Який закордонний досвід Україна може перейняти для розвитку параюридичного руху?

Який міжнародний досвід та успішні практики Україна може запозичити для розвитку параюридичного руху? Голова ГО «Асоціація громадських радників України» Ганна Ілащук провела дослідження, в якому ...

Додано:
UPA

Голова АГРУ Ганна Ілащук
Який закордонний досвід Україна може перейняти для розвитку параюридичного руху?

Який міжнародний досвід та успішні практики Україна може запозичити для розвитку параюридичного руху? Голова ГО «Асоціація громадських радників України» Ганна Ілащук провела дослідження, в якому вивчила досвід Північної Македонії та Молдови й проаналізувала діяльність параюристів з метою адаптації кращих практик для України.

Параюристи відіграють важливу роль у правових системах країн, що розвиваються, розширюючи правові можливості їхніх громадян. Адже вони успішно працюють поруч з фаховими юристами, забезпечуючи первинну ланку доступу до правосуддя на локальному рівні.

В Україні одна із наймолодших мереж параюристів у Європі. На етапі формування й розвитку цього інституту, українські параюристи змушені стикатися з низкою викликів та проблем, які є перешкодою для їхньої повноцінної та ефективної діяльності в громадах країни. Звернення до міжнародного досвіду й запозичення успішних практик у країн, які вже пройшли цей шлях, може стати допоміжним для нашого параюридичного руху.

В ході свого дослідження в межах Програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства, проведеного за підтримки Європейського союзу, голова ГО «Асоціація громадських радників України» Ганна Ілащук проаналізувала досвід двох країн — Молдови та Північної Македонії у підтримці діяльності параюристів.

«Мережа параюристів України (громадських радників) є чи не наймолодшою в Європі, тому запозичення кращих практик з міжнародного досвіду країн, що є досить близькими за цінностями та вектором розвитку є не просто інструментом покращення роботи параюристів, а може стати можливістю для створення якісно нових звʼязків та взаємодій як на локальному, так і на національному рівнях», — розповідає Ганна Ілащук.

Параюристи АГРУ

 

Досвід Північної Македонії

У Північній Македонії параюридичний рух включає 14 параюристів, які є членами кількох громадських організацій. Вони здобувають юридичні знання через навчання та спеціальні освітні програми, які охоплюють питання соціального захисту, охорони здоров’я, житлового права та інші важливі теми для мешканців громад. Параюристи забезпечують первинні консультації та перенаправляють складні справи до адвокатів, якщо це необхідно. 

Окрім надання первинної правової допомоги, деякі параюристи можуть залучатися до виконання інших важливих ролей у громадах, в яких проживають. Зазвичай це може бути наставництво або тренерство, медіаторство у навчальних програмах з освіти ромів, просування потреб громад та їх мешканців тощо.

 

Досвід Молдови

У Молдові параюристи об’єднані в Національну асоціацію параюристів, що налічує 50 учасників. Перед початком діяльності вони проходять онлайн курси, які охоплюють основні правові питання. Навчальна програма завжди доступна на онлайн платформі, що дозволяє параюристам постійно оновлювати свої знання. Стабільна робота параюристів в Молдові підтверджується фінансуванням. Невелика, але фіксована оплата дає їм можливість працювати безперервно, маючи штат з 10 осіб на 50 громад. Також вони повинні щорічно проходити сертифікацію, що підтверджує їхню кваліфікацію.

«10-річний досвід Молдови, де законодавство чітко диктує та стимулює роботу параюристів, показує стабільність цієї системи. Мешканці та органи місцевого самоврядування (ОМС) знають про параюристів, звертаються до них за допомогою, а співпраця налагоджена», — зазначає голова ГО «Асоціація громадських радників України».

Для Північної Македонії та, особливо, для України, цей досвід є дуже актуальним. Навіть без чіткої законодавчої бази, спільне розуміння ролі параюристів ОМС, партнерами та мешканцями, чітке пояснення їхніх функцій та користі, є вкрай важливим.

 

Параюридичний рух в Україні

Як і в більшості країн світу параюристи — громадські радники в Україні не мають юридичної освіти, проте пройшли спеціальне навчання з базових правових питань та отримали відповідні свідоцтва. Їхня головна цінність — це Людина, захист її прав та свобод. Після навчання вони знають як працює система правосуддя в Україні, які існують провайдери правової допомоги й розуміють до якої інституції необхідно звернутись людям, щоб найшвидше й найякісніше отримати професійну правову послугу.

До повномасштабного вторгнення росії в Україні працювали 225 громадських радників та радниць, більшість з яких увійшли до складу ГО «Асоціація громадських радників України» та працювали в 1469 українських територіальних громадах. Всі вони працюють на волонтерських засадах, проте Асоціація пропонує їм певні привілеї та можливості для навчання та здійснення своєї діяльності у громадах. Так, організація на регулярній основі проводить навчання та тренінги з питань, актуальних для мешканців громад, а також за запитом самих громадських радників задляпідвищення кваліфікації та професійного розвитку. Окрім того, активні учасники організації можуть залучатися до реалізації ініціатив та проєктів на рівні громади, області, регіону тощо.

АГРУ

На відміну від Північної Македонії та Молдови, де інститут параюристів вже сформував позитивну репутацію, довіру та обізнаність про його діяльність серед громадян, для України проблема незнання та недостатнього розуміння ролі параюристів залишається досить актуальною. Багато людей, зокрема: представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та інших можливих партнерів, не мають чіткого уявлення про те, хто такі параюристи, які їхні функції та як вони можуть сприяти вирішенню правових проблем у громадах. Це призводить до ускладненої комунікації, недовіри та, як наслідок, недостатньої співпраці.

Для подолання цієї проблеми необхідно провести комплексні комунікаційні та адвокаційні кампанії, спрямовані на підвищення обізнаності про роль параюристів, а також розробити стратегії для залучення потенційних партнерів до співпраці, зокрема, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та приватного сектора. Це допоможе наростити довіру до параюристів, сприятиме розширенню співпраці з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та іншими партнерами, а також зміцненню правової культури в громадах.

«Досвід Північної Македонії та Молдови показує, що навіть у складних умовах параюристи можуть ефективно допомагати громадам у вирішенні правових питань. Українським громадським радникам важливо запозичити ці практики, адаптуючи їх до місцевих умов, щоб покращити доступ до правової допомоги та підвищити рівень правової культури в Україні», — підкреслює Ганна Ілащук.

Параюристи АГРУ 

Більше новин про параюридичну спільноту України, корисні статті, інформація про оновлення в законодавстві, а також анонси подій та заходів, які можуть підвищити вашу правову обізнаність ви можете знайти на Facebook та веб-сайті «Асоціації громадських радників України».

   

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства. Матеріал відображає позицію автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи