Як покращити новинний контент на сайтах ВЦА Луганщини і Донеччини? Комунікаційники отримали поради

Засилля запозиченого контенту, суха подача текстів канцелярською мовою, речення довжиною 7 рядків та багато інших моментів зафіксували експерти ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та ГО «Асоціація ...

Додано:
lekotan

тренінг менеджер телефон
Як покращити новинний контент на сайтах ВЦА Луганщини і Донеччини? Комунікаційники отримали поради

Засилля запозиченого контенту, суха подача текстів канцелярською мовою, речення довжиною 7 рядків та багато інших моментів зафіксували експерти ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та ГО «Асоціація «Відродження та розвиток» під час дослідження контенту сайтів та сторінок у соцмережах обласних та місцевих ВЦА Донеччини та Луганщини. Для того, щоб обговорити, як можна покращити інформування мешканців своїх громад, на початку липня експертів та комунікаційників запросили на круглий стіл у Києві «Залучення громадськості Сходу до відновлення своїх громад».

За словами виконавчої директорки ГО «Донецький прес-клуб», медіаекспертки Інституту демократії імені Пилипа Орлика Тетяни Строй, яка модерувала зустріч, на комунікаційниках лежить велика відповідальність за те, що потрапляє у медіапростір локальних та національних ЗМІ. «Ми понад 10 років досліджуємо контент місцевих медіа, бачимо, що близько 70% публікацій вони запозичують, насамперед, у пресслужб органів влади з анонсів та релізів, беруть з їхніх сайтів та сторінок соцмереж, – пояснює медіаекспертка. – На жаль, через кадровий голод, журналісти і редактори не опрацьовують цю інформацію належним чином, подають аудиторії у тому вигляді, в якому її надали посадовці. Тому виходить, що і співробітники державних організацій та установ автоматично є авторами медіаконтенту, який споживають пересічні громадяни. Але чи є цей контент доступним для розуміння?».

Учасники та учасниці обговорили, як зараз відбувається підготовка інформації в їхніх установах: йшлося про те, що різні підрозділи подають «новини» одному спеціалісту, який це все опрацьовує, погоджує і оприлюднює. Але головна проблема полягає у тому, що ця особа не є фаховим журналістом чи піарником, тому подати повідомлення простою мовою складно, особливо, коли постійно маєш справу з документами. Тому Тетяна Строй коротко ознайомила аудиторію з базовими журналістськими стандартами, особливо наголосивши на важливості відокремлення фактів від оцінок, необхідності використання цитат – коментарів фахівців, які б якраз пояснювали певні складні юридичні моменти або факти, про які йдеться у новині.

Але найбільш «проблемним» стандартом для посадовців є доступність. Дотримання цього стандарту вимагає розшифрувати абревіатури, уникати вузько професійної лексики (або пояснити ті чи інші терміни), вживати активні дієслова замість пасивів, які захаращують текст…

Учасники та учасниці на прикладах розібрали, як можна розбити складний канцелярський текст на більш короткі речення, замінити пасивні дієслова на активні, прибрати зайві слова, які не несуть смислового навантаження. Проаналізували подачу інформації на сайтах (у рубриці «Новини»)  та сторінках ФБ деяких ВЦА, відзначили, які публікації кращі для розуміння широким загалом, які не вдало подані. Модераторка пояснила, що будь-яке новинне повідомлення має будуватися за принципом «перевернутої піраміди»: спочатку інформувати про найважливіші факти, у чому полягає новизна, а далі переходити до деталей – від більш значущих до менш суттєвих. «Дуже логічно подавати новину за цим принципом, адже справді, має на початку бути головне! Сучасні люди не читають довгих повідомлень, – зазаначив Андрій Зайцев, Департамент масових комунікацій Луганської ОДА. – Думаю, що із шаблоном новинного повідомлення, яким з нами поділилася медіаекспертка, тепер буде набагато швидше і простіше підготувати публікацію».

Наприкінці заходи учасники отримали цікаві поради. Які? Чекайте наступну новину!

 

Захід організований ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проєкту «Залучення громадськості Cходу України до відновлення своїх громад», який підтримується МФ «Відродження». Проєкт реалізується ГО «Громадська ініціатива Луганщини» у співпраці з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», ГО «Центр політико-правових реформ» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток».


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Доступ до публічної інформації в ОМС: як зробити так, щоб усе запрацювало?

“Варіанти дій”: нова YouTube-програма, присвячена людській історії

Як покращити контент на сайтах та у соцмережах ВЦА Луганщини і Донеччини

«Від нас залежить, якими будуть наші громади». У Луцьку відбувся форум «Рушій невтраченої демократії»

Клуб 2.0 чи творчий простір: створення у громаді Центру культурних послуг

Східний Варіант запустив нову YouTube-програму про міжнародну допомогу