Рава-Руська громада об’єдналась, щоб знайти зниклу дитину після тижня пошуків

11-річна Соломійка Веклич зникла  20 липня у Рава-Руській, що на Львівщині — вона вийшла з дому та не повернулась. Про це у поліцію повідомила її мати. Соломійка має особливі прикмети: не розмовляє, ...

Додано:
HOVERLAGrants

2024-08-29_01 (1)
Рава-Руська громада об’єдналась, щоб знайти зниклу дитину після тижня пошуків

11-річна Соломійка Веклич зникла  20 липня у Рава-Руській, що на Львівщині — вона вийшла з дому та не повернулась. Про це у поліцію повідомила її мати. Соломійка має особливі прикмети: не розмовляє, але чує, а на момент зникнення ще й не мала при собі мобільного телефона. 

До пошуків дитини долучилося понад 600 людей: поліцейські, рятувальники, прикордонники, кінологи, ДСНСники, волонтери, небайдужі жителі громади та області. Серед них була і Неля Теглівець — активна жителька і головна спеціалістка відділу економіки Рава-Руської міської ради: 

“Ми саме були в гостях, як староста села у Вайбер-групу написав оголошення про зникнення дівчинки. Вже під вечір група почала гудіти, бо дитини не було вже кілька годин. Кожен поширював інформацію на своїх сторінках. Зрештою наші сусіди організувалися і просто посеред ночі почали прочісувати ліс. У неділю також долучилася і я. Людей була тьма! Ми ходили групами — шеренгою по 40-50 людей та шукали по 7-9 годин поспіль”. 

 Очевидці розповіли, що востаннє дівчинку бачили біля залізничного переїзду — вона нібито йшла рейками в напрямку села Шабельня. Пошуковці обстежили водойми та ліси, закинені будівлі, старі вагони на залізниці. Для цього переглянули десятки годин з камер відеоспостереження, навіть використовували вертольоти, квадрокоптери і тепловізори.

Слідчі також попросили карти, які громаді надав  Проєкт USAID «ГОВЕРЛА. Ці карти готували для Screenshot 2024-08-09 191702розробки Комплексного плану просторового розвитку території Рава-Руської громади і вони були створені на основі геоінформаційної системи “Аналітичний портал Львівщини”. Частково завдяки і цим картам вдалося встановити маршрут дитини.

«Усі дуже хвилювалися за Соломійку — особисто я не могла ні про що інше думати. Хоч з кожним днем надія падала, та ніхто не опускав рук, бо дитина не могла просто розчинитися в повітрі. Зрештою, це літо: надворі тепло, є якась ягідка чи яблуко, щоб поїсти. Коли ж подзвонив чоловік і сказав, що дівчинка знайшлась і вона жива, це було щось! Я плакала від радості», — каже Неля Теглівець. 

 Знайшли дівчинку на сьомий день пошуків у лісі неподалік села Річки за 12 км від дому. Дитина була непритомною і виснаженою, тож її передали медикам для подальшого огляду. Після триденного перебування лікарні Соломійку забрали додому. Нині до дівчинки вже повернувся апетит і вона почувається краще. 

Такий хепіенд надихнув і саму громаду, адже саме її віра, небайдужість та зусилля врятували життя дитини. 

“Коли громада об’єднується, дива можливі!”, — підсумовує Неля Теглівець. 


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення