Для проєктів відновлення потрібна публічна пріоритезація

Військова агресія росії завдала Україні значних збитків — за даними звіту про збитки  їх розмір становить 157,2 млрд доларів США (станом на початок 2024 року). Попри це, станом на 3 жовтня 2024 року, ...

pexels-lukas-590022
Для проєктів відновлення потрібна публічна пріоритезація

Військова агресія росії завдала Україні значних збитків — за даними звіту про збитки  їх розмір становить 157,2 млрд доларів США (станом на початок 2024 року). Попри це, станом на 3 жовтня 2024 року, через систему DREAM було подано лише 7713 проєктів на загальну суму 388,34 млрд гривень, що свідчить про низьку активність громад.

Одним з ключових питань, яке постало під час аналізу роботи екосистеми DREAM, є процес пріоритезації проєктів. На сьогодні система пріоритезації залишається ручною, без автоматизації, що було підтверджено під час публічної дискусії “Як ефективно використовувати екосистему DREAM для відбудови в громадах?”, що відбулася 25 вересня 2024 року. Представники DREAM зазначили, що повна автоматизація процесу наразі не планується. Окремі етапи та результати пріоритезації все ж будуть внесені в екосистему, проте оцінювання проектів відбуватиметься вручну в Міністерствах “за зачиненими дверима”.

Критерії пріоритезації проєктів, затвердженні Постановою КМУ №903 у серпні 2024 року,  передбачають оцінювання проєктів за стратегічними, соціально-економічними, фінансовими та технічними критеріями. Кожен критерій складається з відповідних індикаторів, які кількісно і якісно розкривають його зміст та мають ваговий коефіцієнт (питому вагу), який визначає ступінь їх впливу на кінцевий результат оцінки та забезпечує ранжування поданих проектів з урахуванням всіх параметрів.

Такий підхід базується на змішаних методиках пріоритезації розроблених Світовим банком та Transparecy International Ukraine. Їх аналіз та оцінку можливості інтеграції з DREAM було проведено влітку 2024 року та опубліковано на сайті  ГО “НОВА Енергія”. Однак, повна автоматизація процесу ще навіть не розглядається, і пріоритезація проєктів продовжується у ручному режимі уповноваженими представниками міністерств.

Команда ГО «Нова Енергія» підготувала полісі-бріф, що розкриває масштаб та шляхи розв’язання цієї проблеми.

Його повну версію Ви можете переглянути на сайті ГО НОВА ЕНЕРГІЯ.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту “Підтримка механізмів співвідповідальної відбудови Краснопільської громади Сумської області”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду«Відродження».


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

медичному закладу напряму залучити мільйон доларів на власний проєкт через підтримку іноземних донорів?

Результати опитування “Користування інформаційними джерелами в громадах Херсонської області”

Безбар'єрність, соціальне підприємництво та громадський активізм: ключ до відновлення громади

Асоціація сприяння самоорганізації населення розпочинає проєкт з покращення правових умов для органів самоорганізації населення в Україні

У Черкасах презентували книгу «Жити попри все. Розповіді жінок про війну, 2014 та 2022»