89 спеціалістів громад взяли участь у навчальній програмі з вдосконалення системи управління охороною здоров’я

Впродовж семи тижнів 89 спеціалістів громад з різних областей України брали участь у навчальній програмі з вдосконалення системи управління охороною здоров’я. Медики і управлінці будували стратегію ...

Додано:
Oksana Stelmakh

36d8553294b624ae489718229f85dccb
89 спеціалістів громад взяли участь у навчальній програмі з вдосконалення системи управління охороною здоров’я
Впродовж семи тижнів 89 спеціалістів громад з різних областей України брали участь у навчальній програмі з вдосконалення системи управління охороною здоров’я. Медики і управлінці будували стратегію щодо розвитку закладів охорони здоров’я та комунікацій під час прийняття управлінських рішень. А на завершення взяли участь у візиті до громад Полтавської області.

Команда Козятинської громади з Вінниччини стала учасницею навчального курсу «Кроки для спеціалістів. Управління охороною здоров’я в громаді» від U-LEAD, і вже впроваджує нові знання для підвищення якості надання медичних послуг. В першу чергу вирішили змінити підходи в управлінні персоналом та організації роботи закладу. Про це розповіла директорка Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Радогощина:

«Ми — молодий заклад, але завжди прагнемо бути лідерами, розвиватися, дізнаватися щось нове та впроваджувати це для покращення нашої роботи».

За її словами, одним з основних нововведень стане впровадження KPI (ключових показників ефективності), що дозволить більш прозоро оцінювати якість роботи медперсоналу та мотивувати їх до кращих результатів.

Керівниця розповіла, що під час навчального курсу їй дуже сподобалася лекція про мотивацію персоналу:

«Виявляється, часто важливіше не матеріальне заохочення, а моральні стимули».

І додала, що вони наразі працюють над розробкою критеріїв та їх оцінкою:

«Критерії якості роботи будуть визначені комісією, і за їх виконання медперсонал отримуватиме додаткові стимули. В першу чергу звертатимемо увагу на рівень вакцинації, профілактичні онкоогляди. Це сприятиме виявленню онкозахворювань на ранніх стадіях і даватиме кращі результати при лікуванні, а також загальному покращенню здоров’я пацієнтів».

У Козятинській громаді функціонує 8 ФАПів, де працюють медсестри. Лікарі з ЦПМСД періодично роблять виїзди у села і проводять огляди згідно з графіком та за потреби. При цьому проводять забір аналізів, вакцинацію, УЗД, флюорографію та інші обстеження. Також проводять виїзди по селам до маломобільних пацієнтів.

Козятинський ЦПМСД також активно працює над покращенням умов для медичних працівників. Його керівниця зазначила, що під час навчального візиту до Полтавської області їх зацікавив досвід Хорольської громади щодо вирішення питання житла для лікарів. Там провели реконструкцію приміщення і тим самим створили умови для залучення кваліфікованих медиків.

«Також дуже зацікавила практика проєктної діяльності медичних закладів, як ми це побачили у Нехворощанській громаді. ЦПМСД Нехворощанської сільської ради, який було створено, оснащено сучасним медичним обладнанням та відкрито вже під час повномасштабної війни, просто вражає», — поділилася Юлія Радогощина.

На її думку, ще корисним для управлінців медичних закладів був досвід по проєктному менеджменту та залученню грантів. Адже зараз це додаткові можливості для розвитку у всіх сферах.

Координатор навчальної програми та керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Віталій Швець зазначив:

«Навчальна програма сформована таким чином, щоб учасники пройшли весь курс відповідно до циклу менеджменту, а саме: планування, організація, мотивація та контроль. На кожному етапі ми опрацьовували практичні кейси та знайомилися з гарним досвідом. Успішно завершивши навчання управлінці здобули знання та навички з ефективного управління закладами охорони здоров’я. Візит в громади Полтавщини наочно продемонстрував, як працює система охорони здоров’я з урахуванням взаємовідносин усіх зацікавлених сторін».


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення