Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну війну проти України. Громади прикордонної Чернігівщини одними з перших опинились у епіцентрі бойових дій. Новобілоуська сільська територіальна ...

5
Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну війну проти України. Громади прикордонної Чернігівщини одними з перших опинились у епіцентрі бойових дій. Новобілоуська сільська територіальна громада Чернігівського району Чернігівської області одна із тих українських громад, яка пережила жахи окупації військами РФ з 24 лютого по 1 квітня 2022 року. За той короткий період загинуло 42 цивільних людей, 195 мешканців громади залишились без житла.Новобілоуська громада є найбільшою сільською громадою у Чернігівському районі. Вона межує з м.Черніговом і має досить вигідне географічне розташування: не є прикордонною і практично (крім села Кувечичі) не входить до 30 кілометрової зони до кордону з білоруссю.

Ми поспілкувалися із Оленою Плотніковою – керуючою справами виконавчого комітету, яка розповіла нам про свою громаду та план її відновлення, який ось-ось затвердять на сесії сільської ради.

“У порівнянні з більшістю сусідніх територіальних громад Новобілоуська громада має значно вищу густоту населення. Цей показник є навіть вищим за середньообласний. Разом з тим існує тенденція до зменшення чисельності населення, переважно за рахунок від’ємного приросту. Суттєво впала народжуваність за останні 3 роки. Тому існують високі ризики для майбутнього розвитку території, оскільки скорочуватиметься чисельність осіб працездатного віку і зростатиме демографічне навантаження.

Окрім того, військові дії на території нашої громади призвели до значних руйнувань приміщень закладів освіти, медицини, культури та інших об’єктів комунальної власності.

У результаті перед громадою постали серйозні виклики, які можна подолати шляхом розробки та впровадження Плану відновлення та розвитку Новобілоуської сільської територіальної громади на період до 2027 року.

Наш план є досить потужним і змістовним. Він має 4 розділи і інформативні додатки до них.

План направлений на ліквідацію негативних наслідків, отриманих в результаті війни проти України, відбудови зруйнованих та/або пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури, соціальної інфраструктури, об’єктів житлового та громадського призначення, повернення в громаду внутрішньо переміщених осіб та біженців, створення сприятливих умов для діяльності всіх суб’єктів господарювання. Документ спрямований також на економічне відновлення громади, зростання продуктивності місцевої економіки через стимулювання інвестицій у нові та існуючі підприємства з високим потенціалом до зростання, створення умов для цього розвитку на тривалий період” – каже пані Олена.

“У населених пунктах Новобілоуської сільської ради частина мешканців вимушено залишила свої домівки через повномасштабну війну та активні бойові дії на території громади та у передмістях Чернігова. Для нас дуже важливо було почути їх думку про майбутнє громади і оцінити перспективи повернення додому. Саме тому було розроблено електронну анкету для мешканців, які виїхали з громади. Результати анкетування ми опрацювали, оцінили ситуацію і стало зрозумілим, що відновлення нашої громади без врахування повернення людей, які вимушено виїхали – неможливе.

Етап “Невідкладне реагування”, буде виконаним при досягненні таких показників:
1. Створено безпечні умови для 127 учнів Хмільницького ліцею Новобілоуської сільської ради шляхом капітального ремонту частини нежитлових приміщень підвалу для розміщення протирадіаційного укриття.
2. Створено безпечні умови для 43 вихованців Редьківського комунального закладу дошкільної освіти (КЗДО) шляхом реконструкції нежитлових приміщень для розміщення протирадіаційного укриття.
3. Підвищено рівень безпеки для 11837 жителів громади шляхом модернізації місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення мешканців.
4. Покращено екологічну ситуацію для 915 жителів громади шляхом рекультивації з санацією звалища ТПВ, діючого сміттєзвалища у межах Рудківського старостинського округу.
5. Покращено екологічну ситуацію для 1373 жителів громади шляхом рекультивації з санацією звалища ТПВ, діючого сміттєзвалища у межах Хмільницького старостинського округу.
6. Покращено екологічну ситуацію для 1015 жителів громади шляхом рекультивації з санацією звалища ТПВ, діючого сміттєзвалища у межах Роїщенського старостинського округу.
7. Підвищено рівень безпеки для 11837 жителів громади шляхом ідентифікації місць для розмінування замінованих площ, обстеження і розмінування ймовірно замінованих площ у Новобілоуському, Рудківському, Хмільницькому, Редьківському, Старобілоуському і Халявинському старостатах.
8. Покращено умови перебування в закладі освіти для 141 учня шляхом реконструкції системи опалення з встановленням твердопаливного котла у Халявинському ліцеї.
9. Покращено умови перебування в закладі освіти для 128 учнів шляхом реконструкції системи опалення з встановленням твердопаливного котла у Новобілоуському ліцеї.

На меті Плану відновлення стоїть:
1. Покращення умов перебування 41 вихованця у КЗДО шляхом капітального ремонту дитячого садочку «Зернятко» і добудова другого корпусу для ясельної групи у с. Старий Білоус.
2. Поліпшення умов проїзду населеними пунктами для 11837 жителів громади шляхом капітального ремонту комунальних доріг загальною протяжністю 5 кілометрів.
3. Створення безпечних умов для 128 учнів Новобілоуського ліцею шляхом нового будівництва споруд цивільного захисту (споруди подвійного призначення з захисними властивостями протирадіаційного укриття).
4. Покращення екологічної ситуації для 775 жителів громади шляхом приведення до ладу діючого сміттєзвалища у межах Довжицького старостинського округу, Мохнатинського старостинського округу, Редьківського старостинського округу, Халявинського старостинського округу.

А також наш План відновлення передбачає

розширення доступу для 492 жителів до питної води високої якості шляхом будівництва свердловини з водозабірною колонкою в селі Мохнатин, будівництва такої ж свердловини в селі Полуботки.

Покращення умов перебування в закладі освіти для 156 учнів шляхом реконструкції системи опалення з встановленням твердопаливного котла у Редьківському ліцеї.

Покращення умов перебування в закладі освіти для 64 учнів шляхом реконструкції системи опалення з встановленням твердопаливного котла у Роїщенській гімназії.

Підвищення інвестиційної привабливості території для 11837 жителів громади шляхом створення та реєстрації індустріального парку на території Новобілоуської сільської ради.

Сподіваємося, що ми все це втілимо в життя до запланованого дедлайну, зможемо знайти потужних інвесторів, які не залишаться осторонь нашої спільної справи по відновленню.”

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Забезпечення участі громадян для ефективного відновлення Новобілоуської громади Чернігівської області», який реалізує ГО “Центр Доброчин” за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією