Конкурсний відбір менторів в межах програми “Лабораторія Стійкості: посилення спроможності громадських організацій під час війни”

Зафіксувати у Google календарі!


Додано:
Oleksandra Oberenko

Лабораторія ФБ-4
Конкурсний відбір менторів в межах програми “Лабораторія Стійкості: посилення спроможності громадських організацій під час війни”

Програма “Соціальний капітал” Міжнародного фонду “Відродження” у партнерстві та за фінансової підтримки міжнародної протестантської агенції розвитку та допомоги у Німеччині “Хліб для світу” (Brot für die Welt) у Німеччині, розпочинає програму “Лабораторія Стійкості: Посилення спроможності громадських організацій під час війни” та оголошує конкурс на підтримку сталих громадських організацій та ініціатив. Ця програма має на меті підтримати і посилити громадські організації з 7 областей: Дніпропетровської, Миколаївської, Харківської, Сумської, Полтавської, Одеської та Кіровоградської, сприяти створенню умов для посилення стійкості громад, у яких діють громадські організації, через залучення мешканців та формування планів стійкості громад.

Одна зі складових програми – менторська підтримка для організацій-учасників програми. 

Мета цього конкурсу: обрати десять досвідчених та мотивованих менторів, які надаватимуть якісні навчально-консультаційні послуги, та будуть працювати з командою Фонду, громадськими організаціями в рамках проєкту “Лабораторія Стійкості: посилення спроможності громадських організацій під час війни”. Більше про Лабораторію та її програму читайте тут.

Кінцевий термін подачі пропозицій – 29 липня 2024 року.

Основні критерії оцінки пропозицій:

а) Досвід в управлінні громадськими організаціями не менше 3 років;

б) Досвід проведення адвокаційних та комунікаційних кампаній;

в) Досвід співпраці з іноземними донорами;

г) Досвід з розвитку спроможності організацій;

д) Досвід тренерства та менторства.

Конкурс включає два блоки менторської підтримки: 

Блок 1 (шість менторів):

У межах першого блоку конкурсу буде обрано шість пропозицій від менторів та менторок, які відповідають такому технічному завданню: 

  • надання комплексних менторських послуг для поліпшення організаційної спроможності ГО, реалізації їхнього проєкту впродовж 18 місяців для громадських організацій, яких було відібрано в рамках програми;
  • проведення щонайменше двох зустрічей на місяць з командами офлайн або  онлайн;
  • документування зустрічей з групою: ведення протоколів та щоденників зустрічей;
  • робота з командами ГО над реалізацією їхніх статутних цілей та змістових активностей, зокрема у підготовці та реалізації проєктів  поданих у рамках програми “Лабораторія Стійкості: посилення спроможностей громадянського суспільства для подолання наслідків війни”: консультації та моніторинг результативності діяльності ГО;
  • оцінювання прогресу зростання організаційної спроможності громадської організації. 

Блок 2 (чотири ментори):

У межах другого блоку конкурсу буде обрано чотири пропозиції від менторів, кожен та кожна з яких спеціалізується в одній з наступних галузей для роботи з 12-16 командами-учасницями програми:

  1. фінансовий менеджмент;
  2. юридичний супровід діяльності ОГС;
  3. комунікації;
  4. розвиток громади (стійкість та відновлення громади, залучення громадян)

Фінансовий менеджмент

Ментор чи менторка з фінансового менеджменту надаватиме послуги консалтингу та супроводу ГО щодо планування, організації та контролю за фінансовими ресурсами ГО. Зокрема, менторська підтримка включатиме допомогу в організації роботи з первинними документами, обліку засобів та кадрів, роботи з бюджетом та фінансовою звітністю за проєктами, консультації щодо посилення фінансової стійкості ГО. 

Менторка чи ментор повинні проводити щонайменше дві онлайн зустрічі з командами на місяць у форматі консультацій, вміти оцінювати стан фінансового менеджменту організації, ставити цілі для поліпшення фінансового менеджменту організації, вести протоколи зустрічей, консультуватися щодо планування бюджетів проєктів та звітності за ними. 

Юридичний супровід діяльності ГО

У форматі консультацій ментор(ка) навчатиме та супроводжуватиме ГО щодо: оподаткування неприбуткових організацій в Україні; укладання необхідних договорів для надання послуг в рамках проєктів;  допомоги з належним врядуванням та політиками ГО;  роботи з працівниками та волонтерами; правового супроводу ГО у змістових напрямках діяльності організацій. Ментор(ка) повинні проводити щонайменше дві онлайн зустрічі на місяць.

Комунікації

Менторський супровід у частині комунікацій ГО повинен включати проведення колективних та індивідуальних консультацій ГО щодо стратегічних комунікацій організацій, їхнього позиціонування, роботи над проєктами, особливостей комунікацій з ключовими цільовими авдиторіями та зацікавленими сторонами. Ментор(ка) повинні проводити щонайменше дві онлайн зустрічі в місяць.

Розвиток громади (стійкість та відновлення громад, залучення громадян до процесів прийняття рішень)

Ментор(ка) повинні проводити щонайменше дві онлайн зустрічі на місяць у сфері: формування програм щодо стійкості та відновлення громад, адвокацій цих програм, співпраці з органами місцевого самоврядування, залучення громадян до розробки, адвокації, реалізації та моніторингу програм посилення стійкості, розвитку та відновлення громад.

Менторський  супровід здійснюватиметься через консультування організацій онлайн та офлайн та має на меті формування сталості інституційних практик діяльності ГО у сфері фінансового менеджменту, правових практик, комунікації та співпраці з громадянами та органами влади. 

Супроводу потребуватимуть 12 – 16 ГО, які будуть відібрані в рамках програми,  впродовж 18 місяців у 2024 – 2025 рр.

Загальні вимоги до менторських послуг: 

  • Проведення щонайменше однієї зустрічі на місяць з командами офлайн або онлайн; 
  • Документування зустрічей з групою: ведення протоколів та щоденників зустрічей;
  • Робота з командами ГО над реалізацією їхніх статутних цілей та змістових активностей, зокрема у підготовці та реалізації проєктів  поданих у рамках проєкту “Лабораторія Стійкості: посилення спроможностей громадянського суспільства для подолання наслідків війни”: консультації та моніторинг результативності діяльності ГО;
  • Оцінювання прогресу зростання організаційної спроможності громадської організації;
  • Дотримання процедур Фонду та етичного кодексу “Хліб для світу”.

Вимоги: 

  • Досвід роботи з громадськими організаціями за обраним напрямом;
  • Досвід роботи з проєктами громадських організацій від іноземних донорів.

У межах конкурсу буде підтримано одну пропозицію в кожній з вищезазначених тематичних галузей. З переможцями конкурсу буде укладено контракт на надання послуг терміном 18 місяців.

Важливо:

  1. Перелік послуг в межах технічного завдання є орієнтовним і може бути скоригований у робочому порядку за домовленості сторін згідно з поточними потребами щодо формату і кількості проведення заходів;
  2. Механізм перерахування коштів переможцю конкурсу передбачає поетапну оплату згідно з графіком проведення заходів.

Подача заявок

Щоб взяти участь у відборів подайте свою кандидатуру електронною поштою, долучивши такі додатки:

  1. Копія витягу з Державного реєстру із інформацією про учасника  (ФОП) 
  2. Витяг з реєстру платників єдиного податку.
  3. Стислий опис попереднього досвіду учасника конкурсу щодо організації заходів змішаних форматів.
  4. рекомендації інших організацій або програм, які користувалися послугами учасника (не обов’язково, але бажано)
  5. лист про відповідність (дивіться Додаток 1).
  6. CV;
  7. мотиваційний лист, який включатиме відповіді на наступні питання:
  • Чому Вам цікава ця програма?
  • Який Ваш досвід буде актуальний для ГО – учасниць програми?
  • Який Ваш досвід менторства? Яких результатів Вам вдалося досягти (зокрема, приклади досягнень ГО, яким Ви надавали консультації)?
  • Яким форматам менторства Ви надаєте перевагу (консультації супроводу, навчальні сесії, робота з документами, офлайн чи онлайн тощо):

Звертаємо вашу увагу, що найменування і реквізити особи, якій буде надано замовлення за результатами проведення конкурсу та з якою Міжнародний фонд “Відродження” буде оформляти юридичні відносини, мають збігатися з найменуванням і реквізитами учасника конкурсу, заявка якого переможе.

Конкурсні пропозиції надсилати в електронному вигляді з темою «Конкурс менторів» на адресу: [email protected].

Додатки до конкурсної пропозиції потрібно надсилати у форматі .doc, .docx, .xls, .xlsx або .pdf. 

Термін подачі конкурсних пропозицій:

Кінцевий термін подачі конкурсних пропозицій – 29 липня 2024 року.
Оголошення результатів – 5 серпня 2024 року.
Тривалість залучення – 18 місяців. 

Контактна інформація:

Для участі у конкурсі та подачі пропозицій, будь ласка, звертайтеся за наступними контактами до 26.07.2024:

Електронна пошта: [email protected]


Останні публікації цього розділу:

Engineering Analyst (Electricity, Gas), NPSA-9, DS - Kyiv, National Рosition

Hazardous Waste Analyst, NPSA-8, DS - Kyiv, National Рosition

Community Mobilization Analyst, NPSA9 - National Рosition

Community Mobilization Analyst, NPSA8 - National Рosition

Старший/а бухгалтер/ка

Driver / Водій/ка