Які можливості для громад відкриває програма Erasmus+

U-LEAD продовжує знайомити представників місцевого самоврядування із можливостями для підвищення спроможності. Цього разу понад 50 учасників заходу дізналися про діяльність програми ЄС Erasmus+ та ...

Додано:
Oksana Stelmakh

1b0f97a1000d4911f09e381c0d15cd5f
Які можливості для громад відкриває програма Erasmus+

U-LEAD продовжує знайомити представників місцевого самоврядування із можливостями для підвищення спроможності. Цього разу понад 50 учасників заходу дізналися про діяльність програми ЄС Erasmus+ та обговорили, як впровадження європейський практик впливає на розвиток громад.

У серпні команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області провела інформаційну сесію на тему «Участь у програмі Erasmus+: можливості та перспективи територіальних громад України». Відкриваючи захід, керівник Офісу Павло Логвінов зазначив:

«Всі звикли, що програма Erasmus — це більше про молодіжні обміни та підтримку молодіжних ініціатив. Але ми пропонуємо подивитися на цю програму під іншим кутом. І дізнатися, як участь у проєктах Erasmus+ може сприяти розвитку громади».

Далі слово взяла проєктна менеджерка, координаторка можливостей у сферах молоді та спорту Erasmus+ Катерина Жданова:

«Ерасмус+ (Erasmus+) — це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку освіти, молоді та спорту. Вона пропонує широкий спектр можливостей для навчання, стажування, волонтерства та співпраці в межах Європи та за її межами. Українські школярі та студенти також можуть брати участь у цій програмі».

Програма фінансує стипендії/гранти на обміни для індивідуальних учасників, а також проєкти співпраці задля розбудови професійних мереж, отримання нових ресурсів для організацій. Вони повинні відповідати таким пріоритетам: інклюзивність, доступність, зелені та цифрові трансформації.

Проєктна менеджерка пояснила, що громади можуть розпочати свою співпрацю з програмою, взявши на початку на себе функцію інформування своїх мешканців щодо програм та ініціатив Erasmus+. Наступним кроком можуть бути участь в ініціативах в якості партнерів громадських організацій з країн ЄС.

Молодь Воловецької громади вже брала участь у програмах обміну Erasmus+. Як розповів начальник відділу економіки та соціального захисту Воловецької громади Михайло Ківкович, найважче було зрозуміти «що таке коди» і зробити перший крок:

«Коли звернулися до офісу Erasmus+, отримали роз’яснення щодо заявок, пошуку партнерів, реєстрації на платформах. Налагодили співпрацю з польськими громадськими організаціями. Молодь нашої громади взяла участь у проєкті, де разом із ровесниками з Польщі та Німеччини вивчали історію, обмінювалися думками та відпочивали. Зараз маємо пропозицію від іншої організації щодо співпраці».

Катерина Жданова наголосила, що Erasmus+ підтримує не лише проєкти, спрямовані на обмін досвідом або навчання, це можуть бути багатошарові проєкти, які приносять зміни у громаду та покращують життя мешканців:

«І ви тут маєте вільне поле діяльності: що у вас болить, яку проблему хочете ви вирішити на рівні вашої громади. Це ваше бачення. Це може бути ініціатива, яка об’єднує обмін досвідом, навчання для учасників проєкту, а далі впровадження набутих знань в громаді. Головне, щоб проєкт відповідав пріоритетам, бюджету та термінам реалізації».

Проєктна менеджерка пояснила, які проєкти з розвитку спорту можуть отримати підтримку Програми. За її словами, спортивний напрям Erasmus+ — це про підтримку організацій (ГО, школи, гуртки тощо), які мають долученість до спорту:

«Спорт — це про здоров’я молоді. Спорт, як інструмент для командної роботи, для розвитку нових європейських цінностей, для рівності, коли ми говоримо про хлопців і дівчат, про ментальне здоров’я. Це може бути взагалі не спортивна організація, але спорт є тематикою їх роботи. І вони працюють з ментальними здоров’ям через проведення певних заходів».

Проректор з перспективного розвитку Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Микола Тригуб розповів про реалізацію третьої місії діяльності закладів вищої освіти з урахуванням партнерської взаємодії з громадами для використання міжнародних можливостей. За його словами, одним з найважливіших завдань закладів освіти є створення умов, щоб молодь опановуючи кращі європейські практики, нові знання та вміння поверталася в громаду, щоб робити її кращою.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення