Програма підтримки волонтерських центрів запрацює у 5 центральних регіонах України

Програмі підтримки волонтерських центрів Кіровоградщини, яку втілює  команда КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”,  виповнилося 2 роки. Відтепер вона діятиме у більшій кількості ...

Програма підтримки
Програма підтримки волонтерських центрів запрацює у 5 центральних регіонах України

Програмі підтримки волонтерських центрів Кіровоградщини, яку втілює  команда КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”,  виповнилося 2 роки. Відтепер вона діятиме у більшій кількості областей – на Кіровоградщині, Вінниччині, Дніпропетровщині, Полтавщині і Черкащині. Програма спрямована на посилення та об’єднання волонтерських центрів, всебічну підтримку у розвитку їхніх виробництв, а скористатися її послугами можуть волонтерські організації як із юридичною реєстрацією, так і без. 

- Волонтери – єдина категорія людей, якій системно ніхто не допомагає. Мова йде не про донати, а про допомогу, яка сприяє розвитку і зміцненню волонтерських центрів, підтримці самих волонтерів і волонтерок. Ми зараз спостерігаємо велику кількість ініціатив, спрямованих на залучення більшої кількості людей до волонтерського руху, імплементацію культури волонтерства у шкільні програми і програми вишів, дослідження українського феномену волонтерства. Водночас волонтери, крім величезної кількості запитів про допомогу, отримують лише рекомендації до покращення своєї роботи. Запити від волонтерських спільнот на підтримку нікуди не зникають, тому ми прийняли рішення виходити за межі Кіровоградської області, – говорить голова КОО ВГО “АССН” Алла Волошина.

Програма втілюється завдяки National Endowment for Democracy, тож  волонтерські організації зможуть отримати мінігранти, консультаційну та менторську підтримку щодо запуску та розвитку соціального підприємництва на базі своєї організації. До слова, за сприяння команди КОО ВГО “АССН” у 2023-2024 роках створено 5 соціальних підприємств на Кіровоградщині: «Мандрівна перукарня» (Приютівська ТГ), «Велоцентр» (Олександрійська ТГ), «Крамничка волонтерського крафту» (Помічнянська ТГ), «Соціальна кав’ярня» (Кропивницька ТГ), «Соціальна пекарня» (Мар’янівська ТГ).

Команда КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” також допомагатиме волонтерам у проведенні сесій стратегічного та операційного планування, фандрейзингу, організації ефективної роботи команди, формуванні внутрішньоорганізаційних політик і процедур, реєстрації громадських організацій. Учасники програми зможуть долучитися до онлайн та офлайн навчань, які проводитимуть найкращі експерти / експертки у своїй галузі, посилити навички психоемоційної, допсихологічної допомоги та покращити свою видимість в українському інформаційному просторі.

Які результати перших 2-х років втілення Програми?

На Кіровоградщині діє Мережа волонтерських центрів, до якої входять понад 50 волонтерів і волонтерок, які працюють як у громадах Кіровоградської, Миколаївської та Херсонської областей. Результатами такої співпраці є десятки сформованих і відправлених вантажів для мирних жителів деокупованих територій і ЗСУ. Мережа – це ще й простір довіри і самодопомоги, де можна бути не тільки сильним і успішним, а й попросити і отримати  допомогу для себе.

- Завдяки Мережі волонтерських центрів ми обмінюємося ресурсами, досвідом та знаннями, що розширює можливості для надання допомоги наших захисникам і захисницям. Завдяки об’єднанню зусиль та координації дій із іншими волонтерськими організаціями ми працюємо більш ефективно (шиємо одяг, сушимо борщі і супи, чаї, плетемо сітки), раціонально використовуючи ресурси. Щасливі бути дотичними до такої потужної спільноти, – розповідає членкиня ГО “Волонтерра” Валентина Коротка.

У межах Програми щороку проводяться виставка-ярмарок “Волонтерський крафт”, яка об’єднує волонтерів-крафтовиків. Виставка-ярмарок – це можливість презентувати свою продукцію, поспілкуватися один з одним, залучити кошти для ЗСУ та через ЗМІ розповісти про успіхи і потреби волонтерських центрів. Ініціатива була була відзначена у Довгому списку Премії відповідальності 2023 Фонду родини Богдана Гаврилишина у номінації «Історія відповідального партнерства: громади» (січень 2024 р.), а також Міністерством культури та інформаційної політики України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Національною соціальною сервісною службою України і ввійшла до збірника історій “Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці” (2023 р.). 

Завдяки участі у Програмі волонтери також навчаються впливати на формування та реалізацію місцевої політики та втілювати адвокаційні кампанії у своїх громадах, отримують підтримку як на етапі запуску адвокації, так і впродовж кампанії. Завдяки цьому у Помічнянській ТГ на Кіровоградщині було прийнято першу в регіоні Програму сприяння розвитку соціального підприємництва, а також затверджено Положення про конкурс соціального замовлення, який дозволяє залучати волонтерські організації до надання соціальних послуг. 

 

Як волонтерам взяти участь у Програмі?

Детальніше ознайомитися із можливостями Програми підтримки волонтерських центрів можна на сторінці КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” або написавши на електронну скриньку: [email protected]. Якщо ви бажаєте взяти участь у Програмі підтримки волонтерських центрів і скористатися її можливостями заповніть анкету, щоб координатори могли зв’язатися із вами.

 

Довідково: Програма підтримки волонтерських центрів втілюється Кіровоградською обласною організацією ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” в межах проєкту “Волонтерський крафт задля Перемоги” завдяки фінансуванню National Endowment for Democracy. 


Тематика публікації:         

Останні публікації цього розділу:

Запущено другий сезон подкасту RIGHTS NOW!: розмови про уроки історії, світову безпеку та українську ідентичність

«Навчання і працевлаштування». Для українських ветеранів та ветеранок запустили програму адаптації до цивільного життя

«Допомогти собі, щоб допомагати іншим»

Про «доросле»: «Феміністична майстерня» запускає подкаст про секс-просвіту

Серед найважливіших цінностей для українців під час війни є свобода та безпека – результати дослідження