Створення Музею спротиву та окупації в Херсоні. Звіт за результатами опитування

Звіт за результатами дослідження онлайн-опитування проведеного на замовлення Фонду громади міста Херсон "Захист" за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним ...

Додано:
Tetiana Shkodivska

Створення-музею5

Tetiana Shkodivska

Звіт за результатами дослідження онлайн-опитування проведеного на замовлення Фонду громади міста Херсон “Захист” за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади).

Мета дослідження: зʼясувати ставлення херсонців до питання створення нового музею, присвяченого періоду окупації та визволення міста.

Ключові результати:

Більшість опитаних херсонців (91%) підтримує ідею створення музею, який був би присвячений подіям 2022 року. Три найбільш популярні теми, які, на думку респондентів, повинні бути представлені там, це громадський спротив херсонців (76%), визволення Херсона (65%) та окупація міста російськими військами (58%).

Основними функціями музею мають стати збір свідчень та спогадів (77%), збір музейних експонатів (54%) і організація виставок, вистав та мистецьких заходів (49%).

Знімок екрана 2024-07-31 о 17.07.39

Щодо назви музею, то серед запропонованих назв (у закритому питанні) найбільшу підтримку отримала назва «Музей незламності» (65%), проте на питання «Як ви думаєте, чи варто взагалі використовувати слово «музей» в назві такої установи чи краще взяти іншу назву, наприклад «центр», «історичний простір» тощо?» думки розділилися майже навпіл. 43% вважають, що слово «музей» має бути у назві, а 41% – що краще використовувати інше слово.

Знімок екрана 2024-07-31 о 17.08.11

Більшість херсонців виявилися прихильниками створення такого музею у приміщенні (62%), але п’ята частина (19%) опитаних висловилася в підтримку створення музею під відкритим небом. Судячи з наступного запитання, це мав би бути Бузковий гай – місце бою Херсонської тероборони із загарбниками. Розташований музей має бути у центрі міста – це думка 55% опитаних. 26% – бачать його на Набережній, а 13% – в одному з мікрорайонів.

Засновниками музею херсонці вбачать передусім Херсонську міську раду (47%), громадські організації (45%), Херсонську обласну раду (38%) та органи державної влади (32%), що говорить про те, що у такому музеї, на думку опитаних, може бути кілька засновників і громадський компонент є важливим. А от (спів-) фінансувати його мають передусім органи державної влади (51%), Херсонська міська рада (50%) та Херсонська обласна рада (46%).

Херсонські акції протесту в 2022 році, на думку херсонців, це найважливіша подія періоду окупації – 76% опитаних бачать матеріали з проукраїнських мітингів у якості експонатів нового музею.

Знімок екрана 2024-07-31 о 17.08.56

Майже половина (41%) херсонців мають власні історії (спогади), які можна було би передати в новий музей, а 24% мають предмети, фотографії, відео файли, які можна було би передати в такий музей.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете за посиланням українською та англійською мовами.

 

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Молодь Чернігівщини є рушієм змін в громадах.

Media Development Foundation проаналізував фінансове забезпечення медіа

Щорічний Рейтинг Прозорості доброчинних організацій від Асоціації Благодійників України

На невидимому фронті у Дніпрі: як діє ГО «Кризова психологічна допомога в м. Дніпро та області»

Культурні фестивалі для ОГС: ігнорувати не можна долучатися