Проєктний підхід — не джин з лампи. Чернівецький офіс U-LEAD організував захід для голів громад Буковини

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід громади на Буковині, де кожен працівник ОМС також частково проєктний менеджер. Про ...

IMG-1d10e91dc7cb7828058f4389c6b5b537-V
Проєктний підхід — не джин з лампи. Чернівецький офіс U-LEAD організував захід для голів громад Буковини
Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід громади на Буковині, де кожен працівник ОМС також частково проєктний менеджер. Про свої успіхи вони розповіли колегам під час заходу з обміну досвідом.

Високо в горах, далеко від обласного центру і в непростих кліматичних умовах. Це — найкоротша характеристика Конятинської громади у Чернівецькій області з майже 5 тисячами мешканців у 9-ти населених пунктах на 120 квадратних кілометрах території. Але проєктний підхід та стратегічне бачення допомогли розставити пріоритети, використовувати будь-яку можливість для розвитку та напрацювати гарні практики залучення зовнішніх ресурсів.

Чернівецький Регіональний офіс U-LEAD організував заходу з обміну досвідом для голів громад Буковини «Управління проєктами та міжнародне співробітництво — фактори успішного розвитку громади», на якому голова громади Олексій Скрипчук розповів про проєктний досвід й інструменти залучення ресурсів:

«Кожен працівник сільської ради повинен бути проєктним менеджером у своїй сфері».

Залучення донорських коштів, каже він, вдалося реалізувати за рахунок співпраці громади з проєктною організацією, яка допомагає у відборі конкурсів та механізмів фінансування, навчає працівників проєктному мисленню. Олексій Скрипчук переконаний, що працівники ОМС (освітяни, соціальні працівники, медики, економісти, керівники комунальних підприємств та організацій) мають бути менеджерами, які реалізовують проєкти в своїх галузях.

За словами голови громади, завдяки цьому лише минулого року за рахунок зовнішніх ресурсів, таких як кошти обласного бюджету, міжнародних донорських інституцій, благодійної допомоги, спільнокошту, вдалося залучити понад 3,5 мільйони гривень на реалізацію різноманітних проєктів.

Всюди, куди не подивишся — результат проєкту. Втілених не масштабно чи пафосно, з турботою про людей та їхні потреби. В освітніх закладах створено кімнати психологічного розвантаження, працює Центр професійного та креативного розвитку з швейною та столярно-слюсарною майстернями, є активна молодіжна рада. Позитивні зміни відбулись і в сферах безпеки та охорони здоров’я: сучасна амбулаторія надає мешканцям якісні пакети послуг за договорами з НСЗУ, за рахунок партнерств з польськими колегами оновлено парк рятувальної техніки, власними силами створено укриття в школах, запрацював сучасний ЦНАП. Громада має бачення власного просторового розвитку, розробила проєктно-кошторисну документацію на пріоритетні інвестиційні та соціальні проєкти.

На правильності такого підходу наголосила керівниця Чернівецького Регіонального офісу U-LEAD Тетяна Татарчук. Вона окреслила перспективи участі українських громад в проєктній діяльності та управлінні коштами фондів ЄС:

«Тут потрібен цілий комплекс правил, структур та процедур, і наші громади лише стають на цей шлях. На ньому важливо розвивати міжнародні та внутрішні муніципальні партнерства, створювати проєктні офіси, навчати персонал та формувати прозорі та зрозумілі локальні політики».

Учасники зустрічі зацікавилися практиками проєктного менеджменту в Конятинській громаді, можливостями створенням проєктних офісів у своїх громадах, а також домовилися про напрацювання спільних проєктів в рамках програм міжнародного співробітництва. Долати євроінтеграційний шлях легше, набуваючи проєктний досвід спільно.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Залучено 1 150 000 грн: Громадський офіс відновлення презентує успіхи Березнегуватської громади 

У Новогуйвинській громаді стартував молодіжний обмін в межах програми «ВідНОВА:UA»

Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад

Завершується конкурс на навчання в Українській миротворчій школі

Шлях реінтеграції: 92 ветерани/ки завершили сертифікатну програму з урядування