Послуги для ВПО: де отримати консультацію лікарів, юристів і психологів щодо захворювань

Україна залишається однією з найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІД країн в Європі. Станом на липень 2024 року в Україні офіційно зареєстровані понад 156 тисяч людей, які живуть з ВІЛ. Але ця цифра ...

Додано:
Garyacha_liniya

pexels-shvets-production-7176317
Послуги для ВПО: де отримати консультацію лікарів, юристів і психологів щодо захворювань

Україна залишається однією з найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІД країн в Європі. Станом на липень 2024 року в Україні офіційно зареєстровані понад 156 тисяч людей, які живуть з ВІЛ. Але ця цифра насправді може бути набагато більшою. Згідно з оцінювальними даними, кожен четвертий українець з ВІЛ не знає про свій статус. Офіційна статистика свідчить, що найвищий рівень поширеності ВІЛ-інфекції на 100 000 населення зареєстрований в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській областях та у м. Київ. 

Невтішними залишаються й дані щодо захворюваності на туберкульоз в Україні: у 2023-му кількість зареєстрованих випадків зросла порівняно з попереднім роком.

ВІЛ/СНІД і туберкульоз погіршують якість життя і можуть призводити до важких наслідків для здоров’я. А тривалі повітряні тривоги, обстріли, руйнування лікарень, масові вимушені переміщення людей — ускладнюють доступ до діагностики чи лікування небезпечних захворювань.

Тому сьогодні пояснюємо, як звернутися до фахівців — медиків, психологів і юристів — людям, зокрема й з ВПО з ВІЛ/СНІД чи туберкульозом.

Права внутрішньо переміщених осіб: як отримати меддопомогу?

Повномасштабна війна змусила мільйони українців покинути свої домівки. Нині, за даними Міністерства соціальної політики України, кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб сягає 4,9 млн.

Усі внутрішньо переміщені особи мають право отримати медичну допомогу за фактичним місцем проживання, незалежно від місця реєстрації. 

ВПО з ВІЛ/СНІД і туберкульозом повинні прийняти у будь-якому медзакладі, якщо він здатний забезпечити необхідне лікування. Наявність декларації з сімейним лікарем для цього не обов’язкова.

Знайти адресу найближчої лікарні допоможе оператор контакт-центру Національної служби охорони здоров’я України (НСЗУ) за номером 16-77 або зробити це можна за допомоги електронної мапи медзакладів, які надають послуги за програмою медичних гарантій.

Ліки для ВПО з ВІЛ/СНІД і туберкульозом

Отримати ліки або їхнє призначення та пройти лікування ВПО, які живуть з ВІЛ/СНІД і туберкульозом, теж можуть за фактичним місцем проживання. 

Для цього потрібно звернутись до найближчої медустанови, яка зробить запит до закладу охорони здоров’я, де людина проходила первісне обстеження та/чи лікування. Медики того закладу не можуть відмовити в передаванні цієї інформації, але повинні робити це з дотриманням конфіденційності щодо людини з ВІЛ-статусом, зі СНІДом чи туберкульозом. 

Гаряча лінія: оперативна допомога фахівців 

Докладніше про права, які мають ВПО з ВІЛ/CНІД чи туберкульозом, можна дізнатися на Загальнонаціональній Гарячій лінії з питань ВІЛ/СНІД і туберкульозу. Там також можна отримати:

  1. Медичні консультації. Про лікування ВІЛ/СНІД та туберкульозу, сумісність препаратів, прийом препаратів під час вагітності, хіміотерапію, ко-інфекцію (коли людина хворіє і на туберкульоз, й на ВІЛ) тощо.  
  2. Психологічні консультації. Психологічна підтримка під час прийняття діагнозу і відкриття ВІЛ-статусу, дотестове та післятестове консультування.
  3. Юридичні консультації. Про права та обов’язки людей з ВІЛ/СНІД і туберкульозом, працевлаштування, оформлення інвалідності та соціальних гарантій, пов’язані з мобілізацією питання.

Зателефонувати на Гарячу лінію може й людина, яка не має ВІЛ/СНІД чи туберкульозу, але хоче дізнатися, як передаються ці захворювання, як запобігти їм, як розпізнати симптоми. 

Консультанти Гарячої лінії — це лікарі, психологи та юристи, які можуть допомогти з питаннями профілактики ВІЛ/СНІД і туберкульозу та лікування. А також підтримати та вислухати у складних ситуаціях, пов’язаних із захворюванням. 

Телефонуйте за номерами: 0 800 500 451 (ВІЛ/СНІД) та 0 800 503 080 (туберкульоз). 

Гаряча лінія з питань ВІЛ_СНІД та туберкульозу 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

В Одесі пройшли дві презентації книги «Жити попри все. Розповіді жінок про війну, 2014 та 2022»

Четвертий випуск секс-просвітницького подкасту «про «доросле» від ГО «Феміністична майстерня»

У вінницькій книгарні «Герої» презентували книгу «Жити попри все. Розповіді жінок про війну, 2014 та 2022»

«Компенсація чи її ілюзія»: Центр громадянських свобод презентував дослідження щодо ситуації з позовами до РФ в українських судах

«Виходь грати!»: у Дніпрі стартує проєкт з підвищення психологічної стійкості дітей та їхніх батьків