Вересень – Всесвітній місяць поширення інформації про деменцію

Час діяти зараз: Всесвітній місяць привернення уваги до деменції цього року присвячений терміновій потребі у підвищенні обізнаності та боротьбі зі стигмоюНе зважаючи на відсутню публічну статистику ...

Додано:
Nezabutni

незабутні
Вересень – Всесвітній місяць поширення інформації про деменцію

Час діяти зараз: Всесвітній місяць привернення уваги до деменції цього року присвячений терміновій потребі у підвищенні обізнаності та боротьбі зі стигмою

  • Не зважаючи на відсутню публічну статистику щодо деменції в Україні, згідно з розрахунками глобального індексу хвороб, у 2019 році в Україні мешкало 651,773 людей з деменцією. Прогнозується, що ця цифра зросте до 1 мільйона в 2050 році.
  • На світовому рівні 75% випадків деменції залишаються недіагностованими.
  • Стигма і дезінформація навколо цього синдрому призводять до того, що багато людей ігнорують попереджувальні сигнали організму і не звертаються за допомогою.
  • 85% людей з деменцією не мають доступу до підтримки після діагностики. Вчасна діагностика і відповідна постдіагностична підтримка можуть допомогти людям з деменцією довше зберігати самостійність та гарну якісь життя.
  • Міжнародна федерація хвороби Альцгеймера (Alzheimer’s Disease International (ADI) та Благодійний фонд “Незабутні” закликають до термінових дій для зміни ставлення, підвищення обізнаності та подолання стигми навколо деменції.

1 ВЕРЕСНЯ 2024 РОКУ, Україна – До 2050 року в Україні очікується, що з деменцією буде жити 1 мільйон людей, що на 35% більше порівняно з сьогоднішніми оцінками (651 тис.). У Всесвітній місяць привернення уваги до деменції Міжнародна федерація хвороби Альцгеймера (ADI) та Благодійний фонд “Незабутні” підвищують обізнаність щодо деменції і кидають виклик стигмі та дискримінації, які все ще існують навколо цього синдрому.

#Деменція_Час_діяти_зараз & #Місяць_деменції

«Люди з деменцією – це одна з найбільш незахищених категорій населення на сьогодні. Війна ще більше це підкреслила. Ми щодня чуємо історії людей, які до нас звертаються, які пов’язані з хибним уявленням суспільства про деменцію, а також із відсутністю якісних послуг через незнання і нерозуміння. Наприклад, коли волонтери відмовлялися евакуювати людину, бо вона поводиться «ненормально» або лікарі не беруться за лікування, бо «нічого не можна зробити». Ми вважаємо, що на всіх рівнях – починаючи від державного, закінчуючи громадою і кожною людиною окремо, – треба взяти відповідальність за побудову дружнього до людей з деменцією суспільства, де всі розуміють що таке деменція, де будуть створені якісні умови раннього діагностування, лікування, догляду і підтримки людей з деменцією», – стверджує Ірина Шевченко, засновниця і директорка Благодійного фонду «Незабутні».

Час діяти зараз

Деменція є 7 причиною смертності в світі, і кожні три секунди у когось починає розвиватися синдром. Глобально, наразі понад 55 мільйонів людей живуть з деменцією, а через трохи більше ніж 5 років ця цифра зросте до 78 мільйонів і досягне 139 мільйонів до 2050 року. Це зростання також має економічні наслідки: наразі річна вартість деменції становить 1,3 трильйона доларів США, але до 2030 року вона, ймовірно, більш ніж подвоїться до 2,8 трильйона доларів США.

«Низький рівень обізнаності, стійка стигма, дезінформація та дискримінація заважають зусиллям в покращенні ситуації з деменцією, що призводить до того, що багато людей ігнорують попереджувальні сигнали організму. Наразі 75% тих, хто живе з цим синдромом, є недіагностованими. За наявності вчасного діагнозу люди з деменцією можуть отримати постдіагностичну підтримку, що дозволяє їм жити краще і незалежно з цим станом довше» – говорить генеральна директорка ADI Паола Барбаріно.

Хештеги  #Час_Діяти_Зараз та #Місяць_Деменції будуть використовуватися протягом вересня для привернення глобальної уваги та заохочення проактивних кроків для кращого розуміння, вчасної діагностики та комплексної допомоги тим, хто живе з деменцією.

Життя з деменцією

Стигма, дезінформація та дискримінація безпосередньо впливає на людей з деменцію та їхніх родин, сприяє швидшому погіршенню стану та якості життя.

«Дуже часто ті, хто живе з деменцією, говорять нам, що вони б хотіли знати більше про цей стан якомога раніше і щоб їхні громади були краще підготовлені для надання допомоги та підтримки. Ми чуємо їхні історії щодня, від звинувачень у «слабоумстві» до покинутості родиною; стигма має реальні наслідки», – продовжує Ірина Шевченко, – «Цього Місяця Деменції ми говоримо голосно і чітко: час діяти зараз. Кожна мить має значення».

Благодійний фонд “Незабутні” був створений в 2021 році, і з того часу став найбільшою організацією в Україні, яка допомагає людям з деменцією та бореться за їх права. Фонд “Незабутні” є членом двох міжнародних організацій – Alzheimer’s Disease International та Alzheimer Europe.  Організація працює над тим, щоб кожна людина, яка зіткнулася з деменцією, могла отримати якісну всебічну допомогу та підтримку, боремося за права людей з деменцією та займаємося підвищенням обізнаності про деменцію в суспільстві. Контакти: https://nezabutni.org/ або Всеукраїнська гаряча лінія з питань деменції 0 800 30 88 30.

 


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

10 громад України представили проєкти енергетичних планів та перейняли енергоефективні практики Чорткова в рамках проєкту DiXi Group

Волонтери мережі Volunteer Community зібрали шкільне приладдя майже для півтисячі дітей

У Києві відбулася презентація книги «Примарна ясність» про міфи і стереотипи навколо війни і Донбасу

15 проєктів у півфіналі STEAM HOUSE 2024: все тільки починається

Культурна спадщина в Україні: від збереження до повоєнного відновлення - відеозапис конференції