План відновлення та розвитку Новобілоуської громади на фінішній прямій

На спільній зустрічі 9 вересня 2024 року експерти ГО «Центр Доброчин» презентували доопрацьований План відновлення та розвитку Новобілоуської сільської територіальної громади Чернігівської області. ...

Додано:
DobroCN

2
План відновлення та розвитку Новобілоуської громади на фінішній прямій

На спільній зустрічі 9 вересня 2024 року експерти ГО «Центр Доброчин» презентували доопрацьований План відновлення та розвитку Новобілоуської сільської територіальної громади Чернігівської області. До цього План пройшов процедуру погодження в Чернігівській ОДА.

Новобілоуська громада є найбільшою сільською громадою у Чернігівському районі. Вона межує з м. Черніговом і має досить вигідне географічне розташування: не є прикордонною і практично (крім села Кувечичі) не входить до 30 кілометрової зони до кордону з білоруссю.

1

Порівняно з більшістю сусідніх територіальних громад овобілоуська громада має значно вищу густоту населення. Цей показник є навіть вищим за середньообласний. Разом з тим існує тенденція до зменшення чисельності населення, переважно за рахунок від’ємного приросту. Суттєво впала народжуваність за останні 3 роки. Тому існують високі ризики для майбутнього розвитку території, оскільки скорочуватиметься чисельність осіб працездатного віку і зростатиме демографічне навантаження.

Дані анкет від 20 осіб, які покинули громаду, фіксують наступне: вимушено переміщені жителі підтримують зв’язок із громадою та мають плани до повернення додому. Однак для більшості громадян реалізація намірів можлива за умови завершення війни і припинення загрози ракетних обстрілів.

Дані анкет представників бізнесу засвідчили проблеми з пошкодженням активів внаслідок бойових дій, ускладнення через замінування земель. При цьому 80% опитаних підприємців відзначили, що бізнес повністю чи частково працює на території Новобілоуської територіальної громади. Настрої і очікування суб’єктів господарювання на найближчі 12 місяців переважно нейтральні або стримано оптимістичні.

Фінансові можливості Новобілоуської сільської ради суттєво звузились за останній рік. Після вилучення “військового ПДФО” спроможність бюджету громади для реалізації проєктів відновлення і переходу до розвитку стала мінімальною. Тому для сільської ради важливо налагодити системну роботу по залученню грантів, розширити співпрацю з міжнар4одними фондами, активніше розвивати партнерства з європейськими муніципалітетами.

Зростає кількість населення, яке потребує соціальної допомоги. Найбільш вразливими категоріями залишаються особи похилого віку, багатодітні сім’ї, ВПО та особи з інвалідністю.

Мережа дошкільних закладів та закладів загальної середньої освіти є надмірною для наявної кількості дітей у громаді.

За результатами обліку і обстеження у громаді станом на 2023 рік налічується 653 пошкоджених будинки, з них 588 підлягають відновленню і 65 підлягають демонтажу. Під час бойових дій у березні 2022 року було пошкоджено також адміністративні будівлі у с. Новий Білоус і с. Старий Білоус та заклади соціальної інфраструктури. Об’єкти тепло- і водопостачання, а також об’єкти благоустрою на території Новобілоуської сільської територіальної громади внаслідок бойових дій не постраждали. Водночас, громада залишається найменш забезпеченою водопостачанням і водовідведенням.

 

Наступним кроком буде затвердження Плану Новобілоуською сільською радою Плану  та оприлюднення на офіційному веб-сайті сільської ради. 

Діяльність проводиться ГО «Центр Доброчин» в рамках проєкту «Забезпечення участі громадян для ефективного відновлення Новобілоуської громади Чернігівської  області»  за  підтримки  Міжнародного Фонду «Відродження».


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

У Києві відбулася презентація книги «Примарна ясність» про міфи і стереотипи навколо війни і Донбасу

15 проєктів у півфіналі STEAM HOUSE 2024: все тільки починається

Вересень - Всесвітній місяць поширення інформації про деменцію

Культурна спадщина в Україні: від збереження до повоєнного відновлення - відеозапис конференції

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари підсумував черговий етап діяльності

У Золотниківській громаді на Тернопільщині відкрився простір для молоді "VULYK"