Щорічний Рейтинг Прозорості доброчинних організацій від Асоціації Благодійників України

ТОП 100+ прозорих доброчинних організацій України: такими є результати аналітичного дослідження, який провели експерти Асоціації, верифікуючи та аналізуючи організації, що офіційно займаються ...

Додано:
ABU

ПРЕЗЕНТАЦІЯ. ТОП-100

ABU

ТОП 100+ прозорих доброчинних організацій України: такими є результати аналітичного дослідження, який провели експерти Асоціації, верифікуючи та аналізуючи організації, що офіційно займаються благодійною діяльністю та подають офіційну фінансову звітність.

Робота по відбору та оцінці цих організацій завершилися 30 травня 2024, тож зараз знайомимо вас з результатами «Топ 100+ публічних транспарентних доброчинних організацій України (за результатами діяльності у 2023 році)». Відмінність цьогорічного рейтингу полягає і в тому, що до ТОП 100 додалися ще + 25 доброчинних організацій.

Результати Рейтингу: «Топ 100+ публічних транспарентних доброчинних організацій України (за результатами діяльності у 2023 році)».

В цьогорічній версії Рейтингу ми врахували результати Національного конкурсу «Благодійна Україна-2023» та доповнили й удосконалили нашу методику оцінки. Об’єктами Рейтингу і цього року стали не тільки благодійні фонди, але і громадські, релігійні та волонтерські офіційно зареєстровані організації, які займаються добротворенням в Україні. Перелік організацій, які склали основу Рейтингу, був сформований із використанням виключно відкритих інформаційних джерел, а ранжування доброчинних організацій відбулось на підставі відкритої інформації про обсяг коштів, які були використані ними минулого року для реалізації власних благодійних програм (проєктів). Також зросла кількість нових учасників рейтингу цього року.

Про методологію: Для досягнення цілей дослідження та пошуку фінансової інформації про результати діяльності благодійних організацій у 2023 було проведено кабінетний аналіз (desk research) вторинних наявних даних щодо діяльності неурядових організацій. Були використані дані відкритих реєстрів та переліків цільових організацій компанії Опендатабот, що надає доступ до державних даних з основних публічних реєстрів, опрацьовувалися фінансові звіти, розміщені на сайтах доброчинних організацій, аналітичні тематичні публікації. Також використовувалися результати власних попередніх досліджень, дані з конкурсних заявок Національного конкурсу «Благодійна Україна» Також був проведений медіамоніторинг щодо присутності доброчинних організацій в інтернет-просторі.

Формуючи Щорічний рейтинг Топ 100+, ми, як його розробники, виходили з того, що чинне українське законодавство вимагає від неприбуткових організацій подання щорічного податкового звіту, але не змушує їх офіційно оприлюднювати таку інформацію. Тому, частина доброчинців користується цим правом, не відкриваючи публічно результати своєї фінансової діяльності, що ускладнює для нас пошук потрібної інформації, а то і робить цей процес практично неможливим.

Експерти Асоціації які працювали над  рейтингом цілком свідомі того, що ця версія Щорічного рейтингу ТОП 100+ може викликати різновекторні оцінки та коментарі серед доброчинної спільноти і тому завчасно інформуємо, що готові до дискусії та до конструктивного обговорення методики, результатів рейтингування та покращення відповідного дослідження наступного року.

Асоціація Благодійників вважає, що публікація Рейтингу дасть можливість українському суспільству отримати більш повну інформацію щодо результатів діяльності благодійних організацій та більш усвідомлено робити свій вибір щодо їхньої фінансової підтримки. Разом з тим, на наш погляд, Топ 100+ може стати додатковим стимулом для доброчинців щодо більш прозорої та більш суспільно орієнтованої діяльності.

Більше про методологію дослідження.

Короткий коментар щодо результатів.

Версія Щорічного рейтингу від 30 травня 2024 рокуhttps://vboabu.org.ua/news/6231.html 

Результати першого Рейтингу  за результатами 2022 року)https://vboabu.org.ua/news/5891.html


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

На невидимому фронті у Дніпрі: як діє ГО «Кризова психологічна допомога в м. Дніпро та області»

Культурні фестивалі для ОГС: ігнорувати не можна долучатися

Розширення 2004: політика згуртованості через 20 років

Пільги на житлово-комунальні послуги для військовослужбовців та членів їхніх сімей

БУР: створюючи простори відбудови, руйнуючи межі