Уповноважений Президента з питань санкційної політики: на першому місці зброя, на другому – санкції

Владислав Власюк, призначений на посаду у серпні , вперше  у цьому статусі зустрівся із громадськими організаціями, котрі допомагають просувати санкції проти Росії в Україні та за кордоном. З квітня ...

7f752a63-4177-40a0-b152-db31cb12eca5
Уповноважений Президента з питань санкційної політики: на першому місці зброя, на другому – санкції

Владислав Власюк, призначений на посаду у серпні , вперше  у цьому статусі зустрівся із громадськими організаціями, котрі допомагають просувати санкції проти Росії в Україні та за кордоном. З квітня 2022-ого року Власюк працює секретарем  санкційної групи Єрмака – Макфола. 

Йшлося про координацію зусиль у цій  сфері. Наразі в Україні санкціями опікуються зокрема Офіс Президента, РНБО, МВС, Міністерство економіки, МЗС і посольства. У громадському секторі –  до десятка організацій в Україні та 20-30 у світі.  Фахівці працюють над санкціями в енергетиці, у банківській царині, постачанні критичних технологій для російського оборонпрому тощо 

І однією із ключових проблем учасники зустрічі назвали саме брак координації між усіма задіяними у санкційних процесах.  Цей захід – став логічним продовженням зустрічі представників ГО в Офісі Президента минулого тижня, розповідає організаторка заходу, виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії (НАКО) Олена Трегуб. 

“Одне з питань, яке тоді обговорювали –  це те, що зараз багато аналітичних центрів і громадських  організацій займаються тим, щоб впроваджувати ефективні санкції проти країни-агресора.Але в Україні має бути краща координація між державою та громадянським суспільством, щоб ми працювали більш злагоджено для перемоги України”, – відзначила Трегуб. 

За словами Владислава Власюка, з-поміж поточних пріоритетів, озвучених президентом –  на першому місці зброя для України, на другому – санкції для Росії. Тому в офісі президента наразі хочуть налагодити співпрацю із громадським сектором. 

“Перше, що нам потрібно від вас – це моніторинг. Це стосується самих санкцій та їхнього порушення. Друге – це те, що більшість з вас точно робить –  це ідеї або продукти. Третє, наприклад, це адвокація”, – відзначив Власюк.

Ідею об’єднання зусиль держави та ГО підтримує і очільниця напряму мінімізації корупційних ризиків в санкційній політиці  НАЗК Агія Загребельська

“Це game-changer, що додасть нових неприємних проблем агресору та наблизить справедливий мир. Круто, що є політична воля з боку новопризначеного радника президента з питань санкційної політики координувати та синхронізувати роботу з ними”.

Санкції проти Росії наразі запровадили близько 4-х десятків країн. Але ефективність обмежень значною мірою залежить від того, наскільки ретельно вони виконуються. І чи існують у законодавстві окремих країн “шпарини” для того, аби обійти обмеження. 

 


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

Місцеві бюджети в умовах воєнного стану: громади Рівненщини обмінювалися досвідом

Презентовано звіт про впровадження програм відновлення постраждалого житла в Одеській громаді

ZDOROVI спільно із USAID забезпечили рівненську лікарню апаратами для вакуумної терапії ран

Як стати патронатним вихователем – презентація з актуальними змінами

Українські переселенці отримали екологічне житло у Хмельницькому