Техніка від U-LEAD допомагає Малинській громаді розбирати руйнування

Чотири громади Житомирської області у травні-червні 2024 року отримали чергову допомогу від U-LEAD. Це постраждалі від обстрілів та бойових дій — Малинська, Овруцька, Народицька та ...

Додано:
Oksana Stelmakh

cb0362140f1efda25a6bf5b040f7abd2
Техніка від U-LEAD допомагає Малинській громаді розбирати руйнування

Чотири громади Житомирської області у травні-червні 2024 року отримали чергову допомогу від U-LEAD. Це постраждалі від обстрілів та бойових дій — Малинська, Овруцька, Народицька та Гладковицька.

Громади отримали транспорт та набори інструментів в рамках проєкту «Зміцнення місцевої стійкості: Підтримка аварійних ремонтів у громадах» Програми «U-LEAD з Європою». Серед отриманої міжнародної технічної допомоги: генератори, ремонтні інструменти, навантажувачі, мінібуси, самоскиди. За словами керівника Регіонального офісу U-LEAD у Житомирській області Василя Невмержицького, кожна рада отримала свій набір в залежності від потреб.

У Малинській громаді з початку повномасштабного вторгнення постраждало понад 1000 житлових будинків та понад 100 об’єктів різних форм власності. У березні ворог скинув дві авіабомби на центральну площу міста та зруйнував міст, що з’єднував праву та ліву частину Малина і слугував сполученням двох транспортних доріг державного значення.

«Руйнування від авіабомб були дуже сильні. Повністю зруйновані військкомат та магазин біля нього, пошкоджені церква та школа, повилітали вікна з будівель навколо. Фактично площа перетворилася на суцільну руїну», — розповів заступник Малинського міського голови Павло Іваненко.

Малинська громада отримала від U-LEAD матеріально-технічну допомогу, яка допомагає у відновленні та відбудові. Спочатку це були комплекти, до яких входили генератори, мобільні освітлювачі, ремонтні інструменти, навантажувач. У 2024 році отримали два мікроавтобуси, самоскид MAN, генератори і також набори інструментів.

«У квітні 2022 року ми отримали від U-LEAD техніку та обладнання. З техніки хочу виділити фронтальний навантажувач. Ми його використовували для того, щоб розбирати завали та руйнування. Зараз об’єкти, які були пошкоджені, розібрані. І цей навантажувач передали комунальному підприємству, яке займається благоустроєм», — розповів Іваненко.

Ремонт мосту, який фактично зʼєднує місто, був пріоритетом для ради. Допомогу у відбудові надали партнери з Естонії.

«Фактично, ми розібрали руйнування і збудували новий. І тут в пригоді стала техніка від U-LEAD. Особливо корисним був мобільний освітлювач з генератором. Коли будували міст, підрядник зробив тимчасову переправу, щоб було сполучення між частинами міста. Навесні під час паводку цю переправу сильно розмивало. І доводилося її постійно відновлювати. Ми ці всі роботи виконували вночі і мобільне освітлення дуже допомагало», — сказав заступник голови.

І додав, що «техніка, транспорт та обладнання отримане від U-LEAD допомагає у критичних ситуаціях і дуже хороші».

Цьогоріч отриманий самоскид став гарним доповненням для парку комунальної техніки. Обладнаний маніпулятором транспорт добре підходить для благоустрою, вивозу сміття тощо. Його передали КП «Екоресурс».

Один з двох мікроавтобусів передали для використання ремонтним бригадам КП «Енергія», яке займається водопостачанням та теплопостачанням. Другий — залишили у міській раді для представницьких функцій, зустрічі делегацій, підвезення спортивних команд та мистецьких колективів на заходи різного рівня, для потреб у галузі соціальної підтримки населення, тощо.

Крім того, разом із експертами U-LEAD Малинська міська рада працює над розробкою проєктно-кошторисної документації відновлення Соборної площі, яку зруйнували росіяни.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення