Оплата праці під час воєнного стану: U-LEAD завершує Кроки для спеціалістів

Введення воєнного стану суттєво вплинуло на ситуацію з кадрами, адже масова міграція населення через війну призвела до гострої нестачі фахівців, особливо в сільських громадах. Саме тому, Програма ...

Додано:
Oksana Stelmakh

pexels-cottonbro-3205538
Оплата праці під час воєнного стану: U-LEAD завершує Кроки для спеціалістів

Введення воєнного стану суттєво вплинуло на ситуацію з кадрами, адже масова міграція населення через війну призвела до гострої нестачі фахівців, особливо в сільських громадах. Саме тому, Програма U-LEAD організовує навчальні програми для підтримки та навчання фахівців тергромад на різні тематики.

На фінішній прямій «Кроки для спеціалістів. Оплата праці в ОМС»: чому тема оплати праці у громадах важлива сьогодні? Бо, люди – один із найважливіших ресурсів країни, особливо під час війни, вони підтримують країну, її розвиток та стійкість у тилових, прифронтових громадах та громадах на лініях бойових дій. Ось чому важливо підтримувати фахівців ОМС, які кожен день працюють над зміцненням спроможності країни.  Про це зазначила Тетяна Коробка, керівниця робочої групи  з управління людськими ресурсами Програми «U-LEAD з Європою».

На її думку, оплата праці в ОМС є важливою темою як з боку роботодавця, так і з боку працівників. Безумовно, гідні умови оплати праці впливають на рівень збереження персоналу, а отже на можливості громади у сфері виконання своїх функцій та у процесі надання послуг населенню.  

«Для ОМС ефективна та прозора система оплати праці є ключовим інструментом для залучення і утримання кваліфікованих кадрів, від яких залежить спроможність, розвиток громад. Проте крім фінансової мотивації, важливо створити позитивний мікроклімат в колективі, застосовувати індивідуальні підходи до нематеріального стимулювання працівників. Такий підхід сприяє згуртуванню команди та підвищує її ефективність, стимулює до роботи в ОМС нових працівників», – впевнена Тетяна Коробка.

«Кроки для спеціалістів. Оплата праці в ОМС» – як навчальна програма, були розроблені з метою допомогти громадам підвищити рівень професійної компетентності окремих фахівців, розширити їх практичні навички саме у кадровій та бухгалтерській сфері.

«Ця навчальна програма також й про обмін кращими практиками між учасниками, який сприяє формуванню професійної спільноти. І звісно про практичні інструменти і рекомендаціями, які допомагають в подальшому громадам приймати обґрунтовані рішення у правовому полі», – зазначила Коробка.

Загалом, протягом п’яти тижнів 30 команд з 12 областей України були учасниками навчальної програми  та знайомилися з тими змінами у законодавстві про оплату праці, які відбулися протягом воєнного стану, та із специфікою встановлення і оформлення заробітної плати в ОМС.

Також, Тетяна Коробка розповіла, що учасники навчальної програми разом із тренерами на практиці готували, аналізували розпорядчі документи, потрібні для обрахування заробітної плати, аналізували тематичну судову практику та типові помилки, які виникають у громад у сфері оплати праці:

«Це дало можливість набути практичних навичок у підготовці та оформленні рішень, розпоряджень, наказів, зрозуміти правильні процедури застосування законодавчих норм при нарахуванні, зокрема додаткової заробітної плати, інших заохочувальних виплат, премій, допомоги для вирішення соціально-побутових питань та допомоги на оздоровлення, встановленні доплат та надбавок».


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення