«Українське на полицях Херсонщини»: активісти запустили збір україномовних книг для деокупованої громади

Освітньо-культурна та волонтерська мережа Гончаренко центр запустила збір україномовних книг в Києві, Харкові та Івано-Франківську. Їх передадуть бібліотеці деокупованої Кочубеївської громади на ...

Додано:
goncharenkocentre

bc0d374c4e0cae9a (1)
«Українське на полицях Херсонщини»: активісти запустили збір україномовних книг для деокупованої громади

Освітньо-культурна та волонтерська мережа Гончаренко центр запустила збір україномовних книг в Києві, Харкові та Івано-Франківську. Їх передадуть бібліотеці деокупованої Кочубеївської громади на Херсонщині. Акцію проводять до 10 жовтня. 

За словами організаторів, російське вторгнення в Україну завдало серйозного удару по всіх аспектах життя на окупованих територіях та в регіонах, де велися бойові дії. Постраждали і бібліотеки. Аби підтримати деокуповану Херсонщину та популяризувати українське серед місцевих жителів, яким довелося пережити «руський мір», команда вирішила запустити благодійний збір книжок. 

«Окупанти приходять на нашу землю, аби викорінити все українське — вони знищують книги, руйнують бібліотеки та переслідують україномовних. Тож велике завдання зараз — допомогти повернути україномовні книги на полиці деокуповних бібліотек. Ми вирішили підтримати першу громаду Херсонщини, звільнену від російських загарбників у 2022 році — це село Орлове Кочубеївської громади. Успіхи місцевих вражають — до повномасштабного вторгнення у громаді писали грантові проєкти, знаходили донорів, відкрили модернізований ЦНАП та створили власний пункт первинної медичної допомоги. На жаль, їм першими довелося пізнати «руський мір» у 2022 році», — діляться у Гончаренко центрі. 

Організатори акції кажуть: на пілотному етапі акції книжки для бібліотеки Херсонщини збиратимуть у трьох містах — Харкові, Києві та Івано-Франківську. У майбутньому планують долучити й інші міста, де функціонує мережа Гончаренко центрів.

«Ми зробили цю акцію всеукраїнською — протягом двох тижнів франківці, кияни та харків’яни можуть приносити україномовні книги до наших центрів, а ми передамо їх громаді. Ці книги поповнять полиці Орловської бібліотеки, і більше мешканців Херсонщини пізнаватимуть українське», — додають у команді. 

Приносити можна як нові, так і вживані книги у гарному стані. Головна умова — усі книги мають бути написані українською мовою. Збір книг триватиме до 10 жовтня. Приносити їх можна до одного з місцевих Гончаренко центрів: 

  • Київ: вулиця Жилянська, 68;
  • Івано-Франківськ: вулиця Незалежності, 113;
  • Харків: вулиця Шевченка, 146. 

Додамо, Гончаренко центр – найбільша недержавна всеукраїнська мережа безкоштовних освітньо-культурних та волонтерських просторів, заснована у 2021 році. Головна ціль проєкту – надихати та надавати необхідні знання людям будь-якого віку для покращення їхнього майбутнього. 

 


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

ГО PRO WOMEN UA запустила подкаст «Сила впливу»: гендерна рівність та права жінок в умовах кризи

В Україні запустили міжнародний проєкт з пошуку роботи для українських фрілансерів

Два роки діяльності шкільних коворкінгів у Пирятинській громаді: юридичні аспекти

У Полтаві презентували книгу «Жити попри все. Розповіді жінок про війну, 2014 та 2022»

В Харкові презентували книгу «Жити попри все. Розповіді жінок про війну, 2014 та 2022»