«Переросли себе і готові діяти масштабніше»: здобутки та плани Центру економічно-правового розвитку

Громадська організація «Центр економічно-правового розвитку» (далі — ЦЕПР) стала однією із тих, чию роботу, спрямовану на надання правничої та психологічної допомоги, у першому півріччі 2024 року ...

Додано:
legal_dev_network

unnamed (2)
«Переросли себе і готові діяти масштабніше»: здобутки та плани Центру економічно-правового розвитку

Громадська організація «Центр економічно-правового розвитку» (далі — ЦЕПР) стала однією із тих, чию роботу, спрямовану на надання правничої та психологічної допомоги, у першому півріччі 2024 року підтримала Мережа правового розвитку в межах програми посилення спроможності локальних організацій реагувати на виклики війни. Ми поспілкувалися з головою організації Андрієм Корбецьким та дізналися про потреби громад і мешканців Львівщини, які допомагає задовольняти  ЦЕПР сьогодні.

До лютого 2022 року, діяльність ЦЕПР фокусувалася переважно навколо надання мешканцям громад безоплатної правничої допомоги. Та уже в перші дні після повномасштабного вторгнення все змінилося — у громадах, окрім наявних, постали нові виклики, зумовлені потребами військових підрозділів, внутрішньо-переміщених осіб, законодавчими змінами воєнного часу. Ці виклики підхопила команда організації, переформатувавши свої процеси.

 

unnamed

На фото: голова ГО «Центр економічно-правового розвитку» Андрій Корбецький. Фото з особистої Facebook-сторінки

 

«Ми спрямували свої сили на гуманітарний напрям діяльності: роздача наборів із їжею та товарами першої необхідності, пошук житла на території західних областей: Львівської та Волинської. З березня 2022 року ми почали вести базу житла, яким можуть скористатися внутрішньо-переміщені особи, комунальної і приватної власності. Місцеві мешканці пропонували будинки у селах, де ніхто не проживає, квартири, власники яких виїхали. Розповсюджували інформацію про вільне житло за допомогою гарячої лінії», — пригадує голова ЦЕПР Андрій Корбецький.

Команда організації  зустрічала людей, які прибували у Кам’янка-Бузьку та Радехівську громади, та брала їх під свою опіку, надаючи повний спектр послуг: матеріальна, юридична, психологічна допомога, пошук житла та, за потреби,  допомога з працевлаштуванням. Юрист ЦЕПР Дмитро Янюк, який очолює ЦНАП у Радехові, називає цифру у понад 4000 осіб — саме стільки ВПО приїхали в одну лише Радехівську громаду.

«Ці люди фактично їхали в нікуди, вони не знали, що робити далі, де влаштуватися. Багатьом із них ми допомогли зорієнтуватися в нових умовах. Вважаю, це одне з найбільших наших досягнень останнього часу», — каже Андрій Корбецький.

У березні 2023 року в Кам’янка-Бузькій громаді Львівської області зусиллями благодійної організації «Українська освітня платформа» спільно з Мережею правового розвитку та ЦЕПР вдалося облаштувати прихисток для ВПО. У приміщенні колишнього інфекційного відділення місцевої лікарні замінили вікна, покриття підлоги, встановили опалення, пофарбували стіни, обмеблювали житлові приміщення, обладнали кухню і ванну. Прихисток, який назвали «Домівкою», приймає одночасно до 20 людей. Роботу прихистку координує ЦЕПР.

На третьому році повномасштабної війни ті переселенці/ки, які вже кілька років проживають у громадах Львівщини, меншою мірою потребують юридичну підтримку: вони влаштовані, проблеми з документами та соціальними виплатами переважно вирішені. Актуальним залишається запит на психологічну допомогу, адже війна триває, навколишні події викликають стрес та відчуття невизначеності.

 

изображение_2024-08-27_111342313

На фото: психологічний захід для внутрішньо переміщених дітей, 26 червня 2024 року

 

«Наші психологи організовують групові інтеграційні, розвантажувальні заходи для переміщених осіб та їхніх дітей, ветеранів, військових та сімей військових. З лютого по червень 2024 року психологи провели 10 таких заходів та надали різним категоріям населення 125 консультацій», — зазначає Андрій Корбецький.

 

unnamed (2)

На фото: груповий психологічний захід для дітей Кам’янко-Бузької громади

 

У команді ЦЕПР напрямом психологічної підтримки опікується Зоряна Сторожинська. «У першому півріччі цього року я відвідала кілька громад, зокрема ті, які постраждали від бойових дій і були змушені переселитися. Працювала з різними категоріями населення, але основну увагу приділяла дітям і підліткам, а також їхнім родинам. Допомагала вирішувати питання, пов’язані зі стресом, тривожністю, труднощами адаптації до нових умов життя, а також підтримкою психологічного здоров’я в умовах постійного тиску», — розповідає психологиня.

За словами Зоряни Сторожинської, найбільш актуальними психологічними питаннями в громадах, якими опікується ЦЕПР, зараз є подолання стресу, тривожності, страху перед майбутнім, а також емоційне виснаження: «Люди часто звертаються за підтримкою у випадках, коли не можуть самостійно справитися з почуттям тривоги або депресії, а також коли мають труднощі в адаптації до нових умов життя. Багато батьків стурбовані психологічним станом своїх дітей, які важко переживають зміни в житті».

Андрій Корбецький зауважує, що  під особливою увагою психологів ЦЕПР на сьогодні є робота з військовими та їхніми сім’ями. Зоряна Сторожинська згадує випадок роботи з дитиною, яка втратила батьків під час бойових дій. «Дитина відмовлялася спілкуватися і замкнулася в собі. Радію, що разом із командою ми знайшли підхід до неї і після тривалої роботи вдалося відновити її довіру та допомогти виразити свої почуття. Цей випадок ще раз підтвердив, наскільки важливо надавати своєчасну психологічну допомогу дітям у складних ситуаціях», — наголошує Зоряна Сторожинська. 

Водночас триває правнича робота. За пів року юристи надали 500 консультацій з юридичних питань та провели 10 правопросвітних заходів у громадах Львівської та Волинської областей. «Намагаємося знаходити партнерів і поширювати свою експертність на інші громади», — каже голова ЦЕПР Андрій Корбецький.

«У межах надання юридичної допомоги ми часто консультуємо внутрішньо-переміщених осіб. Люди звертаються з такими правничими проблемами як відшкодування за пошкоджене внаслідок бойових дій майно, отримання пільг. Тема відшкодування ускладнена тим, що важко довести факт пошкодження майна на окупованій території або території, де тривають бойові дії», — розповідає юрист Дмитро Янюк.

Правник пригадує, як із колегами допоміг жінці з категорії ВПО влаштувати дитину у дитячий садок, а ще одній — не сплачувати борг за комунальні послуги, який за адресою її теперішнього проживання створили попередні мешканці.

«Більшість питань вирішуємо у позасудовому порядку. Я є депутатом Радехівської міської громади, Андрій Корбецький — депутат Кам’янка-Бузької міської громади, нас знають, і це допомагає нам допомагати людям, які до нас звертаються», — зауважує Дмитро Янюк.

Андрій Корбецький звертає увагу на проблеми розвитку громад: як рухатися далі, що робити, як себе позиціонувати. 

«Ті економічні показники, які формувалися у громадах у попередні роки, зараз неактуальні. До прикладу, у громадах, в яких ми працюємо, Кам’янко-Бузька та Радехівська, дуже багато було військових. Відповідно до змін у законодавстві, кошти ПДФО військових спрямовуються до Державного бюджету. Оскільки громади втратили цю вагому статтю доходу, їм для виживання потрібно переформатовувати роботу і шукати додаткові джерела фінансування. Основні виклики у громаді спрямовані на це. Причому виклики комунальні у громадах нікуди не поділися: ремонт доріг, великі проблеми з очисними спорудами, водопостачанням», — акцентує голова ЦЕПР.

Допомагати громадам шукати ресурси для вирішення найбільш актуальних питань — це також завдання, яке ставить перед собою організація. ЦЕПР знаходить проєкти, пише грантові заявки, заручається підтримкою партнерів, як-от Мережа правового розвитку та великі міжнародні організації.

«Мережа правового розвитку підсилює нас у плані медійності, залучення додаткових ресурсів, підсвічує нашу діяльність, тим самим ми стаємо більш впізнаваними. Мережа для нас є майданчиком, на якому можна підібрати собі партнерів та однодумців, яким корисні ми і які корисні нам у реалізації нашої проєктної та статутної діяльності», — зауважує Андрій Корбецький.

Голова ГО переконаний, що проактивна позиція ЦЕПР, досвідченість та компетентність представників організації додає сили Громадській спілці «Мережа правового розвитку». «Я хочу, щоб ми розширювали свою діяльність окремо та у Спілці, щоб ми залучали більшу кількість організацій до своїх проєктів, масштабувалися. Ми переросли малі проєкти і тепер готові впливати на процеси не тільки у Львівській, а і в інших областях», — наголошує Андрій Корбецький.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».


Тематика публікації:                

Останні публікації цього розділу:

Нові знання та навички подолання стресу для підлітків з Дніпра

Як "сусідська варта" допомагає підвищити безпеку в громаді на Одещині

«UpDate: Південь» — програма, яка розвиває молодь, даючи поштовх для розвитку деокупованих громад

У сумському хабі ІМІ журналісти можуть отримати консультацію та спорядження

Медіаграмотність 2.0: використання ШІ на користь медіаграмотності та освіти