Media Development Foundation проаналізував фінансове забезпечення медіа

Media Development Foundation проаналізував фінансове забезпечення медіа, включно з найменшими та найбільшими заробітними платами.Аналіз моделей фінансового забезпечення редакцій та тенденцій показав, ...

Додано:
mdfoundation

Фінансове забезпечення медіа в Україні

mdfoundation

Media Development Foundation проаналізував фінансове забезпечення медіа, включно з найменшими та найбільшими заробітними платами.

Аналіз моделей фінансового забезпечення редакцій та тенденцій показав, що для невеликих та середніх редакцій на центральному та регіональному рівнях найбільшими викликами є забезпечення оплати праці своїх співробітників, а також криза кадрів, пов`язана з виїздом спеціалістів, мобілізацією та низькими зарплатами, зокрема в регіональних редакціях.

Це дослідження важливе, адже розуміння фінансового забезпечення незалежних медіаорганізацій є вагомою складовою прозорості медіаринку та інституційної розбудови медіа в умовах кризи.

Ось кілька висновків дослідження: 

  • Ключовими джерелами фінансового забезпечення медіа минулого року стали донорська та читацька підтримка, а також рекламні публікації.
  • Після повномасштабного вторгнення для більшості опитаних медіа гранти стали основними джерелами фінансування. Близько 76% регіональних медіа мають від 70 до 100 відсотків донорського фінансування у своїх моделях.
  • Для медіаорганізацій донорська допомога стала як можливістю, так і випробуванням в умовах війни. Зараз деякі редакції відзначають, що вони працюють у режимі «війна за фінансування». Це призводить також і до додаткового навантаження на команди.
  • Є тенденція до того, що журналісти/-ки на стрічках новин мають найменші оплати праці, «універсальні бійці», розслідувачі/-ки та воєнні репортери/-ки на національному рівні мають вищі оплати праці.
  • Фрилансери в медіа можуть заробляти 3-4 тисячі гривень за виконання одного завдання: фотографії з місця подій, розшифровку аудіо, короткий репортаж або ж повноцінний матеріал невеликої складності. Однак деякі редакції повідомляють, що можуть запропонувати навіть більшу оплату — 5, 8, 10 або ж навіть 15 тис. грн. 

Зазначені ризики будуть у центрі уваги більшості незалежних редакцій, від реагування на них залежатимуть фінансові трансформації ринку незалежних онлайн-медіа у 2024 році.

Повний текст дослідження читайте на сайті.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Молодь Чернігівщини є рушієм змін в громадах.

Створення Музею спротиву та окупації в Херсоні. Звіт за результатами опитування

Щорічний Рейтинг Прозорості доброчинних організацій від Асоціації Благодійників України

На невидимому фронті у Дніпрі: як діє ГО «Кризова психологічна допомога в м. Дніпро та області»

Культурні фестивалі для ОГС: ігнорувати не можна долучатися