Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи

Під час міжрегіонального круглого столу, який пройшов у змішаному форматі 18 липня 2024 року, представники/ці трьох регіональних ресурсних центрів Півдня України презентували свій досвід підтримки ...

image_24-07-2024_[1721830856]
Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи

Під час міжрегіонального круглого столу, який пройшов у змішаному форматі 18 липня 2024 року, представники/ці трьох регіональних ресурсних центрів Півдня України презентували свій досвід підтримки місцевого неурядового сектору в умовах повномасштабної війни. Як інформує пресслужба Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України”, майданчик для обговорення досвіду було організовано в Татарбунарській громаді Одеської області, представники якої активно користувались послугами ресурсних центрів та висловили бажання створити подібний хаб для громадських активістів та волонтерів. Окрім різних форм підтримки неурядових організацій та громадських активістів, центри планують впроваджувати заходи щодо інклюзивного відновлення та трансформації конфліктів в постраждалих від російської агресії громадах, а також розширення відкритої комунікації та діалогу місцевої влади з громадянським суспільством.

 

18 липня 2024 року пройшов підсумковий міжрегіональний круглий стіл щодо діяльності регіональних ресурсних центрів для підтримки місцевого неурядового сектору, які працюють в невеликих громадах Півдня України з середини лютого 2024 року. Участь у центральній локації круглого столу в м. Татарбунари взяли 20 громадських діячів/ок, а також дистанційно доєднались представники та партнери ресурсних центрів в Ренійській, Білозерській і Вознесенській громадах. Татарбунарська громада обрана не випадково багато місцевих активістів взяли участь в роботи центру та зацікавились щодо відкриття на базі Громадського центру правосуддя подібного хабу/простору для підтримки громадського сектору в громаді.

Діяльність центрів орієнтована на локальний неурядовий сектор та здійснюється у форматі фізичного чи онлайн-хабуЦентри надають сервісну правову, експертну та організаційну допомогу, а також виступають як інформаційно-аналітичні та навчальні платформи. Під час заходу вдалось обговорити актуальні виклики й потреби неурядового сектору на рівні громад в умовах повномасштабної війни та представити досвід діяльності і подальші плани регіональних ресурсних центрів з підтримки місцевого неурядового сектору. Окрім цього, спільно напрацювали рекомендації для посилення участі та ролі громадського сектору в процесах розвитку соціальної згуртованості та відновлення громад через діяльність ресурсних центрів (хабів).

image_24-07-2024_[1721831183]

Представниця Ренійського ресурсного центру Марія Пісковець представила досвід та подальші плани центру з підтримки місцевих громадських активістів:

«Особливість і одночасно цінність роботи регіонального ресурсного центру полягає у фокусуванні діяльності саме на локальному рівні та безпосередньо підтримці представників неурядового сектору невеликих громад. За цей час сформувались сталі інструменти роботи, зокрема проведення періодичних комунікаційних зустрічей місцевих активістів у форматі пітчингу – презентації своїх організацій, ініціатив або ідей. Такі зустрічі поєднані з арттерапією та заходами психологічної підтримки», – зазначила вона.

image_24-07-2024_[1721831309]

Як підкреслила представниця громадської організації «Агенство економічного розвитку» та координаторка Вознесенського ресурсного центру Вікторія Савчук, на рівні невеликих громад не вистачає спільної комунікаційної діяльності між активістами та громадськими організаціями, і ресурсні центри стали саме тим майданчиком, де генеруються нові ідеї та ініціативи:

«З лютого 2024 року ми мали можливість надати посилену підтримку неурядовим організаціям Миколаївщини і працювали у трьох головних напрямках: сервіс, аналітика і навчання. Провели 4 тренінги, комунікаційні заходи, надавали правові консультації та індивідуальний супровід для ініціативних груп, хто бажав створити громадську організацію або посилити вже діючу організацію», зазначила діячка. 

Серед іншої діяльності, Білозерський ресурсний центр провів тренінги з організаційного розвитку для жінок з Білозерської, Чорнобаївської та Музиківської громад Херсонської області:

«Приємно було працювати з активними вмотивованими жінками, які відкриті до навчання та готові бути причетними до позитивних змін у своїх громадах. Учасниці були активними, рішучими, впитували інформацію, аналізували її та приміряли на власні громади. Отримані знання вже застосовані учасницями навчання під час реалізації власних ініціатив. Зокрема, громадська активістка з Чорнобаївської громади на Херсонщині Наталія Байк за результатами навчання вже встигла підготувати та подати свій перший креативний проєкт», – зазначила Катерина Оксенюк, представниця ресурсного центру та менеджерка проєктів ГО «Білозерський центр регіонального розвитку».

В ході дискусії спеціалістка Татарбунарського бюро правничої допомоги Інга Дмитрієва підкреслила важливу роль ресурсних центрів саме у координації роботи громадського сектору. Голова Ради ВПО в громаді Ігор Мейта відзначив важливість підтримки ресурсними центрами консультативно-дорадчих органів в громадах та посилення комунікаційної діяльності місцевих органів влади. Громадська радниця Любов Фадіна відзначила корисність інформаційно-аналітичних продуктів ресурсних центрів, зокрема мапи місцевого неурядового сектору. 

*   *   * 

Круглий стіл організовано Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», у співпраці з регіональними ресурсними центрами, які підтримують місцевий неурядовий сектор в невеликих громадах Одеської, Миколаївської та Херсонської області. Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».


Тематика публікації:       

Останні публікації цього розділу:

Власники пошкодженого чи зруйнованого житла можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків

Після великої води: як відновлюється життя у Корабельному районі Херсона

USAID спорудив навчальний простір у Богданівці на Київщині, де російські війська зруйнували школу

Актуальні літні події для громадських активістів та активісток

Триває робота з розроблення Стратегії розвитку Дмитрівської сільської територіальної громади