Як стати патронатним вихователем – презентація з актуальними змінами

ГС «Українська мережа за права дитини» спільно з МБО «Партнерство “Кожній дитині”» підготували презентацію «Патронат над дитиною: що потрібно знати?».  Документ буде корисним для фахівців управлінь ...

Дизайн без назви (1)
Як стати патронатним вихователем – презентація з актуальними змінами

ГС «Українська мережа за права дитини» спільно з МБО «Партнерство “Кожній дитині”» підготували презентацію «Патронат над дитиною: що потрібно знати?».  

Документ буде корисним для фахівців управлінь соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей, департаментів соцзахисту, освіти та науки; центрів зайнятості та кандидатів у патронатні вихователі.  В тексті враховані зміни, що ухвалив Уряд 30 травня щодо патронату над дитиною. 

Які нововведення почали діяти? 

  • патронатний вихователь та його помічник може працювати як ФОП; 
  • до 3 мінімальних зарплат на місяць збільшили оплату праці для патронатного вихователя (і 3,5 – для ФОПів); 
  • 1 мінімальну зарплату на місяць будуть платити на час очікування дитини; 
  • помічник патронатного вихователя: буде отримувати оплату праці (1 мінімальна зарплата на місяць) і це може бути не тільки член сім’ї, а й стороння людина; 
  • 7 днів оплачуваної відпустки нараховують патронатному вихователю за 3 місяці  догляду дитини. 

Переглянути та завантажити презентацію «Патронат над дитиною: що потрібно знати?» можна на сайті УМПД.  

Нагадуємо, що патронат над дитиною – це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя.  Її можуть отримати діти на період подолання батьками складних життєвих обставин та на період ухвалення рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо), якщо неможливо повернути дитину в сім’ю. 

«Патронат над дитиною, це не лише патронатна сім’я. Так, це один із найважливіших елементів цієї системи. Але це і фахівець із соціальної роботи, який працює з біологічними батьками дитини, це і служба у справах дітей, яка приймає своєчасні рішення. А ще – це робота міждисциплінарної команди, до якої входить лікар, вчитель, психолог, а при потребі і поліцейський, – зазначає Зінаїда Кияниця, заступниця директора з реалізації програм МБО «Партнерство “Кожній дитині”», –  Важливо розуміти, що для дотримання найкращих інтересів дитини всім залученим фахівцям необхідно діяти спільно. В цьому і є головне завдання патронату над дитиною».

За інформацією Міністерства соціальної політики України, з початку 2024 року в Україні зареєстрували 53 нові патронатні родини. Загалом, в Україні працює 341 патронатна сім’я, де виховують майже 700 дітей. 

Матеріал підготовлений  в межах проєкту ГС «Українська мережа за права дитини» «Поверни Україну для всіх дітей» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Текст представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Уповноважений Президента з питань санкційної політики: на першому місці зброя, на другому – санкції

Місцеві бюджети в умовах воєнного стану: громади Рівненщини обмінювалися досвідом

Презентовано звіт про впровадження програм відновлення постраждалого житла в Одеській громаді

ZDOROVI спільно із USAID забезпечили рівненську лікарню апаратами для вакуумної терапії ран

Українські переселенці отримали екологічне житло у Хмельницькому