Шлях реінтеграції: 92 ветерани/ки завершили сертифікатну програму з урядування

Уже два роки поспіль ГО “Школа врядування” спільно з Києво-Могилянською школою врядування імені Андрія Мелешевича впроваджують сертифікатну програму “Урядування в умовах воєнного стану та ...

Підсумкова зустріч програми та вручення сертифікатів випускникам/-цям (2024)
Шлях реінтеграції: 92 ветерани/ки завершили сертифікатну програму з урядування

Уже два роки поспіль ГО “Школа врядування” спільно з Києво-Могилянською школою врядування імені Андрія Мелешевича впроваджують сертифікатну програму “Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення”. Це безкоштовна програма, яка сприяє професійному розвитку та підвищенню кваліфікації ветеранів і ветеранок, які прагнуть пов’язати свою професійну кар’єру з державною службою та місцевим самоврядуванням. Сертифікатна програма погоджена з Національним агентством з питань державної служби. Втілюється за підтримки Програми реінтеграції ветеранів IREX.

Минулого року успішно завершили програму 53 ветерани/-ки, яких було відібрано з-поміж 90 претендентів/-ок. Цього року для участі на програму організатори отримали рекордні 117 заявок. З них конкурсна комісія відібрала 40. Після навчання ветерани/-ки склали тест на рівень засвоєння знань та отримали сертифікат. 

Підсумкова зустріч програми (2024), Український кризовий медіацентр

Підсумкова зустріч програми (2024), Український кризовий медіацентр


“Випускниками програми за 2023-2024 роки є 92 випускники. Серед них – 18 ветеранок. 41% випускників і випускниць цьогорічного набору вже мали досвід роботи на державній службі та в органах місцевого самоврядування. Для нас як організаторів програми, важливою є підготовка кадрового резерву ветеранів і ветеранок до проходження конкурсів на посади державної служби. Оскільки поетапно вони мають бути відновлені до 2026 року як вимога до реформи державної служби у межах євроінтеграції та вступу України до ЄС. Також ми закликаємо випускників і випускниць подаватися до кадрового резерву для державної служби на деокупованих територіях”, – розповідає виконавчий директор ГО “Школа врядування”, керівник проєкту Павло Булгак

Павло Булгак - виконавчий директор ГО “Школа врядування”, керівник проєкту

Павло Булгак – виконавчий директор ГО “Школа врядування”, керівник проєкту

Він додає, що після кожного модуля слухачі програми проходили опитування та оцінювали навчальну програму. І цінно, що учасники та учасниці гарно відгукнулися про навчання.

Цього року ветерани та ветеранки мали унікальну можливість відвідати гостьову лекцію про побудову державної системи, ухвалення рішень на державному рівні та перейняти багаторічний досвід державної служби від Державного секретаря Кабінету Міністрів України, амбасадора програми пана Олександра Яреми.

Олександр Ярема -  Державний секретар Кабінету Міністрів України

Олександр Ярема – Державний секретар Кабінету Міністрів України

Високо оцінює програму й Віцеспікерка Верховної Ради України пані Олена Кондратюк, яка також є амбасадоркою програми:

“Освіта, просвіта і можливості здобути додаткові знання та навички, завдяки подібним сертифікатним програмам, зараз є надважливими. Особливо в такі важкі і переломні часи для України. Важливо, щоб до влади та на державну службу приходили і патріотичні, і високопрофесійні люди. І щоб ветерани відчували себе потрібними та важливими”.

Олена Кондратюк - Віцеспікерка Верховної Ради України, амбасадорка програми

Олена Кондратюк – Віцеспікерка Верховної Ради України, амбасадорка програми

Керівник Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича Валерій Тертичка додає, що програма дає базові знання з різних дисциплін і розуміння, що державна служба – це про служіння державі та людям.

Валерій Тертичка - Керівник Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича

Валерій Тертичка – Керівник Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича

Проєктна менеджерка Програми реінтеграції ветеранів IREX Яна Войтовська зауважує, що будь-які зміни в країні не відбудуться без кваліфікованих обізнаних людей у державних інституціях. Тому, за її словами, такі програми допомагають ветеранам і ветеранкам реалізувати свої вміння та впроваджувати необхідні зміни:

“Мені дуже імпонує, що саме за участі ветеранів і ветеранок, які вже пройшли свої випробування на полі бою, маючи свої бачення і розуміння потреб до змін, можуть іти і реалізовувати ці зміни”.

В.о. виконавчого директора Українського ветеранського фонду Мінветеранів Юлія Кіріллова вважає:

“Реінтеграція має відбуватися комплексно. Такі навчальні програми надзвичайно важливі, тому що можуть показати людині вектор, куди вона хоче та може рухатись. Ми колись переможемо у війні, деокупуємо наші території. І ветерани та ветеранки займуть свої місця в органах місцевого самоврядування, на державній службі, і будуть розбудовувати території. Тому важливо вже зараз посилювати їх тут професійно та надавати їм ці можливості до розвитку”.

Голова Правління ГО “Школа врядування” Ксенія Гнатовська вважає, що держава може вистояти та розвиватися далі, тільки якщо вона буде залучати досвід, знання і вміння всіх своїх громадян і громадянок, зокрема, ветеранів і ветеранок з їхнім досвідом, новими знаннями та високим бажанням реінтеграції.

Ксенія Гнатовська - Голова Правління ГО "Школа врядування"

Ксенія Гнатовська – Голова Правління ГО “Школа врядування”

У межах проєкту вдалося підготували серію інтерв’ю з ветеранами/-ками та записати серію мотиваційних відеороликів:

“Для нашої команди важливо не лише посилити ветеранів професійно, але й показати суспільству їхній унікальний досвід, також важливий у контексті відбудови та відновлення. Зробити історії ветеранів і ветеранок видимими та почутими. Такими, щоб підтримати ветеранську спільноту у реінтеграції до цивільного життя. Допомогти ветеранам і ветеранкам відчути себе дійсно потрібними. Мотивувати їх йти туди, де приймаються рішення, – на державну службу та в органи місцевого самоврядування. Адже їхні лідерські та особистісні якості посилять роботу державного сектора”, – зауважує спеціалістка з комунікацій та зв’язків з громадськістю, менеджерка з комунікацій проєкту Анна Кучерак-Зоря.

Анна Кучерак-Зоря - спеціалістка з комунікацій та зв’язків з громадськістю, менеджерка з комунікацій проєкту

Анна Кучерак-Зоря – спеціалістка з комунікацій та зв’язків з громадськістю, менеджерка з комунікацій проєкту

Наша спільна з героями та героїнями роликів мета – мотивувати ветеранів/-ок отримувати нові знання та навички, підвищувати свою кваліфікацію та долучатися до ухвалення рішень і належного врядування на державному та місцевому рівнях.

photo_2024-07-15_19-29-50 – копія

Зйомка відеороликів. Павло Булгак та ветеран Вадим Дубніков – начальник відділу планування заходів спільного урядування Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міноборони, випускник програми (2023)

Також команда проєкту підготувала серію подкастів “Школа врядування”. Її ведучим став старший викладач Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича, у минулому в.о. Голови Національного агентства з питань державної служби Володимир Купрій. У подкасті запрошені експерти та експертки діляться практичними порадами щодо підготовки до конкурсу на посади державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. 

Зйомка подкасту "Школа врядування". Старший викладач Києво-Могилянської школи врядування Володимир Купрій і Костянтин Ващенко – професор КНУ ім. Тараса Шевченка, Голова Національного агентства з питань державної служби у 2014-2019 рр.

Зйомка подкасту “Школа врядування”. Старший викладач Києво-Могилянської школи врядування Володимир Купрій і Костянтин Ващенко – професор КНУ ім. Тараса Шевченка, Голова Національного агентства з питань державної служби у 2014-2019 рр.

Відео та подкасти доступні всім користувачам мережі на сторінках ГО “Школа врядування”, Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича у Фейсбуці та на YouTube-каналі ГО “Школа врядування”.

Анна Кучерак-Зоря

Проєкт “РОЗШИРЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ГОРИЗОНТІВ: професійний розвиток ветеранів та ветеранок для кар’єри на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування” реалізується ГО “Школа врядування” на базі Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича Національного університету «Києво-Могилянська академія».
Це стало можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів IREX, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.


Тематика публікації:              

Останні публікації цього розділу:

Залучено 1 150 000 грн: Громадський офіс відновлення презентує успіхи Березнегуватської громади 

У Новогуйвинській громаді стартував молодіжний обмін в межах програми «ВідНОВА:UA»

Проєктний підхід — не джин з лампи. Чернівецький офіс U-LEAD організував захід для голів громад Буковини

Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад

Завершується конкурс на навчання в Українській миротворчій школі