“Що є і що буде”: проведено обговорення загроз і відповідей на них

Центр близькосхідних досліджень (AMES) провів стратегічну сесію в рамках проекту "Сприяння суспільній дискусії та інклюзивному відновленню у Південній Україні", захід відбувся у форматі "foresight", ...

1
“Що є і що буде”: проведено обговорення загроз і відповідей на них

Центр близькосхідних досліджень (AMES) провів стратегічну сесію в рамках проекту “Сприяння суспільній дискусії та інклюзивному відновленню у Південній Україні”, захід відбувся у форматі “foresight”, який дозволяє оцінити поточну ситуації, тренди, варіанти розвитку подій та сформувати бачення майбутнього у ближній та середній перспективі.

5Учасники сесії – представники місцевих громад, місцевого самоврядування, місцевих військових адміністрацій, протягом двох днів розглядули тренди міжнародного становища, особливостей урядування під час дії правового режиму воєнного стану та складної консолідації суспільства.

Основними загрозами на 2024-2025 роки визначено:
– політичне використання державних інституцій;
– переселення ВПО на окуповані території;
– хаотичне, конфліктне проведення мобілізації;
– посилення у суспільстві прагнення замирення з агресором на будь-яких умовах;
– енергетична криза.

Очікується, що з 2026 року цей перелік доповниться загальним зростанням конфліктности у травмованому війною суспільстві, зокрема конфліктами щодо розподілу і перерозподілу обмежених ресурсів, а також конфліктами, пов’язаними з залишенням на деокупованих територіях частини осіб, які приїхали туди в період окупації з росії.

Учасники обговорили можливі практичні відповіді на загрози з боку держави та суспільства і, попри серйозність вказаних наявних та можливих небезпек і викликів виявили оптимізм щодо перспектив завершення війни на прийнятних для України умовах, а також – стосовно вступу України до НАТО (2027 – 2028рр) та до ЄС (2032-2034 рр). У будь-якому разі “бути песимістом немає сенсу”.

Під час дискусії народились кілька нестандартних ідей, як то стосовно проведення 2025 року у Києві, на річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війни, “Victory Day” за участю держав, які підтримують Україну у боротьбі з теперішнім рашизмом.

Напрацювання стратегічної сесії у подальшому будуть використані при підтотовці цьогорічних політичних документів (рекомендацій), адресованих суб’єктам владних повноважень на різних рівнях, а також присутнім в Україні та потенційним міжнародним донорам.

5

***********************
Проект “Сприяння суспільній дискусії та інклюзивному відновленню у Південній Україні” здійснюється Центром близькосхідних досліджень за сприяння National Endowment for Democracy.

З додатковими питаннями, пропозиціями співпраці тощо прохання звертатися до керівника проекту Сергій Данилова: [email protected]


Тематика публікації:                       

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення