Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

Команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області провела зустріч для представників громад регіону з метою поширення кращих практик та обміну досвідом у створенні хабів та центрів ...

photo_2024-08-15_16-35-54 (3)
Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

Команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області провела зустріч для представників громад регіону з метою поширення кращих практик та обміну досвідом у створенні хабів та центрів підтримки громадян. Зустріч проходила на базі центру підтримки громадян Соледарської територіальної громади.

«З впевненістю можна сказати, що цей захід був корисним для нас усіх. Зустріч дозволила представникам територіальних громад не просто поспілкуватися на актуальні для них теми, але й наочно побачити приклади успішних управлінських рішень. Наші експерти продовжуватимуть вивчати тему створення центрів підтримки громадян, щоб надавати допомогу та рекомендації громадам для кращого їх створення та облаштування», – наголосила керівниця Регіонального офісу U-LEAD у Донецькій області Вікторія Троценко.

Керівництво Соледарської громади та представники центру розповіли про його створення, діяльність комунальних установ у ньому та показали приміщення.

«Ми готові були поділитися досвідом створення гуманітарних хабів та центрів підтримки громадян з іншими громадами, які тільки розпочали цей процес. Наша громада у 2023 році відкрили хаб у місті Дніпрі, потім Києві, а на сьогодні ще діють центри в Черкасах та Кривому Розі. Ми розповіли про процедуру створення центрів, оренди приміщень, прийняття відповідної програми для фінансування та інші аспекти. Під час зустрічі було цінними те, що нам вдалося обмінятися важливими контактами щодо евакуації громадян, їхнього розміщення чи надання гуманітарної допомоги. Такий формат зустрічей та роботи є дуже корисним для громад», – переконана заступниця начальника Соледарської міської військової адміністрації Світлана Лощакова.

За її словами, в Центрі підтримки громадян Солодерської громади в Дніпрі працює освітній простір, релокований ЦНАП та надаються послуги із соціального захисту. На базі освітнього простору функціонує інклюзивно-ресурсний центр, де діти отримують консультації логопеда, психолога та відвідують інші заняття. З 2023 року в центрі функціонує сенсорна кімната, яка була облаштована за грантові кошти. Також в центрі збираються жителі похилого віку, які можуть поспілкуватися між собою та відпочити.

«Територіальні громади, які створюють центи підтримки, не завжди знають весь алгоритм дій. Ми готові їм активно допомагати, а їхні жителі можуть отримати певні послуги в нашому хабі вже зараз. До нас приходять діти та старші люди з різних громад Донеччини, ми їм усім допомагаємо та надаємо підтримку. Нам вдалося вже адаптуватися до нових викликів та формату роботи, тому ми можемо ділитися своїм досвідом та порадами з іншими», – зазначила Світлана Лощакова.

Під час заходу розглядали й низку інших актуальних питань для територіальних громад Донеччини. Особливо гостро в деяких населених пунктах зараз стоїть питання евакуації, яку в умовах постійних обстрілів важко організувати.

«Ми обговорювали питання зменшення обсягів гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб, які турбують багатьох. Наша команда навела деякі приклади грантів та інших ініціатив, які дозволили б залучати додаткові ресурси та кошти для надання допомоги ВПО. У громадах, в яких ведуться активні бойові дії, складно проводити реєстрацію громадян для отримання компенсації за зруйноване майно. Проблема полягає в тому, що для реєстрації документів необхідно мати висновки, які роблять на місці представники органів місцевого самоврядування. В умовах обстрілів та бойових дій зробити таке обстеження дуже складно та небезпечно. Відповідно люди втрачають час, а представники влади не мають чітких рекомендацій як діяти в подібних ситуаціях», – повідомила Вікторія Троценко.

Учасникам зустрічі розповіли про навчальні програми та ініціативи, які пропонує Програма «U-LEAD з Європою». Наголошувалося, що експерти U-LEAD працюють в багатьох напрямках та готові надати свою підтримку громадам Донеччини.

«Проведення таких зустрічей є надзвичайно необхідним, особливо з тематики створення центрів підтримки. Велика кількість наших жителів перемістилися в інші регіони України, що створює для них нові проблеми та виклики. Вони втратили не тільки свої домівки, але й коло спілкування. На нових місцях все нове – робота, колеги, друзі, житло. Часто люди не знають, куди їм можна звертатися для вирішення певних проблеми. Діяльність центрів підтримки громадян можуть стати місцем для отримання адміністративних та соціальних послуг, місцем для зустрічей та відпочинку. Спілкування з колегами, обмін досвідом та порадами дуже корисні для нас. Нам вдалося почути багато інформації, яку використаємо для підтримки жителів нашої громади. Після перемоги нам буде потрібно відбудовувати наші громади, розвивати економіку та повертати людей додому, тому ми потребуватимемо додаткової методичної та консультаційної підтримки», – поділилася керуюча справами виконавчого комітету Новогродівської міської ради Наталія Кириченко.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення