В Україні запускають Чорноморський регіональний хаб для посилення спроможностей у збереженні культурної спадщини

Початок: 09.09.2024 о 11:00
Закінчення: 09.09.2024 о 12:00
Адреса: вул. Хрещатик, 2, Київ, Україна
Місце: УКМЦ
Агенція стійкості культури
Телефон: 0976023422
E-mail: [email protected]

09_09_24 (1)
В Україні запускають Чорноморський регіональний хаб для посилення спроможностей у збереженні культурної спадщини

Нідерландська організація «Реагування на надзвичайні ситуації в культурі» – Cultural Emergency Response (CER) разом із українськими партнерами запускає Чорноморський регіональний хаб для посилення спроможностей у збереженні культурної спадщини в надзвичайних ситуаціях

Cultural Emergency Response (CER), міжнародна неурядова організація, що займається підтримкою та сприянням захисту культурної спадщини, яка перебуває під загрозою, оголошує про запуск Чорноморського регіонального хабу. Хаб створено у партнерстві з українськими громадськими організаціями – Агенцією стійкості культури (ACURE), Лабораторією моніторингу української спадщини (HeMo) та ГО “МЮЗЕЮМ ФОР ЧЕНДЖ” (Museum for Change).

9 вересня 2024 року відбудеться офіційний старт регіонального хабу.

Регіональний хаб CER у Чорному морі стане критично важливим центром для координації зусиль із захисту української культурної спадщини в умовах війни, що триває.

У 2022 році у співпраці зі Штабом порятунку спадщини (HERI) CER надала фінансову допомогу понад 100 культурним установам, провела оцінку пошкоджень пам’яток, надала життєво необхідні матеріали та підтримала зусилля з підготовки до зими українських музеїв. У 2023 році CER надавав підтримку в транспортуванні матеріалів, документуванні пошкоджень та стабілізації будівель, надавав матеріальну підтримку установам культури Миколаївської та Одеської областей. Крім того, допомогу отримали Національний реставраційний центр, було запушено проект мобільної лабораторії для оцифрування музейних колекцій.

Отриманий досвіт роботи в Україні за останні понад два роки спонукав до створення постійнодіючого хабу, який об’єднає роботу провідних організацій з порятунку культурної спадщини в Україні для підвищення ефективності у подоланні викликів, спричинених війною.

Більше інформації про Чорноморський регіональний хаб CER буде озвучено на пресконференції, що відбудеться 9 вересня в Українському кризовому медіацентрі об 11:00

Спікери:

  • Анастасія Бондар, заступниця міністра культури та інформаційної політики України
  • Роберт Кворлес ван Уффорд, керівник Департаменту культурної співпраці МЗС Нідерландів
  • Ванесса Фрага Фрол, керівник програм Cultural Emergency Response
  • Олександра Ковальчук, засновниця Museum for Change (Одеса)
  • Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, співзасновник Агенції стійкості культури
  • Василь Рожко, засновник Heritage Monitoring Lab, голова ГО Тустань (Львів)

(Більше інформації: 097 602 34 22 Ксенія Дворнікова)