Як «Молода Просвіта» підтримує громади та переселенців на Івано-Франківщині

Громадська організація «Молода Просвіта» в Івано-Франківську вже багато років працює над розвитком активної молоді та громадянського суспільства. Організація впроваджує освітні ініціативи, ...

2540e360-5fec-4a54-8f46-c83b27b2f604

Громадський Простір

Громадська організація «Молода Просвіта» в Івано-Франківську вже багато років працює над розвитком активної молоді та громадянського суспільства. Організація впроваджує освітні ініціативи, інтеграційні програми та культурні заходи, сприяючи розвитку молодіжного лідерства та підтримці соціальних проєктів. Важливими напрямками діяльності також є громадянська освіта та робота з громадами. 

«Молода Просвіта» протягом багатьох років є активним дописувачем Громадського Простору, ще й зокрема цьому ми раді були познайомитись з командою ближче, завітавши на розмову з керівницею Євгенією Бардяк та комунікаційницею Тетяною Пігурською — в новий простір організації.

Заснована у 1996 році, «Молода Просвіта» за роки своєї діяльності стала одним з лідерів громадського сектору Івано-Франківська. Євгенія Бардяк приєдналася до команди у 2006 році, багато доклалась до трансформації організації. 

 team

«Я прийшла в громадську діяльність ще у 1999 році волонтеркою, — згадує Євгенія. — А коли почала працювати у «Молодій Просвіті», це була напівжива організація, та я бачила в ній потенціал і досі бачу. Ми переформатували повністю діяльність організації, перші проєкти підтримали Посольство США та Міжнародний фонд «Відродження», зробили фокус на постійну комунікацію, сьогодні вона — одна з найбільш активних та знаних в Івано-Франківську».

 

Відповідь на виклики війни

Івано-Франківськ як важливий гуманітарний центр, став прихистком для багатьох внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з початку повномасштабної війни в Україні, а  організації громадянського суспільства — надійною підтримкою. Станом на початок 2024 року, в області зареєстровано понад 123 тисячі ВПО. 

315308265_8445533472154309_4771586152931408307_n

З перших днів «Молода Просвіта» активно долучилася до гуманітарної допомоги, координуючи зусилля волонтерів та партнерів. Сюди зверталися люди з усієї країни, які шукали прихисток, медичну допомогу та просто підтримку. 

«Коли почалося вторгнення, перед нами постало непросте рішення: залишатися чи їхати, і багато хто обирав евакуацію, — згадує Євгенія. — Але коли я побачила на вулиці чиюсь завантажену машину, то запитала, куди вони їдуть. І почула, що люди приїхали до нас, втікаючи від обстрілів. У той момент я зрозуміла: моє місце тут. Якщо люди прямують до Франківська, щоб врятуватися, то я маю залишитися і допомогти. Почали приїжджати цілі сім’ї з домашніми улюбленцями, колеги з інших міст. І стало очевидно: ми залишаємося, бо маємо що робити й кого підтримувати».  

332502875_517297167215987_952880956556937252_n

До команди зверталися з найрізноманітнішими проханнями: від забезпечення житлом до пошуку гуманітарної допомоги. Це був своєрідний хаб, через який проходила величезна кількість гуманітарної допомоги.  

«Тоді всі з усіма взаємодіяли. Це був суцільний мурашник — хтось допомагав продуктами, хтось авто та перевезенням, і півтора року це тривало так активно», — зазначає Євгенія. 

На початку 2023 року ГО «Молода Просвіта» в Івано-Франківську відкрила у центрі міста свій простір, де проводяться навчальні, громадські та культурні заходи. Він став платформою для молоді та громадських ініціатив, зокрема ВПО. А також місцем зустрічей для релокованих організацій та людей, які потребували робочого місця з доступом до інтернету, тому в окремому приміщенні також працював коворкінг. У просторі постійно відбуваються різні заходи — настільні ігри, заняття з фінансової грамотності, презентації та навіть проводились кінопокази в рамках фестивалю«Docudays UA». 

20240426_141533

«Наш простір став платформою для інтеграції та розвитку, — каже Євгенія Бардяк. Тут молодь, активісти та представники ГО можуть навчатися, працювати над проєктами, ділитися досвідом. Ми активно підтримуємо ініціативи, які сприяють інтеграції переміщених осіб у нове середовище».

Також організація співпрацює з іншими громадськими організаціями, менторить новостворені ГО, сприяє у відновленні діяльності релокованих з Херсонщини та Донеччини.

Так на базі одного з приміщень «Молодої Просвіти» тимчасово загостили громадську організацію ГЦ «Нова генерація» з Херсона. Власне, тут ми мали нагоду поспілкуватись з її виконавчою директоркою Оксаною Глєбушкіною, з якою команда «Молодої Просвіти» співпрацює ще з 2008 року, а коли трапилась повномасштабна війна, допомогли облаштуватись в Івано-Франківську.  Це стало важливим прикладом солідарності в умовах війни, коли ГО з різних куточків України об’єднуються для підтримки.

 

Підтримка молодіжних ініціатив 

«З нами співпрацює Ініціативна група молоді — у команді представники ВПО і місцевих, які долучились у 2023 році. Вони роблять невеличкі проєкти на базі нашого простору, — зазначила Тетяна Пігурська. — Ми мали можливість підтримати згодом два проєкти».  

Окрім простору для зустрічей, у 2023 році «Молода Просвіта» запустила новий проєкт за підтримки USAID. Він включав серію курсів з бізнес-планування, проєктної діяльності, навчання відеозйомці та медіа. Курси проводились окремо для молоді та дорослих, з акцентом на розвиток навичок для професійного зростання. Проєкт дозволив підтримати декілька молодіжних ініціатив, наприклад, цікаву ідею інтеграційних поїздок для переміщеної молоді, аби знайомити їх з Прикарпаттям.

t.pigurska

Тетяна Пігурська зазначила, що у молоді є особливий запит на навчання з медіа, інформаційної безпеки, роботи в соцмережах. Водночас важливими залишаються інтеграційні заходи, оскільки багато молодих людей, особливо з ВПО, почуваються ізольованими й не знають, як комунікувати з місцевими.

«Якщо брати ВПО молодь, то найкраще працюють інтеграційні поїздки, з більш лайтовими темами, це дозволяє швидко позбуватись бар’єрів в комунікації,  —  зауважила Тетяна Пігурська. — Потрібні майданчики для спілкування, багато молоді закриваються, не виходять на комунікацію з місцевими. У нас в такій поїздці був юнак зі Слов’янська, який зізнався, що нікуди не ходив понад рік, боявся взаємодіяти з іншими однолітками, а сходження на гору Хом’як змінило все, бо познайомився з багатьма однолітками й далі готовий до спілкування». 

20230903_142616

У команді зазначають, що сьогодні продовжують свою роботу над розвитком молодіжного лідерства та підтримкою ВПО. Планують розширювати освітні та культурні проєкти, розвивати нові ініціативи, спрямовані на соціальну згуртованість громад. Також планується вдосконалення місцевих програм підтримки переселенців, щоб забезпечити їм рівний доступ до соціальних та економічних можливостей. 

 

Робота з громадами Прикарпаття

Одним із ключових напрямків роботи організації є розвиток громадянської освіти в регіонах. З 2010 року «Молода Просвіта» активно працює в сільських громадах, проводячи тренінги з проєктного менеджменту, бізнес-планування та інших тем. Однак цей напрямок залишається складним через низьку мотивацію та брак інфраструктури в регіонах.

ebardyak

«Ми плануємо продовжувати підтримувати громади та ВПО через освітні й культурні проєкти. Одним із наших завдань є навчання з громадянської освіти. Люди повинні знати свої права, вміти об’єднуватися та впливати на рішення в громадах. Ми також хочемо покращити місцеві програми підтримки ВПО, щоб вони були доступнішими та ефективнішими», — пояснює Євгенія Бардяк.

В організації зазначають, що активно працюють з тими громадами, де інфраструктура залишається слабкою. «Молода Просвіта» проводить навчальні курси, тренінги та культурні заходи у селах та віддалених районах, де місцеві мешканці не завжди мають доступ до якісних громадських подій. Тому сьогодні один із ключових викликів — це залучення громадян до активної участі.

Крім того, організація активно взаємодіє з медіа, зокрема з місцевими телеканалами, які охоче приходять на різні цікаві інфоприводи, відгукуються на запрошення громадських організацій. «Молода Просвіта» і сама реалізує медіа ініціативи. Наприклад, ініціювала програму навчання для медіа щодо протидії мови ворожнечі.

 

Аналітична робота та підтримка ВПО 

У 2024 році одним із пріоритетних завдань для організації стала аналітична робота. «Молода Просвіта» провела дослідження, чи мають ВПО рівний доступ до пільг та підтримки, яку надають Івано-Франківська міська рада та ОДА через місцеві програми.

20240612_101148

Ці дослідження спрямовані на виявлення проблем переселенців, включаючи труднощі з доступом до медичних послуг та соціальних пільг. Зібрані дані допоможуть вдосконалити місцеві програми підтримки ВПО та сприятимуть кращій інтеграції переселенців у нові громади.

Євгенія Бардяк зазначає, що одним з основних викликів є відсутність системної підтримки ВПО на рівні місцевих програм у деяких громадах, зокрема в Івано-Франківську. 

Команда «Молодої Просвіти» робила запити на початку 2022 року, ще до повномасштабної війни. Тоді вивчали, яка ситуація по Україні, але довелося призупинити дослідження. Після двох років повномасштабної війни знову повернулися до цього питання, але вже більш зосередившись на тому, чи відбулися якісні зміни в Івано-Франківській області, адже чимало ВПО вже залишаться тут жити.

361938240_652340980254116_3143700417391866806_n

«Сьогодні багато хто з ВПО бачить Франківськ як дім. У місті за ці роки відкрилося багато бізнесів ВПО, багато кав’ярень, цехів, магазинів. Люди почали тут розбудовувати своє життя, вже не розглядаючи повернення. Звісно, у багатьох вже й нема куди повертатися», — зазначає Тетяна Пігурська.

«Молода Просвіта» планує продовжувати підтримувати ВПО та активну молодь, розвивати нові проєкти й далі сприяти інтеграції переміщених осіб у громади Прикарпаття, гостити у своєму просторі громадські події та культурні заходи. Організація є прикладом того як громадські ініціативи можуть ефективно розв’язувати соціальні проблеми та сприяти розвитку суспільства навіть у найскладніші часи.

 

Спілкувалась Алла Прунь


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Діалог та підтримка: як ГЦ "Нова генерація" зміцнює громади Херсонщини

Євген Глібовицький: ми з вами не в кінці великих потрясінь, а на початку великих відкриттів

Юрій Антощук: працюємо над створенням рекомендацій херсонським громадам та відновленням соціальних зв'язків

Простір, де вас вислухають, творить умови для зцілення: Франческо Ардженіо Бенаройо про досвід допомоги українцям

Репортажно з Алеї ГО «Згуртованість»: у Києві відбувся #РазомДіємо Фест