Як захистити школярів та студентів від тютюнової епідемії?

3 вересня з нагоди початку нового навчального року волонтери всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» у співпраці з ГО «Життя» провели пресконференцію, присвячену проблемі тютюнової ...

Додано:
olha233

загальне фото 3.09
Як захистити школярів та студентів від тютюнової епідемії?

3 вересня з нагоди початку нового навчального року волонтери всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» у співпраці з ГО «Життя» провели пресконференцію, присвячену проблемі тютюнової реклами, на яку наражається учнівська молодь. Під час пресконференції презентували результати моніторингу реклами тютюнових виробів, пристроїв для нагрівання, електронних сигарет та нікотинових снюсів у місцях торгівлі

У 5 обласних центрах України (Львів, Тернопіль, Київ, Дніпро, Одеса) промоніторили 64 місця торгівлі тютюновими та нікотиновими виробами, серед яких мережеві супермаркети, магазини в торговельних центрах, продуктові магазини та кіоски (МАФи). 

TAPS monitoring UKR-зображення-0 TAPS monitoring UKR-зображення-1

Ключові результати моніторингу продемонстрували: 

  • 100% місць торгівлі використовують рекламну  викладку тютюнових виробів/пристроїв для нагрівання/нікотинових виробів;
  • 100% місць торгівлі реалізують тютюнові та/або нікотинові вироби з ароматизаторами. У 94% реалізовувалися ароматизовані сигарети для нагрівання (ТВЕН);
  • 84% використовували кольоровий фон та підсвітку тютюнових та нікотинових виробів. Підсвітку найчастіше (80%) використовували для сигарет для нагрівання (ТВЕН), у той час як сигарети та інші тютюнові вироби у 78% випадків мали кольоровий фон для привернення уваги дітей та молоді;
  • 66% рекламували продукцію через друковані постери. Засобами зовнішньої та внутрішньої реклами найбільше рекламують пристрої для нагрівання та нікотинові снюси;
  • 34% місць торгівлі активно використовують дисплеї для відеореклами. Цей інструмент найбільш розповсюджений для сигарет для нагрівання та пристроїв до них.

Олег Слабоспицький 3.09

«Результати моніторингу продемонстрували, що тютюнова індустрія масово порушує як антитютюновий закон №2899-IV, так і Закон України “Про рекламу”. Щодня запускаються нові методи яскравої, трендової реклами, щоб підштовхнути школярів та підлітків якнайшвидше стати курцями. Ми відзначили стрімке збільшення реклами ТВЕН, пристроїв до них та нікотинових снюсів. Зокрема цьому сприяють спрощені умови регулювання для сигарет для нагрівання та пристроїв для нагрівання тютюну. Саме на ці “модні” електронні пристрої роблять акцент виробники при своєму агресивному маркетингу, спрямованому на дітей та молодь», – наголосив Олег Слабоспицький, представник всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння»

Такі дії тютюнової індустрії нівелюють досягнення України щодо захисту населення від шкоди тютюну та підважують ефективність запроваджених політик відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) та рішень Сторін. 

 

«Одним із ключових завдань нашого коледжу є не лише надання якісної освіти, але й забезпечення безпечного та здорового середовища для навчання. Зусилля педагогічного колективу з навчання здорових навичок поведінки у наших студентів нівелює агресивна реклама тютюнових та нікотинових виробів в місцях торгівлі, на зупинках, в інтернеті. Закликаю посилювати антитютюнове законодавство, аби наші дії задля здорового майбутнього були комплексними та ефективними», – зазначила Яна Ніколашина, заступниця директора з навчально-виховної роботи в Київському професійному енергетичному коледжі.

Статистика демонструє, що в Україні саме демонстрація тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі є найбільш поширеним видом реклами: 63% дітей віком 13-15 років наражаються на таку рекламу (2017 р.) та 73% молоді віком 18-29 років (2023 р.).

За даними Американської академії педіатрії, діти та підлітки, що спостерігають тютюнову викладку, на 64% більше схильні до початку куріння. В Україні серед дітей віком 13-15 років 15% є споживачами тютюнових виробів та 18% використовують електронні сигарети

Щоб подолати епідемію вживання тютюнових та нікотинових виробів серед дітей та підлітків необхідно діяти на різних рівнях. Отто Стойка, лікар Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ (ЦКПХ) розповів про проєкт «Школи без нікотину та тютюну», ініційований київським ЦКПХ у співпраці з відділом позашкільної роботи департаменту освіти і науки КМДА та за підтримки бюро ВООЗ в Україні:

Яна НіколашинаОтто Стойка 3.09

«Поширення новітніх тютюнових та нікотинових виробів, електронних сигарет, які тютюнова індустрія оманливо представляє як “менш шкідливі” має на меті залучити нове покоління українців до епідемії наркотичної залежності. Метою проєкту «Школи без нікотину та тютюну» є покращення політики щодо заборони куріння в школах із залученням всіх учасників навчального процесу, тобто інформаційні кампанії будуть не лише для дітей, а й для вчителів та батьків».

В свою чергу держава має теж зробити кроки для захисту дітей від приваблення до споживання тютюну та нікотину, а саме ліквідувати неврегульовані види реклами тютюнових та нікотинових виробів, а також преференції для окремих тютюнових виробів:

  • ліквідувати видиме розміщення тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі;
  • запровадити графічні медичні попередження на всіх тютюнових виробах, зокрема, тютюнові вироби для нагрівання;
  • заборонити ароматизовані тютюнові вироби для нагрівання. 

Такі кроки відповідають Рамковій конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну та рішенням Сторін, а також забезпечать виконання євроінтеграційних зобовʼязань.

Для контактної інформації: Ольга Масна, медіакоординаторка ГО «Життя», 073 089 65 70, [email protected]


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Які соціальні послуги доступні в умовах війни: консультує Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари

ZDOROVI закупили 3000 упаковок препаратів для лікування психічних розладів

Децентралізація залишається державним топ-пріоритетом

Проблеми іноземних волонтерів, медиків та легіонерів: ЦЕДЕМ та НССУ проводить опитування

Як ШІ стає союзником у боротьбі з дезінформацією