеранів та членів їх сімей. Для нас важливо, щоб наше дослідження лягло в основу ветеранського центру, який створюється у нашій громаді. Адже він має бути таким, яким хочуть ті, для кого центр створюється”, — ділиться  Юрій Белявський.  

 

Найпоширеніші проблеми у Коломийській громаді 

Керівник проєкту “Дорога додому” Тарас Герелюк каже, що найбільш поширеними потребами ветеранів та ветеранок і військовослужбовців, які виявили в рамках цього дослідження, є: 

  • фінансова підтримка;
  • лікування та реабілітація;
  • соціальна підтримка;
  • забезпечення житлом;
  • психологічна допомога та реабілітація;
  • юридична підтримка;
  • інформування про наявні послуги та можливості;
  • працевлаштування й освіта / підвищення кваліфікації;
  • допомога з відкриттям і веденням підприємництва;
  • потреба у спілкуванні з людьми зі схожим досвідом. 

Члени родин військовослужбовців і ветеранів загалом згадували схожі потреби, хоча й трохи з іншою пріоритетністю. 

Наші учасники досліджень володіли різним досвідом, тому було багато історій, які справді зачіпали за душу. Найскладніше було брати інтерв’ю та опрацьовувати зібраний матеріал із розмов з матерями загиблих військовослужбовців. Емоційно важко пропускати крізь себе їх історії. 

А от військовослужбовців та ветеранів було складно переконати розповісти про свій досвід, але ті, хто таки погоджувався на участь в інтерв’ю, або фокус-групі охоче ділилися. Для них важливо розуміти, що є небайдужі люди до їх досвіду та потреб”, — розповідає Тарас Герелюк. 

 

Основні тези з дослідження 

У громаді низький рівень поінформованості про наявні соціальні, юридичні, медичні, психологічні та інші послуги, а також про те, як їх можна отримати. Це саме стосується і фінансової підтримки, матеріального забезпечення, пільг і субсидій, які можна отримати в Коломийській громаді.  

6

Також важливою проблемою є труднощі з оформленням документів, пільг, статусів, які виникають через складні та погано оптимізовані процедури, визначені законодавством.  

“Якщо військовий звертається кудись, не потрібно перекидати його від працівника до працівника, з установи до установи. Я думаю, що це якось потрібно узагальнити в нашій владі, бо інакше військові просто плюнуть і нічого робити не будуть”, — ділиться дружина військовослужбовця. 

Серед опитаних представників цільових категорій високим є запит на фінансову підтримку. Цю потребу відзначили 39,7% респондентів, які взяли участь в опитуванні в рамках цього дослідження. Окрім того, частина учасників дослідження зазначали, що їм не вдалося скористатися навіть наявними можливостями через складнощі з отриманням деяких виплат, оформленням частини пільг і субсидій.  

“Фінансова підтримка після повернення з війни має бути на тому ж рівні, що і під час служби. Коли ти приходиш у цивільне життя, не встигаєш адаптуватись, і тобі потрібно шукати роботу, ти не можеш звикнути до неї, починаються заборгованості, купа проблем і так дальше”, розповідає військовослужбовець під час інтерв’ю.  

22% опитаних у межах анкетування озвучували потребу в допомозі з працевлаштуванням.  

Складнощі з тим, що потрібно фізично працювати двома руками. Елементарно [навіть] за ноутбуком потрібно дві руки, щоб друкувати принаймні. Виникали складнощі з тим, що потрібно фізично працювати. Були і проблеми в мене зараз, на цій роботі, з тим, що лікарі мені сказали, що фізично мені рукою відтискатись від землі елементарно не можна. Тобто ніякі навантаження. Але я пішов водієм працювати і я розгружаю, загружаю машину, скажем так. Це нелегка робота, так, але я її роблю. А що робити?”, пояснює ветеран. 

Важливою для опитаних цільових категорій є потреба в отриманні житла. 35,6% респондентів вказали в анкеті потребу в забезпеченні житлом у цей момент, а 38,3% — ймовірність такої потреби в майбутньому.  

Надзвичайно поширеною групою потреб, на яку в межах опитування вказали 42,5% респондентів, є соціальні послуги. Серед соціальних послуг найбільш актуальними є консультування, натуральна допомога, представництво інтересів, соціальна адаптація, соціальна профілактика, підтримане проживання. Також у декількох випадках ми стикалися з негативною оцінкою роботи соціальних працівників у громаді.  

У багатьох випадках, за словами учасників дослідження, ефективним інструментом підтримки був Центр підтримки Захисників України при Коломийській міській раді. Учасники, які отримували послуги в Центрі, здебільшого позитивно про нього відгукувалися, однак висловлювали бажання про розширення спектру послуг, які він міг би надавати.  

У Коломийській громаді функціонує Обласний госпіталь ветеранів війни, про який учасники дослідження залишали позитивні відгуки та розповідали про наявність у ньому обладнання та мотивованих спеціалістів, які працюють з військовослужбовцями і ветеранами. Також учасники дослідження згадували про відсутність повного комплексного циклу реабілітації в Коломийській громаді та брак спеціалістів і достатнього фінансування для його забезпечення. 

“Ну, в госпіталі там взагалі, там атмосфера. Вона більш позитивна, ніж просто у цивільних. Ну, з тим, що стикався я, там так йдуть назустріч, навіть якщо щось з направленням якісь проблеми, чи ще щось, то різними шляхами, навіть тими, і що вони не повинні, не зобов’язані робити, люди йдуть назустріч. Там просто атмосфера така позитивна, доброзичлива”, ділиться ветеран. 

Ще однією важливою потребою, про яку часто говорили учасники дослідження, є психологічна підтримка та реабілітація. Так, 31,5% опитаних відчувають потребу в психологічній підтримці зараз, а 35,6% зазначали, що, ймовірно, можуть потребувати її в майбутньому. Зокрема, неодноразово учасники дослідження говорили про значну потребу в психологічній підтримці для дітей із сімей військовослужбовців і ветеранів. Наразі в Коломийському районі існує недостатня кількість якісних психологічних сервісів.

Учасники дослідження згадували про низку проблем, з якими вони стикалися під час взаємодії загалом з комунальними та державними надавачами послуг. Серед таких проблем:  

  • велика кількість документів і складні процеси оформлення,
  • черги, 
  • брак навичок комунікації з ветеранами та членами родин військовослужбовців серед надавачів послуг, 
  • некоректна поведінка чи висловлювання.  

“Стосовно пільг на оплату комунальних ще гірше, тому що коли чоловік приїжджає сюди, щоб прописатись у квартирі, де ми мешкаємо разом, ми приходимо в ЦНАП, нам кажуть, що треба довідку. Ми йдемо замовляти довідку, на яку йде два тижні, ми повертаємося з довідкою, він бере знову відгули на два дні, приїжджає, дві доби тратить на доїзд, і, виявляється, треба ще крім тої довідки ще якусь, і це вже третій папір, який від нас вимагають. Ми досі не маєм ніяких пільг”, розповідає дружина військовослужбовця. 

У Коломийській громаді є недержавні надавачі послуг, які працюють з ветеранами і ветеранками та членами їхніх родин. Однак вони не мають достатніх ресурсів для охоплення потреб усіх потенційних бенефіціарів, які проживають у регіоні, і, відповідно, мають власні обмеження щодо кількості послуг, які можуть надати. 

 

Дослідження 1

Дослідження 2

 

Висновки із дослідження

Коломийська територіальна громада поки що не готова до повернення великої кількості ветеранів. У Коломийській громаді бракує комплексного підходу до реінтеграції та підтримки ветеранів та ветеранок і членів родин ветеранів та військовослужбовців, немає середньо та довгострокового плану реалізації ветеранської політики. На думку учасників дослідження, місцева влада не робить достатньо для належної підтримки цих груп.  

Є потреба в оптимізації, вдосконаленні існуючих та створенні нових сервісів, які б задовольняли виявлені потреби цих цільових груп. Ті сервіси, які існують, не охоплюють належним чином жителів сіл та віддалених населених пунктів. У громаді немає об’єднаної ветеранської спільноти та зручного місця, навколо якого така спільнота могла б формуватись, хоча існує запит на формування такої спільноти і створення подібного простору. 

На основі виявлених потреб та проблем, команда ГО “Сила Громади” розробила рекомендації, які могли б вплинути на покращення ситуації на місцевому рівні в Коломийській громаді та сусідніх громадах. Їх представили на презентації дослідження.   

Детальніше ознайомитися з аналітичним звітом дослідження можна за посиланням: drive.google.com

 

Дослідження проводилось громадською організацією “Сила Громади” останні пів року за підтримки аналітичного центру 203166Cedos, IEP, Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Центру «Нова Європа» і реалізоване за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. 


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи

Власники пошкодженого чи зруйнованого житла можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків

Після великої води: як відновлюється життя у Корабельному районі Херсона

USAID спорудив навчальний простір у Богданівці на Київщині, де російські війська зруйнували школу

Актуальні літні події для громадських активістів та активісток

Триває робота з розроблення Стратегії розвитку Дмитрівської сільської територіальної громади