Відбувся міжнародний семінар «Застосування підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті»

У Варшаві відбувся міжнародний семінар з застосування підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті.З 19 по 22 серпня 2024 року у Варшаві (Польща) пройшов міжнародний семінар ...

Додано:
[email protected]

photo_5399836844394405739_w
Відбувся міжнародний семінар «Застосування підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті»

У Варшаві відбувся міжнародний семінар з застосування підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті.

З 19 по 22 серпня 2024 року у Варшаві (Польща) пройшов міжнародний семінар «Застосування підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті». Захід був організований ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» (Україна) в межах проєкту, що фінансується Федеральним агентством з громадянської освіти Bundeszentrale für politische Bildung (bpb) завдяки коштам, виділених Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини, у межах програми «Розширення співробітництва з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства».   

Семінар об’єднав чотирнадцять експертів та експерток із країн Східного партнерства, а також тих, хто наразі перебуває у вимушеній міграції у країнах ЄС. Учасники та учасниці заходу обговорили важливість підходу, інформованого про травму, для роботи з людьми, які зазнали досвіду збройних конфліктів, вимушеної міграції та дискримінації. Протягом чотирьох днів вони брали участь у дискусіях, практичних сесіях та обміні досвідом щодо того, як забезпечити безпечний простір для таких груп населення у процесі громадянської освіти.

Ключові моменти семінару:

  • Розгляд основних аспектів підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті.
  • Обговорення принципу «Не нашкодь» та створення безпечного простору для осіб із травматичним досвідом.
  • Практичні вправи та кейс-стаді з впровадження підходу, інформованого про травму.
  • Відвідування Музею проклятих солдатів і політичних в’язнів, де учасники та учасниці мали змогу обговорити питання колективної травми та історичної пам’яті.

Особливою частиною програми було представлення досвіду учасників та учасниць, які розповідали про успішне застосування підходу, інформованого про травму, у своїй освітній практиці.

Семінар завершився обговоренням планів на майбутнє, зокрема розробкою графічного посібника, який буде створений у межах проєкту «Застосування підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті», та планами на подальше впровадження підходу у громадянську освіту. Також вони запланували спільну онлайнову зустріч через два місяці, щоб поділитись історіями впровадження здобутих знань та вмінь.

Головним фасилітатором міжнародного семінару став Назарій Боярський, член тренерського пулу Департаменту в справах молоді Ради Європи, співавтор «Посібника з навчального курсу з молодіжної роботи, інформованої про травму».

Цей семінар став важливим кроком у посиленні спроможності провайдерів та провайдерок громадянської освіти з країн Східного партнерства працювати з людьми, які мають травматичний досвід, сприяючи інтеграції цих груп у суспільство через освіту та обмін досвідом.

 

Семінар проведено з межах проєкту «Застосування підходу, інформованого про травму у громадянській освіті», який організовано консорціумом експертів(-ок) EENCE – Eastern European Network for Citizenship Education, фінансується Федеральним агентством з громадянської освіти (Bundeszentrale für politische Bildung (bpb) завдяки коштам, виділених Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини, у межах програми «Розширення співробітництва з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства».   

Проєкт втілює ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» (Україна).


 

Останні публікації цього розділу:

10 громад презентували проєкти енергетичних планів у м. Чортків в рамках проєкту DiXi Group

Волонтери мережі Volunteer Community зібрали шкільне приладдя майже для півтисячі дітей

У Києві відбулася презентація книги «Примарна ясність» про міфи і стереотипи навколо війни і Донбасу

15 проєктів у півфіналі STEAM HOUSE 2024: все тільки починається

Вересень - Всесвітній місяць поширення інформації про деменцію

Культурна спадщина в Україні: від збереження до повоєнного відновлення - відеозапис конференції