Публічна комунікація у прифронтових громадах. Рекомендації для органів влади

В умовах війни, коли прифронтові громади Херсонщини щодня стикаються з реальними загрозами обстрілів, руйнувань та інших кризових ситуацій, особливо важливою стає роль публічної комунікації між ...

Додано:
SInna

Рекомендації для органів влади
Публічна комунікація у прифронтових громадах. Рекомендації для органів влади

В умовах війни, коли прифронтові громади Херсонщини щодня стикаються з реальними загрозами обстрілів, руйнувань та інших кризових ситуацій, особливо важливою стає роль публічної комунікації між органами влади, військовими адміністраціями та місцевим населенням. Дослідження ХОБФ “Об’єднання” показують, що більшість мешканців громад знаходиться у стані постійного сканування новин про свою громаду – 59% роблять це щогодини або декілька разів на день. Тому ефективне інформування громадян не лише сприяє забезпеченню безпеки населення, але й допомагає підтримувати довіру до влади, зміцнювати моральний дух і протистояти дезінформації.

Ці рекомендації розроблені для того, щоб допомогти місцевим органам влади та військовим адміністраціям впроваджувати ефективні та безпечні комунікаційні практики у громадах, які знаходяться поблизу бойових дій. Враховуючи специфіку роботи в зонах підвищеної небезпеки, документ акцентує увагу на важливих аспектах інформаційної безпеки, оперативності та точності, вибірковості повідомлень, психологічній підтримці населення та побудові довіри через прозорість комунікації.

Завдання цих рекомендацій — допомогти органам влади правильно та вчасно інформувати населення, зберігаючи баланс між необхідністю швидкого реагування на загрози та потребою забезпечення конфіденційності та безпеки. Крім того, важливою складовою є інтерактивна взаємодія з громадою, що дозволяє оперативно реагувати на її запити та виклики, а також надавати підтримку в кризових ситуаціях.

Документ охоплює різні аспекти публічної комунікації, включаючи управління безпекою інформації, побудову ефективної комунікаційної інфраструктури, залучення лідерів думок та організацію навчання для представників влади та населення. Виконання цих рекомендацій дозволить створити міцніший зв’язок між владою та громадою, зміцнить довіру та допоможе ефективніше реагувати на виклики, з якими стикаються прифронтові громади Херсонщини.

Ці рекомендації базуються на досвіді прифронтових громад Херсонської області, де діють робочі групи з громадської безпеки та відновлення, які стикаються з щоденними обстрілами та руйнуванням цивільної інфраструктури з боку російських окупаційних військ, а також на сучасних підходах до кризової комунікації та інформаційної безпеки. Вони є інструментом для створення системної, злагодженої та надійної комунікації, яка відповідатиме вимогам сучасних викликів.

Ці рекомендації підготовлені Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» в межах ініціативи «Херсонська область: громадська безпека та відновлення в умовах змін» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та фінансової підтримки Уряду Данії.

ЗАВАНТАЖИТИ РЕКОМЕНДАЦІЇ 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Презентовано програми бізнес-підтримки LIFT для молоді із малих громад

МПР та СТЕП: у пошуках можливостей розвитку потенціалу релокованих громад Запоріжжя

Понад 70 громад та ОВА пройшли офлайн навчання з комунікацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

4 територіальні громади Чернігівщини посилять свою стійкість

Правозахисники вважають злочином проти людяності поводження з українськими дітьми в Білорусі

Катування і переслідування українців Росією треба розслідувати як злочини проти людяності – правозахисники