Як зробити Ради ВПО дієвим, а не формальним інструментом локальної демократії? Експертні поради

Ради ВПО, які наразі активно створюються в Україні, повинні згуртовувати жителів, що вимушено покинули свої домівки, допомагати їм адаптуватися в нових громадах, а також сприяти включенню в процеси ...

expert4
Як зробити Ради ВПО дієвим, а не формальним інструментом локальної демократії? Експертні поради

Ради ВПО, які наразі активно створюються в Україні, повинні згуртовувати жителів, що вимушено покинули свої домівки, допомагати їм адаптуватися в нових громадах, а також сприяти включенню в процеси прийняття рішень на місцях. 

Проте який практичний бік цих завдань? Як не лише в теорії, а й на практиці забезпечити ефективність цих консультаційно-дорадчих органів? Які заходи необхідні для розбудови спроможностей Рад ВПО та хто має нести відповідальність за їхнє втілення? 

Ці та багато інших питань обговорили під час експертної онлайн-дискусії «Ради ВПО: вплив на порядок денний місцевих рад». Ми виокремили певне бачення та експертні поради спікерів заходу, які допоможуть ґрунтовно підійти до процесів створення Рад ВПО в локальних громадах та системно працювати над підвищенням їхньої спроможності діяти й впливати.  

Почнемо з першочергового: навіщо ж створюються Ради ВПО?

Перше, що важливо знати, — Ради ВПО, як консультаційно-дорадчі органи, діють на добровільних, позапартійних і волонтерських засадах та є платформою діалогу та взаємодії з владою.

Ось лише кілька їхніх першочергових завдань:

  • сприяння реалізації громадянських і політичних прав ВПО, залучення їх до розробки й контролю нормативних актів, подання пропозицій та рекомендацій щодо розвитку державно-приватного партнерства для вирішення питань  адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у територіальних громадах;
  • сприяння забезпеченню й захисту прав та інтересів ВПО з питань соціального захисту, забезпечення житлом та зайнятості, психосоціальної, медичної та правової допомоги та з інших питань;
  • сприяння роботі територіальних громад і розвитку ефективних механізмів адаптації та інтеграції ВПО;
  • сприяння залученню вітчизняних та іноземних інвесторів, громадських та міжнародних об’єднань і благодійних організацій до розвитку інфраструктури та можливостей територіальних громад.

З повним переліком завдань цих консультаційно-дорадчих органів можна ознайомитися тут.

Ви сільський, селищний, міський голова, депутат, староста чи працівник ради? Тоді наступні поради для вас:  

  • Налагодьте конструктивний діалог із представниками Ради ВПО. Важливо дотримуватися принципу «нічого для нас без нас», чи у вашому випадку «нічого для них без них», а отже, коли ви приймаєте рішення, — говоріть із людьми, на яких вони будуть впливати. До адаптації ВПО варто залучати місцеві громадські організації та разом із ними досліджувати потреби, інтереси, очікування, можливості. Інтеграція та адаптація ВПО в нових для них територіальних громадах є важливою передумовою для належного забезпечення їхніх прав у найближчому майбутньому, а також чинником громадянської консолідації.
  • Забезпечте надання вчасної, достовірної, актуальної та повної інформаційної підтримки. Саме всебічне інформування є важливим чинником, який може допомогти новим мешканцям зорієнтуватися в часі й просторі та знайти необхідну допомогу. Інформаційна підтримка може бути надана через різноманітні канали, такі як сайт громади, офіційні сторінки громади у фейсбуці, тематичні групи, чат-боти, групи в месенджерах, телефонні лінії допомоги, паперові та електронні буклети тощо. Шукайте власні ефективні способи донесення інформації з урахуванням особливостей кожної з вікових та соціальних груп, а також інфраструктури вашої громади. 
  • Проводьте регулярні зустрічі, обговорення, консультації. Хорошою практикою є проведення розширених засідань Рад ВПО, де присутні представники влади. 
  • Створіть окремі центри чи платформи, де нові мешканці можуть отримувати необхідну інформацію та консультації. Схожий підхід до підтримки ВПО на місцевому рівні має Львів — у місті функціонує Центр підтримки ВПО. Такі органи можуть напряму взаємодіяти зі створеними Радами внутрішньо переміщених осіб.
  • Беріть участь у формуванні стратегічних та планувальних документів. Тут мається на увазі, залучати представників цих консультаційно-дорадчих органів до розробки стратегії громади, статуту громади тощо. Це своєю чергою сприятиме залученості їх у життя громади та участі в процесі прийняття рішень.
  • Розглядайте Ради ВПО як вагомий ресурс для розвитку громади, адже людський капітал — це найбільша цінність, і тут важливо правильно скористатися цим потенціалом.  І самим переселенцям, і громадам, у яких вони оселилися, корисно, аби нові мешканці ставали повноцінними учасниками економічного життя громади, платниками податків, започатковували бізнеси й самі створювали робочі місця, займалися волонтерством, брали участь у роботі організацій громадянського суспільства.

Для адаптації внутрішньо переміщені особи мають знати свої права в новій громаді — на роботу, освіту, медичну допомогу, а громада — розуміти їхні потреби та можливості.

Ви представник створеної Ради ВПО чи намірені ним стати? Тоді, сподіваємося, поради нижче стануть вам у пригоді:

  • Чітко зрозумійте завдання, з якими створюються Ради ВПО. Ради шукають системні розв’язання проблем ВПО, пропонують їх місцевій владі, беруть участь у розробці спільних рішень. Підказують, як влада може допомогти переселенцям інтегруватися в громаду, ефективно забезпечити їх житлом та всім необхідним для життя. Ради консультують міжнародні організації, які допомагають Україні загалом і переселенцям зокрема. ВПО завдяки радам отримують інформацію про можливості поселення й працевлаштування, про доступ до соціальних послуг, способи залучення до життя громади тощо.
  • Мережуйтесь, адже це найвдаліший формат співпраці та взаємодії. Ради потрібні на рівні області (при обласних державних або військових адміністраціях), а також у великих містах і громадах — при місцевих радах. А найкраще механізм рад ВПО працюватиме, коли вони узгоджуватимуть свої дії та обмінюватимуться досвідом. Тому надзвичайно важливо створити майданчик для таких комунікацій, напрацювань та пошуку шляхів рішення. Таким майданчиком може стати Конгрес Рад ВПО. Власне такий орган матиме можливість співпрацювати з владою на рівні міністерств і парламентських комітетів, зможе пропонувати зміни до законодавства та стратегічні рішення, які покращать становище переселенців в Україні. Одним із таких рішень, як було зазначено в рамках експертної онлайн-дискусії, є питання введення в Раді ВПО штатної одиниці, яка офіційно отримуватиме кошти за свою діяльність. 
  • Постійно працюйте над підвищенням компетенцій представників Рад ВПО. Надзвичайно важливо, щоб учасники цих консультаційно-дорадчих органів розуміли свої повноваження, знали інструменти, якими можуть користуватися, й чітко усвідомлювали свою роль. Проведення адвокаційних  та інформаційних кампаній є нагальною потребою для впровадження змін та інтеграції ВПО в приймаючі громади.
  • Проводьте системні заходи, зустрічі з представниками приймаючої громади для налагодження конструктивного діалогу. 
  • Знаходьте партнерів серед місцевих громадських організацій, які, зокрема, можуть допомогти залучати додаткове фінансування через міжнародні проєкти, підсилити Ради ВПО своїми знаннями та зв’язками тощо.
  • Працюйте над створенням та реалізацією рішень, які допоможуть інтеграції та адаптації ВПО. Такі рішення мають базуватися на якісних показниках, таких як облік приїжджих, моніторинг їхніх потреб та можливостей тощо. Активно залучайте нових жителів до розробки таких рішень, отримуйте від них зворотний зв’язок. Пам’ятайте, що кожна громада унікальна й має свій досвід та унікальний підхід. 
  • Використовуйте ефективні меседжі для комунікації з новими мешканцями в громаді та владою. Якщо меседжі будуть акцентувати на труднощах інтеграції, спричинених культурними відмінностями між ВПО та приймаючими громадами (релігія, мова тощо), вони легко можуть стати об’єктом маніпуляції й перекручування. Але й без російської пропаганди сприйняття таких меседжів у суспільстві може бути негативним. Тому варто зосередити увагу не на інтеграції всупереч відмінностям, а завдяки їм — новому куту бачення, новим знанням і вмінням, які привносять ВПО. Адже першочергова причина усіх труднощів — російська агресія проти України.

Експертні поради підготовлено за результатами заходу, який організовано Центром політико-правових реформ, ГО «Волинський Інститут Права», ГС «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини» за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари підсумував черговий етап діяльності

У Золотниківській громаді на Тернопільщині відкрився простір для молоді "VULYK"

Рада Європи допомагає розробляти Стратегію розвитку Зазимської громади

Дмитрівська громада провела сесію публічних консультацій щодо Стратегії розвитку через нові цифрові методики CivicLab

Від теорії до практики: Як ШІ стає союзником у боротьбі з дезінформацією

Відкриваємо осінній сезон новими вакансіями в громадському секторі