Чотири роки партнерства: історія співпраці громадської організації «Нова Дружківка» та Дружківської пожежно-рятувальної частини

Дружківка – місто на півночі Донеччини, відоме промисловим виробництвом, смачною халвою та активним соціальним життям. Наразі Дружківка є прифронтовим містом, яке продовжує жити, працювати та ...

Додано:
NewDruzhkivka

photo_2024-01-16_19-19-19
Чотири роки партнерства: історія співпраці громадської організації «Нова Дружківка» та Дружківської пожежно-рятувальної частини

Дружківка – місто на півночі Донеччини, відоме промисловим виробництвом, смачною халвою та активним соціальним життям. Наразі Дружківка є прифронтовим містом, яке продовжує жити, працювати та боротися. Саме тут вже протягом 4-х років громадська організація «Нова Дружківка» співпрацює з місцевою пожежно-рятувальною частиною, починаючи зі  створення ресурсного центру у 2021 році, де навчали школярів та підвищували кваліфікацію рятувальників до повномасштабного вторгнення, та продовжуючи актуальними проєктами, які підтримують роботу та безпеку рятувальників прифронтового міста.

Нове обладнання для нових викликів

12 липня дружківські рятувальники отримали необхідне для роботи в умовах воєнних дій технічне обладнання: 28 кулезахисних шоломів, 2 домкрати та 2 набори альпіністського спорядження – загальною вартістю майже 350 тис. гривень. Воно призначено для захисту рятувальників і дозволить їм більш ефективно виконувати дії з порятунку людей під час розбору завалів внаслідок ракетно-бомбових ударів.

 

photo_2024-01-16_19-19-19

DSC8616-1024x683

 

«З початку повномасштабного вторгнення рятувальники підрозділу залучаються до ліквідації наслідків обстрілів та спричинених ними пожеж, а також надзвичайних ситуацій. В умовах постійних обстрілів Донеччини з’явилась потреба у спеціальному обладнанні для пошуку людей під завалами, альпіністському спорядженні та бронезахисті. Тому підтримка роботи рятувальників є вкрай необхідною», – зазначив Віталій Грищенко, начальник Державної пожежно-рятувальної частини №45 у м. Дружківка.

 

DSC8586-1024x683

 

Співпраця, що рятує

Повномасштабна війна внесла корективи у взаємодію «Нової Дружківки» та дружківських рятувальників. Фокус співпраці перемістився на технічну підтримку, але так було не завжди. На одному з засідань робочої групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості Дружківської громади команда «Нової Дружківки» відгукнулася на презентацію Олега Самсоненка, на той момент очільника пожежно-рятувальної частини, сьогодні начальника Головного управління ДСНС України в Донецькій області, щодо навчання дітей, молоді та дорослого населення. Він наголосив, що така робота може стати більш ефективною, якщо обладнати відремонтоване приміщення у рятувальній частині сучасними тренажерами, мультимедійним обладнанням та меблями. Так стартував перший спільний проєкт, який був зосереджений на навчанні мешканців та мешканок Дружківської громади.

«Наша громадська організація тоді вже мала досвід співпраці з іншими провайдерами безпекових послуг – поліцією Дружківки та Слов’янська – тому ми підтримали ідею Олега Віталійовича. Так народився перший проєкт «Безпечна громада», і на початку 2021 року на базі пожежно-рятувальної частини 45 відкрилася ресурсна кімната, де проходили навчання учні та учениці дружківських шкіл, а рятувальники підвищували власні навички особистої безпеки», – розповідає Сергій Пронкін, керівник громадської організації «Нова Дружківка».

 

DSC05316-3-1024x683

 

Команда громадської організації окремо організувала тренінг для фахівців та інспекторів пожежно-рятувальної частини з використання ігротехнік під час роботи з дітьми.

Завдяки ресурсному центру на базі підрозділу ДСНС близько 600-от дітей змогли навчатися правилам особистої безпеки. Молодші відвідувачі за допомогою настільної гри «MY WAY» проходили шлях зі школи додому, долаючи небезпечні перешкоди, а старшокласники вчилися робити штучне дихання та непрямий масаж серця.

 

photo_2024-07-29_13-34-46

photo_2024-07-29_13-34-49

 

 

«За допомогою обладнання навчання стало більш ефективним та комфортним для дітей, а матеріал, що подавався в ігровій формі із практичним відпрацюванням, засвоювався легше й швидше», – каже Максим Волосніков, начальник відділу організації профілактичної роботи Краматорського РУ ГУ ДСНС України у Донецькій області. У 2021 році він був одним з фахівців пожежно-рятувальної частини, який проводив навчання для дітей.

 

DSC8673-1024x683

 

Про те, якими корисними виявилися заняття з безпеки, згадує і Валентина Чічур, вчителька школи №12 Дружківської міської ради:  «Уроки проходили в незвичному форматі, де кожен з учнів був залучений у навчання в ігровій формі. Діти вчилися правилам безпечної поведінки на дорозі, у громадському транспорті, на воді, при пожежі тощо. Під час екскурсії пожежною частиною приміряли на себе костюм рятувальника та бачили, як пожежна машина виїжджає на справжній виклик. Це був гарний досвід. Діти були не слухачами, а учасниками подій і отримували корисну інформацію безпосередньо від рятувальників. Я помітила, що уроки безпеки справили добре враження, бо протягом наступних років діти часто про них згадували». 

 

photo_2024-07-29_13-34-53

 

photo_2024-07-29_13-34-16

 

Співпраця з  фахівцями дружківської пожежно-рятувальної частини та сучасний підхід до навчання дітей допоміг покращити ефективність уроків безпеки.

Після початку повномасштабного вторгнення фахівці ДСНС у співпраці з міським відділом освіти проводять уроки безпеки з учнями в онлайн форматі. А ресурсний центр продовжує використовуватися для проведення занять з особовим складом з теоретичної та практичної домедичної допомоги.

Підтримка у часи повномасштабної війни

Початок повномасштабного вторгнення кардинально змінив потреби рятувальників та підкреслив важливість співпраці ДСНС з громадськістю. Це стало передумовою реалізації другого спільного проєкту влітку 2022 року. Він передбачав точкове підсилення ресурсної бази рятувальників, адже тепер вони виїжджали на виклики, щоб допомагати цивільному населенню після ракетно-бомбових ударів країни-агресора. Це були плаваючі мотопомпи, тактичні, налобні та ручні ліхтарі, обприскувачі для гасіння степових пожеж і  захисні рукавиці для пожежників.

 

photo_2024-07-29_13-34-25

 

 

Поточний проєкт «Безпечні громади» розширює географію взаємодії та допомагає передати набутий досвід іншим громадам. Окрім закупівлі та передачі обладнання дружківським надзвичайникам у проєкті заплановано облаштування ресурсного центру на базі пожежно-рятувальної частини у м. Олександрія Кіровоградської області на зразок того, що був створений у Дружківській громаді.

«Для рятувальників Олександрійського району ми проведемо тренінг з використання ігрових підходів у навчальній роботі з дітьми та підлітками. Також спільно з фахівцями ДСНС Дружківки та Олександрії розробимо сучасний урок для школярів на одну із актуальних безпекових тем. – розповідає Анна Павленко, координаторка проєкту «Безпечні громади». – Важливо розуміти, що в умовах війни співпраця з ДСНС стала актуальнішою. Сьогодні для нашої країни безпекові питання є першочерговими і  ДСНС відіграє ключову роль у реагуванні на надзвичайні ситуації, включаючи обстріли, бомбардування та інші військові дії. Враховуючи, що кількість надзвичайних ситуацій через війну збільшилась у десятки разів, то рятувальники, особливо прифронтових громад, як Дружківська, потребують нашої допомоги як ніколи. А  багаторічні наслідки війни у вигляді нерозірваних снарядів та мін, вимагають допомоги громадськості в навчанні цивільного населення правильному реагуванню».

 

103-1024x682

 

Спільні проєкти з ДСНС стали реальністю завдяки системній підтримці Програми розвитку ООН та їхньому сталому фокусі на питаннях громадської безпеки.

«З часу старту першого проєкту пройшло чотири роки, сьогодні наша організація має надійних партнерів в обличчі Дружківської пожежно-рятувальної частини та ПРООН, тому я можу з впевненістю казати, що вибудована нами модель співпраці не лише показала ефективність, але і варта того, щоб її поширювати за межі Донецької області. Громадська безпека залишається у фокусі нашої стратегічної діяльності, тому будемо робити все від нас залежне, аби безпечних громад у широкому сенсі цього поняття ставало якомога більше», – зазначив Сергій Пронкін, голова громадської організації «Нова Дружківка».

 

DSC8667-1024x683

 

Матеріал створено в межах ініціативи «Безпечні громади».

Фото: ГО «Нова Дружківка» та Антоніна Полухіна.

Ініціативу «Безпечні громади» впроваджує громадська організація «Нова Дружківка» за технічного адміністрування ІСАР Єднання та сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні», фінансової підтримки Урядів Данії та Королівства Нідерландів.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Дуже просторова добірка вакансій в громадському секторі

39 ветеранів/ок завершили навчання на сертифікатній програмі “Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення"

Громадська участь у місцевій політиці: які зміни до статутів громад мають внести сільські та селищні ради Харківщини

«Ми змогли відірвати дітей від гаджетів». Як у Вишнівській громаді реалізували шкільний бюджет

Як «Попередити корупцію просто» — пояснюємо в експлейнерах на Суспільному