Відбулись дві навчальні майстерні-практикуми в рамках проєкту проєкту «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад»

3-4 та 11-12 липня за участі 40 представників з цільових громад проєкту «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад» взяли участь у навчанні щодо реалізації ...

Додано:
ARPI

Screenshot_114
Відбулись дві навчальні майстерні-практикуми в рамках проєкту проєкту «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад»

3-4 та 11-12 липня за участі 40 представників з цільових громад проєкту «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад» взяли участь у навчанні щодо реалізації якірних проєктів з розвитку туристичних продуктів, пов’язаних зі спадщиною. Метою майстерень-практикумів стало надання партнерським громадам Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ефективні інструменти для місцевого економічного розвитку та підвищення спроможності громад управляти та використовувати культурну спадщину і природні ресурси на користь усієї громади.

Перша майстерня об’єднала представників Диканської, Сенчанської, Оржицької територіальних громад (ТГ) Полтавської області, Тетерівської ТГ Житомирської області, Гощанської ТГ Рівненської області та Зимнівської ТГ Волинської області. Друга майстерня об’єднала представників Черняхівської та Хорошівської ТГ Житомирської області, Білокриницької ТГ Рівненської області, Щацької ТГ Волинської області, Довжанської та Горінчівської ТГ Закарпатської області.

Навчальні майстерні передбачали дводенну програму на базі чотирьох територіальних громад. Перший день майстерень-практикумів пройшов у Вигодській, а другий – у Пасічнянській, Надвірнянській та Косівській громадах Івано-Франківської області. Учасники мали можливість познайомитись з найяскравішими прикладами успішних підходів до планування та управління якірними проєктами, пов’язаними з туризмом навколо спадщини та відповідним розвитком продуктів і послуг.

Природна та культурна спадщина сьогодні все ще традиційно  сприймається в Україні  радше як об’єкт охорони, а не як чинник економічного  розвитку. Водночас на місцевому рівні є низка прикладів якірних атракцій, що базуються на спадщині,  приваблюють відвідувачів та є поштовхом до розвитку громад. Навчальні майстерні-практикуми дали учасникам можливість дізнатись, як створюються та управляються такі атракції, що має допомогти їм  в майбутньому генерувати та втілювати проєкти розвитку, пов’язані зі спадщиною у своїх громадах.

Протягом першого дня учасники майстерні відвідали Центр спадщини Вигодської вузькоколійки та інші розвиткові ініціативи Вигодської громади. Вони познайомились з шляхом створення Центру спадщини Вигодської вузькоколійки-найстарішої з діючих в Україні та дізнались як створення Центру спровокувало численні підприємницькі ініціативи.

Другого дня представники територіальних громад відвідали Надвірну, Пнів та Косів. Під час візиту учасники дізнались про якірні проєкти розвитку навколо історичної спадщини фортеці Пнів, театр замку Краснодвір та шлях трансформації «килимового цеху» у Центрі Карпатської культури.

Майстерні-практикуми були побудовані на висвітленні практичних аспектів, а не на викладі теорії та передбачали гнучкий підхід. Відвідування ключових атракцій доповнювались детальним поясненням від їх творців демонстраціями, експертним аналізом середовища та існуючих викликів, що підсилило практичне значення майстерень і забезпечило активне залучення учасників. За відгуками учасників участь в майстерні-практикумі надихнула їх на низку свіжих ідей, які в подальшому лідери громад мають намір трансформувати в конкретні проєкти місцевого розвитку.

 

Ця публікація була створена ГО «Агентство з розвитку приватної ініціативи» в рамках проєкту «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад», та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

USAID HOVERLA page on FB: https://www.facebook.com/USAIDhoverla

@USAIDHOVERLA


Тематика публікації:                    

Останні публікації цього розділу:

Понад чотири тисячі жителів громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» взяли участь у Днях бюджету

Стартувала освітньо-профорієнтаційна програма «Update: Південь»

Розпочався проєкт «Впровадження підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті»

Інкубатор демократичних ініціатив розпочинає проєкт зі зменшення випадків мови ворожнечі в країнах Східного партнерства

Тренінг в медіабазі: Психологиня розповіла журналістам про види когнітивних спотворень та їхній вплив