Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

Люди, які отримують нашу гуманітарну допомогу, часто питають, чи впливає вона на визначення їхнього доходу й чи потрібно сплачувати за неї податки. Ми проконсультувалися з провідною юристкою Фонду ...

Додано:
makukham

1-02
Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

Люди, які отримують нашу гуманітарну допомогу, часто питають, чи впливає вона на визначення їхнього доходу й чи потрібно сплачувати за неї податки. Ми проконсультувалися з провідною юристкою Фонду Оксаною Савицькою й підготували відповіді на найчастіші запитання.

Чи потрібно платити податки за багатоцільову грошову допомогу від БФ «ССС»?

Допомога людям, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації у період дії воєнного стану, не враховується до оподатковуваного доходу та не підлягає оподаткуванню. 

Благодійну допомогу не зараховують до оподатковуваного доходу:

  • якщо її розподілено через банківські рахунки благодійних організацій на картку отримувача (саме так і діє Фонд);
  • якщо організація, яка перераховує допомогу, внесена до Реєстру неприбуткових організацій (БФ «ССС» туди внесено);
  • якщо її отримують люди, постраждалі внаслідок збройної агресії Російської Федерації у період дії воєнного стану (Фонд допомагає лише таким людям).

 

Чи потрібно  платити податки за гуманітарні набори від БФ «ССС»?

Гуманітарна допомога, надана кожній людині БФ «ССС» у вигляді медичних, гігієнічних та продуктових наборів сукупно протягом року не перевищувала 500 розмірів мінімальної заробітної плати (2022 року — 3,25 млн грн, 2023 року — 3,35 млн грн, 2024 року — 3,5 млн грн). Це означає, що така благодійна допомога не зараховується до оподатковуваного доходу та не підлягає оподаткуванню, якщо отримувач благодійної допомоги належить до однієї з пільгових категорій: 

- люди, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, у яких проводяться бойові дії, та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням антитерористичної операції;

- люди, які мешкали на території Автономної Республіки Крим;

- люди, які мешкають (мешкали) у населених пунктах, визначених  наказом Мінреінтеграції № 75, а з 2023 року — наказом Мінреінтеграції № 309, та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій;

- учасники бойових дій;

- учасники масових акцій громадського протесту в Україні;

- працівники підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у забезпеченні національної безпеки і оборони, відсічі й стримуванні збройної агресії РФ, перебуваючи в районах бойових дій у період їхнього ведення.

 

У яких випадках  все ж потрібно прозвітуватися перед податковою?

Люди, які не належать до вищеназваних пільгових категорій і отримували протягом року благодійну допомогу, зобов’язані подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо вона сукупно перевищила: 2024 року – 4240 грн, 2023 року — 3760 грн, 2022 року — 3470 грн. 

 

Що робити, якщо я належу до пільгової категорії, а податкова вимагає подати декларацію й самостійно сплатити податки за отриману гуманітарну допомогу?

Така вимога податкової неправомірна. Фонд надає листи-роз’яснення або довідки, котрі ви можете подати до податкової як обґрунтоване підтвердження того, що ця допомога не оподатковується.

 

Чи впливає отримання гуманітарної допомоги на визначення середньомісячного сукупного доходу сім’ї?

Розмір допомоги, наданої БФ «ССС», не зараховується до середньомісячного сукупного доходу сім’ї для всіх видів державної соціальної допомоги.

 

Що робити, якщо мені зарахували отриману гуманітарну допомогу до середньомісячного сукупного доходу сім’ї?

При нарахуванні соціальної допомоги Управління соціального захисту населення отримує інформацію від податкової про доходи людини та членів її сім’ї. Утім, якщо вартість отриманої гуманітарної допомоги 2024 року перевищила 4240 грн, 2023 року — 3760 грн, а 2022 року 3470 грн. і БФ «ССС» сплатив за неї податок, це відображається в податковій звітності.  У таких випадках Управління соціального захисту населення  не може визначити, що це була саме благодійна допомога, а не інший вид доходу. Тому Фонд надає довідки про те, що доходи людини, відображені у звітності, є благодійною допомогою. Це дає Управлінню можливість правильно визначити середньомісячний сукупний дохід сім’ї без урахування благодійної допомоги.  

 

Що ще варто знати?

Інформацію про отримувачів благодійної допомоги Фонд надає в податковій звітності. Коли благодійна допомога оподатковується, Фонд самостійно нараховує та сплачує податки. 

Проєкт «Життєво важлива допомога у сфері житла, багатоцільової грошової підтримки, сексуального і репродуктивного здоров’я та захисту для постраждалих від конфлікту у сільських громадах Миколаївської та Херсонської областей» БФ «ССС»  реалізує спільно з міжнародною гуманітарною організацією CARE за підтримки Українського гуманітарного фонду.

 


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»

Програма USAID DOBRE закупила для П’ядицької громади агро обладнання вартістю понад 1,2 мільйон

Безкоштовні онлайн-консультації від психологів та психіатрів для мешканців України

Понад 80 громад та ОВА пройдуть навчання з комунікацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

На Рівненщині проводять дослідження щодо булінгу дітей ВПО у школах