До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

WWF-Україна у партнерстві з Музеєм Івана Гончара створили проєкт про цінність національного природного та культурного спадку. Побачити виставку можна просто неба у Києві — на Софійській площі, на ...

Додано:
WWF-Ukraine

WWF-Ukraine
До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

WWF-Україна у партнерстві з Музеєм Івана Гончара створили проєкт про цінність національного природного та культурного спадку. Побачити виставку можна просто неба у Києві — на Софійській площі, на Хрещатику біля КМДА та у вестибюлі станції метро «Золоті ворота».

WWF-Україна у партнерстві з Музеєм Івана Гончара створили проєкт про цінність національного природного та культурного спадку.

WWF-Україна у партнерстві з Музеєм Івана Гончара створили проєкт про цінність національного природного та культурного спадку.

Експозицію проєкту «До своєї природи» складають світлини творів українського народного мистецтва початку XIX — другої половини XX століть з колекції Музею Івана Гончара та сучасні ілюстрації художниці Анастасії Старко, що стали осмисленням теми історичного взаємозв’язку українців з природою через культуру. Візуальний ряд доповнює легка історія на основі наукових фактів українських дослідників природної та культурної спадщини, а також уривки з архаїчних фольклорних текстів.

«Український народ прожив багату і бурхливу історію на лоні сонячної, мальовничої природи… Боротьба за свою волю виховала в нашого народу найяскравішу, найхарактернішу традиційну рису — волелюбність. Цю тугу та боротьбу за волю відтворив у всіх проявах своєї творчості у безмежному морі задушевних пісень, дум, легенд; у малярстві, вишивці, гончарстві, ткацтві тощо», Іван Гончар (1911–1993), український скульптор, графік, маляр, колекціонер та етнограф. Оберігати перлини народного генія // Народна творчість та етнографія. – 1989. – №3. – С. 42–47.

Війна має нищівний вплив на природну та культурну спадщину, а її наслідки можуть бути відчутними й для майбутніх поколінь. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з початку війни було уражено 30% усіх природоохоронних територій в Україні. За прогнозами експертів, для відновлення до довоєнного стану вже зараз потрібно 60-80 років. Водночас за даними Міністерства культури та інформаційної політики України станом на кінець березня 2024 року понад тисячу пам’яток культурної спадщини постраждали внаслідок російської військової агресії.

«Цей проєкт — подорож до пізнання природи через українську культуру, культури через природу, а відтак і самих себе. Виставкою ми прагнемо надихнути глядача до діалогу про українську природу та її місце в ідентичності, нагадати про важливість збереження природного біорізноманіття, особливо під час війни та наголосити про ціну втрат української спадщини, яка є мовчазною жертвою російської військової агресії», — коментує комунікаційниця WWF-Україна та кураторка проєкту Юлія Новосельцева.

Оглянути виставку можна:

  • на Софійській площі до 28 серпня;
  • на вул. Хрещатик, 36 біля будівлі Київської міської державної адміністрації до 15 вересня;
  • у вестибюлі станції київського метро «Золоті ворота» до 18 серпня.

WWF-Україна_Дерево життя

Фото WWF-Україна. Ілюстрація: Анастасія Старко

 


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи

Власники пошкодженого чи зруйнованого житла можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків

Після великої води: як відновлюється життя у Корабельному районі Херсона