Стартувала програма з євроінтеграції, лідерства та інновацій для української молоді Next Visionaries

Проєкт ініціювала ЕРСТЕ Фундація (Австрія). Виконавчим партнером в Україні є ГО «Інтерньюз-Україна». Ініціативу підтримав Офіс Віцепрем'єрки з питань  європейської та євроатлантичної інтеграції ...

Додано:
Internews Ukraine

youth-png-3
Стартувала програма з євроінтеграції, лідерства та інновацій для української молоді Next Visionaries

Проєкт ініціювала ЕРСТЕ Фундація (Австрія). Виконавчим партнером в Україні є ГО «Інтерньюз-Україна». Ініціативу підтримав Офіс Віцепрем’єрки з питань  європейської та євроатлантичної інтеграції України. 

3—5 жовтня в Івано-Франківську розпочалася освітня академічна програма з європейської інтеграції Next Visionaries. До неї долучилися 34 учасники віком від 21 до 27 років, які вже здобули чи ще здобувають вищу освіту та прагнуть працювати для євроінтеграції й повоєнного відновлення України. 

«Це найбільший освітній проєкт, який коли-небудь підтримувала ЕРСТЕ Фундація в Україні. Ми пишаємося тим, що робимо свій внесок у розвиток спільноти нових лідерів України, які завдяки освіті, професіоналізму, глобальному мисленню стануть рушійною силою відбудови рідної країни та її інтеграції в союз європейських держав», — зазначила Яна Барінова, керівниця проєктів із питань європейських політик та відносин з Україною ЕРСТЕ Фундації.

«Я впевнена, що молодь, чиє дорослішання припало на дуже непросте десятиліття, своєю стійкістю та енергією дасть новий імпульс процесу європейської інтеграції та відбудови України. Саме тому важливо, аби молодь дізнавалася більше про наш рух до ЄС і ставала частиною великого історичного процесу повернення України до європейської родини», — додала Ольга Стефанішина, віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України — міністерка юстиції України.

Заявки на участь у програмі подали понад 246 молодих українців — на одне місце претендували 8 кандидатів. У межах програми вони прослухають понад 45 лекцій від українських і закордонних експертів у сферах дипломатії, науки, економіки, підприємництва, державного управління, диджиталізації та інше. Зокрема викладатимуть:

  • Вероніка Крету, членкиня Антикорупційного комітету Ради Європи, посланиця партнерства «Відкритий уряд».
  • Надя Палеарі, пані посол Європейського кліматичного пакту в Італії, радниця з питань кліматичної політики.
  • Чінція Алкіді, директорка з досліджень Центру європейських політичних досліджень (Брюссель, Бельгія).
  • Джон Халсі, професор політології Університету Джеймса Медісона, США.
  • Марі Рінґлер, директорка Ashoka Europe.

Дивіться коротке представлення міжнародних лекторів курсу.

На першій зустрічі учасники прослухали лекції про лідерство, цінності, євроінтеграцію та державну політику від своїх кураторів і українських експертів: 

  • Наталії Кривди, докторки філософських наук, професорки КНУ ім. Тараса Шевченка, академічної директорки Единбурзької бізнес-школи, голови наглядової ради УКФ
  • Романа Кобця, кандидата філософських наук, радника прем’єр-міністра України (2019—2020 рр.) та виконувача обов’язків радника Голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК)
  • Євгена Глібовицького, директора Інституту фронтиру, викладача УКУ та члена наглядової ради Суспільного мовлення
  • Сергія Сидоренка, журналіста, засновника та редактора видання «Європейська правда».

Учасники також дискутували про ідею Європи та місце в ній України з Володимиром Єрмоленком, філософом, директором з аналітики ГО «Інтерньюз-Україна», головредом UkraineWorld.org. А ще відвідали виставу «Нація» за однойменним твором Марії Матіос та зустрілися з її режисером Ростиславом Держипільським.

«Модуль програми, який стосується лідерства, — насамперед про людей, про їхню якісність, внутрішню наповненість, про цінності й те, як ці цінності реалізуються в житті. Формувати цей модуль без занурення в мистецтво нерозумно й неможливо. Тому ми ходили в театр, обговорювали свої почуття, думки, сенси, які змогли витягнути з цього неймовірного спектаклю», — сказала Наталія Кривда, кураторка модуля «Лідерство та цінності».  

«За ці декілька днів я отримала дуже багато їжі для розуму завдяки неймовірним викладачам і запрошеним гостям. Щаслива, що ця програма сталася в моєму житті. І це лише її початок», — поділилась Анна Гусениця, учасниця програми. 

«Радий бути одним із 34 учасників програми й мати змогу розширити коло корисних зв’язків, здобути нові знання від українських та закордонних науковців, філософів, економістів, громадських лідерів, дипломатів тощо», — додав Едуард Кузьменко, учасник програми.   

Програма Next Visionaries триватиме до червня 2025 року. Окрім навчальних сесій, учасники разом із менторами розроблять власні проєкти, корисні для євроінтеграції та розвитку України. А також — відвідають Відень із навчально-культурним візитом.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Лише пандус не вирішує питання доступності: В Києві обговорили, як забезпечити інклюзивність виборчого процесу після війни

Гінекологічні крісла для жінок з інвалідністю: важливі кроки до інклюзивної медицини

Свіжі пропозиції роботи в громадському секторі

Підсумки форуму про права людей з інвалідністю в Україні

Як медичному закладу напряму залучити мільйон доларів на власний проєкт через підтримку іноземних донорів?