50 ідей потенційних угод про міжмуніципальне співробітництво напрацювали громади Черкащини

Міжмуніципальне співробітництво (ММС) є важливим інструментом розвитку територіальних громад, який дозволяє ефективно використовувати ресурси, адже відриває можливості для громад об'єднувати зусилля ...

Додано:
Oksana Stelmakh

455220510_826972536227285_8404849900570796462_n
50 ідей потенційних угод про міжмуніципальне співробітництво напрацювали громади Черкащини

Міжмуніципальне співробітництво (ММС) є важливим інструментом розвитку територіальних громад, який дозволяє ефективно використовувати ресурси, адже відриває можливості для громад об’єднувати зусилля для реалізації спільних ініціатив.

Понад 60 територіальних громад Черкаської області долучилися до діалогових зустрічей присвячених темі міжмуніципального співробітництва, його переваг та напрацювали спільно 50 ідей потенційних угод про ММС. Тематика зазначених документів різна: від безпекової сфери, спільного утримання комунальних підприємств до співпраці у сфері соціального захисту населення, протидії сімейному насильству тощо.

Заходи організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою в Черкаській області» спільно із департаментом регіонального розвитку Черкаської ОДА, районними державними адміністраціями, Черкаською агенцією регіонального розвитку. Зустрічі відбувалися в чотирьох районах області – Звенигородському, Золотоніському, Черкаському та Уманському. Про це розказав Сергій Слинько, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області.

Метою діалогових заходів було ознайомити керівництво тергромад з особливостями, формами та інструментами міжмуніципального співробітництва, окреслити для них роль та можливості стейкхолдерів у розвитку міжмуніципального співробітництва.

За словами Сергія Слинька, міжмуніципальне співробітництво (ММС) є важливим інструментом розвитку територіальних громад (тергромад). Перша перевага цього інструменту — це ефективне використання ресурсів, адже ММС дозволяє громадам об’єднувати ресурси для реалізації спільних ініціатив, що можуть бути занадто великими або складними для однієї громади. Це стосується як фінансових, так і людських ресурсів, що сприяє економії та більш ефективному їх використанню.

Друга перевага — поліпшення якості послуг. Мова про співпрацю між громадами, яка дозволяє підвищити якість надання муніципальних послуг, наприклад, у сферах охорони здоров’я, освіти, транспорту та соціальної підтримки. Завдяки ММС, тергромади можуть спільно забезпечувати доступ до високоякісних послуг, які були б недоступні в межах однієї громади.

Третя — зміцнення інфраструктури. Спільна робота над проєктами інфраструктурного розвитку, такими як дороги, комунальні мережі, громадський транспорт або екологічні програми, дозволяє тергромадам зміцнювати свою інфраструктуру, що підвищує рівень життя мешканців.

ММС – це й про підвищення економічного потенціалу (четверта перевага), адже воно сприяє економічному розвитку, оскільки дозволяє громадам об’єднувати зусилля для залучення інвестицій, розвитку бізнесу та створення нових робочих місць.

Ми можемо говорити й про покращення управління та розвитку громади. Адже ММС сприяє співпраці, допомагає громадам обмінюватися досвідом, знаннями та кращими практиками управління. А також сприяє соціальній згуртованості та співпраці. Це про зміцнення соціальних зв’язків між громадами, підвищення рівня довіри та співробітництва між різними регіонами“, – зазначив Сергій Слинько.

Своїми планами щодо укладання угод про ММС поділився Ватутінський міський голова Олександр Заборовець, він розповів, що за результатами діалогової зустрічі громадам планує укласти договори про ММС із Золотоніською, Звенигородською та Уманською громадами. Сфери у яких планується співробітництво стосуються надання соціальних послуг для військовослужбовців та їх сімей (реабілітація, інклюзивні послуги тощо).

А голова Уманської громади Ірина Плетньова розказала, що Уманська міська рада вже мала угоди про ММС, але вони не були зареєстровані офіційно у  Мінінфраструктури, діалоговий захід допоміг зрозуміти переваги реєстрації цих документів, роботу в цьому напрямку розпочато.

Вона також зазначила, що напрацьовані під час заходу угоди Уманської громади стосуватимуться сфери освіти, соціального захисту (реабілітаційні центри для дітей та дорослих), а також сфери грантової політики для бізнесу. Щодо останнього – громада створила своє КП, яке спеціалізуватиметься на питаннях інвестицій та міжнародної допомоги: «Багато громад зацікавилися нашим КП й хотіли б також отримати його підтримку в цьому напрямку. Ми відкриті до співпраці».

Загалом, під час діалогового заходу обговорювали стан міжмуніципального співробітництва в Україні та Черкаській області, презентували базові питання щодо співробітництва тергромад (етапи, форми, напрями співробітництва). Говорили про співробітництво у сфері безпеки громадян, досвід громад Черкащини у сфері співробітництва (ММС), а також про шляхи та інструменти міжмуніципального співробітництва.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення