Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Днями у Києві завершився дводенний підсумковий захід “Її перспектива. Без жінок не буде миру та безпеки”, який було присвячено висвітленню погляду жінок на війну та участь у відбудові й ...

Додано:
Ipcg

photo_2024-07-06_14-42-42
Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Днями у Києві завершився дводенний підсумковий захід “Її перспектива. Без жінок не буде миру та безпеки”, який було присвячено висвітленню погляду жінок на війну та участь у відбудові й відновленні. 

У перший день відбулася презентація дослідження “Практики включення молодих жінок ВПО в приймаючі громади”. Його результатами із представниками донорської спільноти та громадського сектору поділилася голова правління ГО “ Інститут миру і порозуміння” Альона Горова, а модератором виступила правозахисниця і письменниця Лариса Денисенко. 

Спираючись на отримані дані, Альона Горова зазначила, що відбувається зміна у гендерних ролях, яку повʼязують із повномасштабним вторгненням й економічними викликами, але про руйнування стереотипів говорити поки зарано. Зокрема більше 50% жінок, як ВПО, так і місцевих, погоджуються, що жінки стали більш активними та відповідальними у прийнятті рішень, здатні брати ініціативу у свої руки та виконувати лідерські функції в різних сферах, зокрема в умовах повномасштабного вторгнення.   “Якщо говорити про виклики і потреби жінок в умовах повномасштабного вторгнення, то найбільш нагальними викликами, за даними фокус групових дискусій, на сьогодні постають питання безпеки, фінансової забезпеченості та відчуття стабільності в цілому, а також підтримки належного психологічно-емоційного стану в умовах війни”, – уточнила спікерка. Підсумовуючи, вона наголосила на позитивній тенденції до формування в українському суспільстві образу сильної жінки та соціального феномену сестринства. Відеозапис презентації дослідження можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZR-J2bZQPAg&t=7s 

Окрім того, у столичному кінотеатрі “Жовтень” відбувся прем’єрний показ короткометражних фільмів, знятих учасницями проєкту “ЇЇ Перспектива” з Черкас, Фастова, Нововолинська, Здолбунова і Василькова. Впродовж дев’яти місяців під керівництвом досвідчених менторів зі світу кіно команди молодих місцевих та внутрішньо переміщених жінок спільно працювали над створенням власних відеоісторій, де розкривають проблеми, з якими стикаються в контексті війни. Це не лише проблеми ВПО, а і про жінок, які чекають на повернення своїх чоловіків із війська, і тих, які зараз переживають стан невизначеності через зниклих безвісти, і про жінок, які самі роблять вибір піти служити, захищаючи Україну.

Директорка  правозахисного департаменту ​​Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Ксенія Шиманська наголосила на важливості проведення подібних заходів, які з використанням інструментів кіномистецтва доносять до широкого загалу соціальні проблеми, наявні у суспільстві, що є першим кроком до їх подальшого вирішення та сприяє підвищенню соціальної згуртованості громад. Усі фільми доступні для перегляду у YouTube: https://youtube.com/playlist?list=PL6UuYTCBJFic9tvJ0q4nnAdUKQJYeszEQ&si=Sal0sIUYW3HFpUNm 

Захід відбувся в рамках проєкту “Розширення можливостей внутрішньо переміщених молодих жінок в Україні для участі в контексті розбудови миру” (“ЇЇ ПЕРСПЕКТИВА”), який впроваджується  ГО “Інститут миру і порозуміння” у співпраці з “Глобальним партнерством для запобігання збройним конфліктам” за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF). Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. Починаючи з 2016 року, WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 1000 місцевих жіночих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізовують гуманітарну діяльність у 41 країні світу, які постраждали від кризи.

Більше про проєкт на сайті https://herperspective.com.ua/ 

Ця подія підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

39 ветеранів/-ок успішно завершили навчання на сертифікатній програмі “Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення"

Громадська участь у місцевій політиці: які зміни до статутів громад мають внести сільські та селищні ради Харківщини

«Ми змогли відірвати дітей від гаджетів». Як у Вишнівській громаді реалізували шкільний бюджет

Як «Попередити корупцію просто» — пояснюємо в експлейнерах на Суспільному

ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах