ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни

ГО «Докудейз» спільно з командою Архіву Війни організовує міждисциплінарну мистецьку лабораторію — LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни. В її межах планують створити кілька мистецьких проєктів та ...

Додано:
Docudays UA

artboard-6blue
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни

ГО «Докудейз» спільно з командою Архіву Війни організовує міждисциплінарну мистецьку лабораторію — LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни. В її межах планують створити кілька мистецьких проєктів та документальних фільмів, що будуть присвячені темі пам’яті та збереження культурної спадщини. Команда запрошує на презентацію проєкту в Києві та оголошує опенкол для митців і мисткинь.

Презентація Лабораторії відбудеться 31.07 о 19:00 у Довженко-Центрі. У програмі: презентація проєкту від кураторки Лабораторії Олександри Набієвої, Q&A на тему регламенту та відкритого конкурсу для митців і мисткинь, показ фільму з серії «Свідки», створеного командою Архіву Війни. Вхід вільний.

До участі в проєкті запрошують українських митців та мисткинь різного профілю. Впродовж кількох місяців вони працюватимуть над творами разом із кураторкою та ментор(к)ами. Програма передбачає також воркшоп для учасників/-иць, бюджет на реалізацію ідеї та авторську винагороду. Детальні умови участі та форма для подачі заявки вже доступні за посиланням. Результатом лабораторії стануть 5 мистецьких творів та 3 документальні фільми. Тема — робота з пам’яттю та збереження культурної спадщини.

«У межах Лабораторії ми масштабуємо мистецьку роботу з документальними матеріалами Архіву Війни, яка відбулася в нас під час 20 та 21 Docudays UA. Інсталяції “За Вікном” медіахудожника Євгена Арлова (2023) та “Антологія української кухні” Володимира Кузнецова (2024) були створені за цим же принципом. Цього разу наш фокус на культурній спадщині та пам’яті — темах, актуальність яких війна загострила ще більше. Існують різні думки щодо того, чи можемо ми відтермінувати рефлексію наших архівів на потім, лишивши її прийдешнім поколінням. Безумовно, для певних напрямків дистанція критично необхідна. Однак, переконана, піти лише цим шляхом — означає не тільки перекласти власну роботу та відповідальність, але й втратити неймовірну кількість відтінків, смислів, світів. Тканина пам’яті примхлива й вимагає, звісно, прискіпливості й уваги, але й так само уяви, пошуків і візіонерства», — коментує проблематику й мету проєкту Олександра Набієва.

Показ виставки та прем’єри фільмів відбудуться на 22 Docudays UA в Києві у червні 2025. По завершенню Лабораторії мистецькі твори продовжать свою подорож країнами Європи. 

«Ми чекаємо митців та мисткинь, режисерів/-ок, готових досліджувати, рефлексувати й експериментувати із засобами мистецької виразності. Окрім необхідного базису, Лабораторія надає для цього унікальні інструменти, як-от: доступ до закритої медіабази Архіву Війни, підтримку міжнародного складу експертів/-ок впродовж усього процесу, тематичний навчальний модуль, а також платформи для презентації мистецьких проєктів як в Україні, так і за її межами», — Олександра Набієва.   

 

Цей матеріал був представлений ГО «Докудейз» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

ГО «Докудейз» — неприбуткова громадська організація. Її мета — сприяти дотриманню та захисту прав людини й основоположних свобод, утверджувати розуміння людської гідності як найвищої цінності, підвищувати рівень громадянської активності в Україні та сприяти розвитку документального кіно.

Архів Війни (Ukraine War Archive) — некомерційна партнерська платформа для зберігання цифрових даних, яка створює єдиний реєстр матеріалів, пов’язаних із повномасштабним російським вторгненням в Україну. Створена у співпраці ГО «Докудейз» та британської організації Infoscope.

 

Джерело: Docudays UA.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Чотири роки партнерства: історія співпраці громадської організації «Нова Дружківка» та Дружківської пожежно-рятувальної частини

39 ветеранів/ок завершили навчання на сертифікатній програмі “Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення"

Громадська участь у місцевій політиці: які зміни до статутів громад мають внести сільські та селищні ради Харківщини

«Ми змогли відірвати дітей від гаджетів». Як у Вишнівській громаді реалізували шкільний бюджет

Як «Попередити корупцію просто» — пояснюємо в експлейнерах на Суспільному