На Чернігівщині волонтери з усього світу відбудовують зруйновані війною будинки

Волонтери з Ірландії, Бразилії, Австралії, Чехії разом з українцями відбудовують ущент зруйновані війною будинки на Чернігівщині. Загалом через міжнародний табір у Лукашівці пройшли 600 волонтерів із ...

maxresdefault (1)
На Чернігівщині волонтери з усього світу відбудовують зруйновані війною будинки

Волонтери з Ірландії, Бразилії, Австралії, Чехії разом з українцями відбудовують ущент зруйновані війною будинки на Чернігівщині. Загалом через міжнародний табір у Лукашівці пройшли 600 волонтерів із 22 країн світу, розповідає ірландець Оувен Шаркі, який керує будівельними роботами. Нині тут працюють 26 людей, але їх кількість постійно змінюється: хтось приїхав в Україну на час відпустки, інші перебувають тут вже кілька місяців і планують залишатися до осені, поки триває сезон. Що змушує людей з різних куточків світу приїжджати на допомогу в Україну – у матеріалі з циклу “ТутРемБуд”.

Село Лукашівка розташоване за 20 кілометрів від Чернігова. 9 березня 2022 року в село з боєм зайшли росіяни, за три тижні окупації у населеному пункті були зруйновані майже 30 будинків, пошкоджені близько 200. Один із них – будинок родини Ірини Терехової.

"Я відчуваю, що маю бути тут": як на Чернігівщині волонтери з усього світу відбудовують ущент зруйновані війною будинки
Будинок родини Ірини Терехової, який відбудовують волонтери. Суспільне Чернігів

“Ми спостерігали, як він горить, але ми нічого не могли зробити. Зайти в будинок було складно, бо двері поприсідали вже, я ще тоді подумала, що в одне місце снаряд двічі не падає, але ні, падає, ще і як падає. Думала, що залишиться будинок, але все погоріло”, – розповідає Ірина Терехова.

"Я відчуваю, що маю бути тут": як на Чернігівщині волонтери з усього світу відбудовують ущент зруйновані війною будинки
Ірина Терехова. Суспільне Чернігів

Волонтер з Бразилії відбудовує будинок в Лукашівці

Бригадою, яка відбудовує будинок Терехових, керує Альберто Куейросс з Бразилії. У його підпорядкуванні троє волонтерів з Києва. Альберто добре розуміє українську і сам говорить нею:

“Я зацікавився Україною після Майдану 2014 року. А приїхав вперше у 2016 році. Ми були в Бразилії, коли почалася повномасштабна війна. Хоча хотів це зробити раніше – повернулись в Україну на початку 2023 року. І зараз хочеться щось робити, волонтерити, як є час”.

Разом з Альберто працює киянин Владислав Усов.

“В цьому році я залізно вирішив, що приїду, після обстрілу «Охматдиту» 8 липня 2024 року. Я дуже сильно надихнувся: поїхав розбирати завали, мені сподобалося працювати з іншими людьми зі спільною метою. І тому я приїхав сюди, щоб і далі займатися цим”, – каже Владислав Усов.

Волонтери з Австралії, Чехії та України відбудовують будинок в селі Бакланова Муравійка

У селі Бакланова Муравійка за десять кілометрів від Лукашівки відновленням знищеного обстрілами будинку Хорошевих керує Уляна Вітрак. Вона представляє у міжнародному таборі Австралію, хоча родом зі Львова, але останні 25 років прожила на найвіддаленішому континенті. Уляна перераховує опановані нею на будмайданчику навички:

“Я допомагала фундамент підготувати, щоб цемент вони ставили: то треба пісок підготувати, яму зробити, пінопласт поставити, щоб все було. Раніше я працювала в місцевій раді, але то було в Австралії… Цеглу я вперше рухала, коли приїхала в інтернаціональний табір”, – говорить Уляна Вітрак.

"Я відчуваю, що маю бути тут": як на Чернігівщині волонтери з усього світу відбудовують ущент зруйновані війною будинки
Уляна Вітрак. Суспільне Чернігів

Родина Хорошевих, у чиєму будинку працює Уляна, евакуювалася на Чернігівщину з Донеччини у 2014 році – після початку російської агресії. У березні 2022 року їм довелося тікати від війни вдруге.

“Ми сиділи в погребі, нас бомбили. Один раз замерзли, пішли в хату. Я заховалася до чоловіка, мені страшно, то ми на животі виповзали назад у підвал”, – пригадує Олена Хорошева.

Жінка каже, коли будинок розбили росіяни, вона не плакала, а тепер, коли його зводять наново, не може стримати сліз. Стіни тут нині зводять п’ятеро волонтерів з Австралії, Чехії й України.

“Тут вчать все з нуля, тут дуже хороші вчителі, кожен з нас вчиться. Оувен має багато досвіду і дуже терплячий до всіх. І насправді це не є тяжко, головне мати бажання. В мене зараз такий азарт, що я, мабуть, і свою б хату побудувала”, – розповідає волонтерка з Києва Ірина Гірник.

Де живуть волонтери

Самі волонтери живуть у кемпінгу у селі Лукашівка.

“Я із Ірландії. Коли їхав в Україну перший раз, то не планував тут лишатися так надовго. Проте сьогодні я відчуваю, що маю бути тут. Я хочу завершити будівництво всіх тих будинків, що розпочав. Для мене це важливо”, – розповідає волонтер з Ірландії Оувен Шаркі.

В інтернаціональному таборі забезпечують наметами для проживання, харчуванням і будівельними інструментами.

Самі ж будівельні матеріали для відбудови сіл волонтери шукають через благодійні фонди, розповідає менеджерка табору Віра Фатєєва. Орієнтовно табір продовжуватиме відбудову навколишніх сіл до жовтня 2024 року, поки дозволятимуть погодні умови.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Spokiy.ee: неповнолітні в Україні можуть отримати безоплатну психологічну допомогу

Junior Achievement Ukraine підвищує готовність українських здобувачів/ок освіти до працевлаштування

ZDOROVI презентують «Барометр. Погляд пацієнта»: якість медичних послуг, безпека та здоров'я в умовах війни

Останній молочний комбінат Донеччини: історія “ТутРемБуд” від Суспільного про відродження ферми

Горлівка-Торецьк-Дніпро: траєкторія кулінарного бізнесу донеччанки Ганни Горбачової