Грантова можливість: Партнерська організація для підтримки бізнесу ВПО

Зафіксувати у Google календарі!


ВІЯ інста 7 (36)
Грантова можливість: Партнерська організація для підтримки бізнесу ВПО

ЗАПИТ НА ОТРИМАННЯ ЗАЯВОК НА ГРАНТОВУ ПІДТРИМКУ   

Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) оголошує конкурс на пошук кваліфікованої партнерської організації для відбору та надання бізнес-підтримки двадцяти підприємствам внутрішньо переміщених осіб для розширення їх діяльності та забезпечення стійкості в умовах війни.   

Дата початку прийому заявок: 14 жовтня 2024 р. 

Дата закінчення прийому заявок: 3 листопада 2024 р. 

  

  1. ОПИС ПРОГРАМИ IREX «ЄДНАННЯ ЗАРАДИ ДІЇ»  

 Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) є некомерційною організацією, виконавцем програм та проектів міжнародної технічної допомоги в Україні та з 1995 року реалізує численні програми, які сприяють публічній дипломатії, зміцнюють незалежні медіа та підтримують реформаторські зусилля у партнерстві з громадянським суспільством, міністерствами, органами місцевого самоврядування, неурядовими організаціями та громадами.  

Програма «Єднання заради дії» реалізується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Державного департаменту США і працює в Україні з 2021 року. Основна мета програми – посилення стабілізації України через сприяння інтеграції внутрішньо переміщених людей (ВПО), підвищення згуртованості громад, надання всебічної підтримки щодо розробки місцевих та національних планів для зменшення вразливості груп ВПО.  

У межах компоненту «Посилення економічної спроможності ВПО» програма надаватиме грантову та менторську підтримку двадцяти (20) підприємствам, що засновані та очолювані ВПО, зареєстровані як фізичні-особи підприємці, товариства з обмеженою відповідальністю або приватні підприємства. Обрана партнерська організація співпрацюватиме з IREX для відбору підприємств, надання їм експертної та менторської підтримки. 

  1. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ГРАНТ   

IREX планує надати один грант на суму до 60,000 дол. США. Очікувана тривалість підтримки IREX або період виконання програми: січень – листопад 2025 року (11 місяців).   

IREX залишає за собою право фінансувати будь-яку з поданих заявок або не фінансувати жодної із них.  IREX не несе відповідальності за будь-які витрати заявника, пов’язані з підготовкою та поданням грантової заявки, незалежно від результатів відбору заявок.  

  1. ОПИС МОЖЛИВОСТІ ГРАНТОВОЇ ПІДТРИМКИ ТА ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ    

Для досягнення цілей та завдань програми «Єднання заради дії» проєкт обраної організації має  включати такі активності:  

  1. Визначення відповідності вимогам підприємств: у співпраці з IREX, організація визначатиме та відбиратиме двадцять (20) малих або середніх підприємств, заснованих і очолюваних внутрішньо переміщеними особами, зареєстрованих як фізичні особи-підприємці, товариства з обмеженою відповідальністю або приватні підприємства. Цей відбір здійснюватиметься відібраним заявником на основі критеріїв, розроблених відповідно до цілей програми “Єднання заради дії”. 
  1. Програмна підтримка: партнерська організація надаватиме відібраним підприємствам індивідуалізовану експертну допомогу у розробці планів з розширення бізнесу. Це включатиме рекомендації щодо ефективного використання грантового фінансування від IREX для досягнення їхніх бізнес-цілей. 
  1. Менторство та аналіз діяльності підприємств: організація забезпечуватиме постійне менторство для відібраних підприємств, допомагаючи їм впроваджувати свої бізнес-плани протягом шести місяців. Це менторство зосереджуватиметься на забезпеченні виконання цілей програми та дотриманні підприємствами вимог, встановлених у грантових угодах з програмою “Єднання заради дії”. 
  1. Оцінка результативності: організація буде відповідати за вимірювання результативності діяльності відібраних підприємств у досягненні конкретних програмних цілей, включаючи зростання доходів та ефективне використання грантових коштів. 
  1. Відповідність та звітність: організація забезпечуватиме дотримання всіх відповідних вимог програми “Єднання заради дії”  та надаватиме регулярні звіти команді IREX  щодо прогресу та результатів підтриманих підприємств. 

Обрана партнерська організація має продемонструвати перевірену методологію, яку він успішно застосовував раніше для підтримки місцевого бізнесу в розробці стратегій зростання. Менторська підтримка, надана постачальником, має бути спрямована на допомогу ВПО у збільшенні доходів існуючих бізнесів за рахунок грантових коштів, отриманих від IREX. Кожен бізнес очікується досягти щонайменше збільшення доходів внаслідок цієї менторської підтримки. Конкретний відсоток збільшення буде визначено після відбору бізнесів. 

Обрана партнерська організація буде відповідальною за реалізацію наступних завдань та за досягнення нижчезазначених результатів:  

   Напрям роботи  Завдання  Результати  Часові межі 
1.  Оголошення конкурсу та відбір двадцяти (20) підприємств.    Розробка аплікаційної форми для учасників та погодження з IREX. Розробка форми оцінки поданих заявок.   Оголошення конкурсу та проведення комунікаційної кампанії щодо відбору підприємств.  Спільний відбір учасників конкурсу з IREX.    Розроблена та погоджена аплікаційна форма та форма оцінки заявок. Сформовано та погоджено оголошення на конкурс, проведено комунікаційну кампанію. Спільно з IREX проведено відбір. Сформовано перелік з 20 відібраних учасників програми – підприємств ВПО відповідно до вимог IREX та до 10-и резервних підприємств.  Січень – лютий 2025 р. 
2.  Проведення експертної оцінки потреб обраних бізнесів та розробка “Профілю бізнесу” для успішного планування та реалізації підприємницької діяльності обраних підприємств       Розробка опитувальника для проведення експертної оцінки потреб обраних підприємств.  Проведення опитування.  Проведення інтерв’ю з учасниками для оцінки потреб їх бізнесу  Розробка шаблону “Профілю бізнесу”, що включатиме: 1) дорожню карту підприємства, (індивідуальний план підтримки); 2) індивідуальний бізнес план, якому учасники будуть слідувати протягом 6 місяців та здійснювати господарську діяльність та 3) грантову заявку (опис проєкт підприємства з чіткими показниками очікуваної результативності, бюджету проєкту та опитувальника грантоотримувача) для отримання грантового фінансування від IREX.  Розробка дорожніх карт як частини “Профілю бізнесу”, для кожного з обраних бізнесів на підставі інформації, отриманої від учасників.  Розроблений та погоджений з IREX опитувальник та інструкція для проведення інтерв’ювання учасників. Розроблено та погоджено з IREX шаблон “Профілю бізнесу”. Розроблено та погоджено з IREX 20 дорожніх карт  (індивідуальних планів підтримки).   Лютий –  квітень 2025 р.   
3.  Менторський та експертний супровід обраних учасників для підготовки бізнес-планів та заявки на грантову підтримку    Забезпечення розробки індивідуального бізнес-плану кожним бізнесом та якісної грантової заявки на грантовий конкурс від IREX (опису діяльності підприємства, бюджету та опитувальника грантоотримувача)      20 заповнених “Профілів бізнесу” для успішного планування та реалізації господарської діяльності обраних підприємств 20 підготовлених грантових заявок (опис проєкту, бюджет проєкту, опитувальник грантоотримувача).  Квітень- травень 2025 р. 
4.  Менторський супровід обраних учасників під час втілення бізнес-планів    Забезпечення кожного з 20 відібраних підприємств ментором з релевантною експертизою та досвідом відповідно до бізнес-потреб учасників Розроблено шаблон менторського плану  Розроблено менторський план для кожного з відібраних підприємств  Ментори супроводжують бізнеси та надають підтримку впродовж 6-и місяців (загальна кількість годин менторства – мінімум 32 години для кожного підприємства)  Надання щомісячних коротких менторських звітів (не більше 1-2 стор.)    Кожен бізнес має наставника/цю. Розроблено та погоджено з IREX шаблон менторського плану. Розроблено 20 менторських планів, кожен з 20-и бізнесів отримав мінімум 32 години менторського супроводу. Надано щомісячні короткі звіти по кожному з бізнесів (не більше 1-2 стор.).   Травень – листопад 2025 р. 
5.  Аналіз результативності програми та надання рекомендацій    На підставі зібраних відгуків учасників та менторів, та проаналізованих спостережень, складено аналітичний звіт з переліком рекомендацій для адаптації та запуску наступних програм з підтримки соціального бізнесу     Аналітичний звіт з рекомендаціями (5-7 стор.)  Листопад 2025 р.  

    

  1. КРИТЕРІЇ ПРИЙНЯТНОСТІ ЗАЯВНИКА/ЗАЯВКИ    
  • Типи юридичних осіб, які можуть подавати заявки на конкурс: громадські та благодійні організації, які офіційно зареєстровані відповідно до законів України “Про громадські об’єднання” або “Про благодійну діяльність та благодійні організації” та включені до “Реєстру неприбуткових організацій” з відповідною ознакою неприбутковості. 
  • Організація має здійснювати свою діяльність в Україні, мати офіційну реєстрацію та здійснювати свою діяльність відповідно до законодавства України, всіх чинних цивільних та податкових норм, включаючи відповідні місцеві нормативно-правові акти та статути. 
  • Організація не є забороненою відповідно до Систем управління грантами (SAM), Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США, зведеного списку Ради Безпеки ООН. 
  • Громадська організація та її члени не можуть представляти або бути пов’язаними з будь-якою політичною партією, або з призначеними чи обраними посадовими особами органів влади.    
  • Заявки на отримання грантової підтримки повинні бути подані українською мовою.    
  • Витрати для реалізації проєкту не можуть перевищувати розмір коштів, зазначених в цьому Запиті на отримання заявок на грантову підтримку.   
  1. КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ   

Заявник має відповідати наступним мінімальним кваліфікаційним вимогам:    

  1. Організація має мати попередній успішний досвід успішно впроваджених програм з надання підтримки підприємцям та/або бізнесам на національному, регіональному або місцевому рівнях.  
  1. Мати попередній досвід впровадження проєктів за підтримки міжнародних донорів. 
  1. Наявність професійної, бажано гендерно-збалансованої команди.  
  1. Мати досвід надання менторської/експертної підтримки підприємцям-початківцям та наявність бази вузькопрофільних експертів для консультування.  
  1. Наявність досвіду роботи з ВПО, досвіду підтримки підприємств, заснованих та очолюваних ВПО буде перевагою. 
  1. ВИМОГИ ДО ВЛАСНОГО ВНЕСКУ   

Власний внесок не передбачений.    

  1. ВИМОГИ ДО БЮДЖЕТУ 
  • Кошти, що надаються на умовах Заявки на грантову підтримку, не повинні використовуватися для закупівлі товарів або послуг у постачальників, які можуть бути ідентифіковані та включені до списку заборонених або будь-яким іншим способом обмежені/заборонені чи проголошені незаконними для ведення справ з державними агентствами США. Такий перелік можна знайти в розділі виключень SAM.gov. за посиланням: http://www.sam.gov/ або у інших “списках спостереження” (“watchlists”).  
  • Бюджет має включати обгрунтовані активностями витрати.  
  • Зверніть увагу, що грантоотримувачі мають дотримуватися політик IREX щодо грантового менеджменту та звітування, а саме: документування та подання підтверджень проєктної діяльності, а також регулярне оцінювання та звітування про виконання проєкту та досягнення результатів. IREX рекомендує заявникам враховувати час та ресурси, необхідні на виконання цих вимог, під час розробки своєї проєктної діяльності та бюджету.  
  • У бюджет можна включати такі категорії витрат, але не обмежуватися ними:  
  • Гонорари консультантам, менторам тощо.     
  • Адміністративні витрати.  
  • Поліграфія, включаючи плату за розробку дизайну: навчальні роздаткові матеріали (друкована або аудіо інформація, яку ви плануєте використовувати у межах реалізації проєкту), а також рекламні матеріали (листівки, банери тощо), які використовуватимуться для промоції заходів у межах вашого проєкту.  
  • Канцтовари.  
  • Транспортні витрати (у межах України).     
  • Засоби індивідуального захисту від COVID-19, а саме: індивідуальні захисні маски (повинні бути схвалені проєктом “Єднання заради дії”).    
  • Банківські збори (включаючи відкриття та закриття спеціального рахунку/субрахунку та всі банківські комісії, пов’язані з проєктом).     
  • Інші витрати, пов’язані з проєктом (мають бути узгоджені з IREX).   

   

Витрати, які НЕ покриваються:     

  • Витрати на утримання та ремонт основних засобів, активів тривалого користування.     
  • Благодійність чи підтримка політичних партій.     
  • Підтримка релігійної діяльності.     
  • Позики.     
  • Медичне обладнання.     
  • Алкогольні напої.     
  • Офісні меблі.     
  • Будь-які витрати заявників, здійснені до та після реалізації проєкту.     
  • Обладнання довгострокового використання або будівельні програми.     
  • Політична або партизанська діяльність.     
  • Діяльність, яка відбувається за межами України.     
  • Наукові дослідження.     
  • Купівля або оренда землі та/або будівель.     
  • Венчурний капітал, комерційні заходи або стягнення плати за участь у проєкті.    
  • Індивідуальні стипендії.     
  • Подарунки або призи.    
  • Витрати на Інтернет зв’язок.   
  • Попередні зобов’язання та/або заборгованість.    
  • Штрафи та пеня.    
  • Будь-які закупівлі або види діяльності, які не пов’язані безпосередньо з реалізацією запропонованого проєкту.    
  • Інші витрати неприпустимі відповідно до 2 CFR 200 Підрозділ E Принципи витрат.   

   

* Усі товари, включені заявником до бюджету проєкту, повинні бути обґрунтовані запланованою діяльністю у межах вашого проєкту. Якщо затребуваний товар/послуга викликає сумніви, зверніться до команди Програми “Єднання заради дії”. Програма “Єднання заради дії” має право переглядати замовлені товари/послуги, перевіряти їх якість та затверджувати чи відхиляти товари/послуги.     

  

  1. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОДАННЯ ЗАЯВОК     

Задля розгляду Вашої заявки на фінансування, будь ласка, надайте повний пакет документів, перелік яких зазначено у Додатку 1 «Список необхідних документів».    

Повний пакет документів повинен бути надісланий на електронну пошту  [email protected] до 23:59 3 листопада 2024 року включно. У темі листа вкажіть: “Партнерська організація для підтримки бізнесу ВПО”/ програма «Єднання заради дії».   

Будь ласка, зверніть увагу, що IREX наполегливо рекомендує зацікавленим організаціям уважно ознайомитися з усіма інструкціями та рекомендаціями в цьому документі.     

Витрати на оформлення та подання заявки, здійснені до дня надання гранту, вважаються недопустимими і не відшкодовуються.    

   

  1. ПИТАННЯ ТА ТЕХНІЧНІ ПРОБЛЕМИ     

Будь-які питання, які стосуються технічних проблем, приймаються на електронну адресу: [email protected]. Зверніть увагу, що IREX не приймає жодних питань, що стосуються цього Запиту на отримання грантової підтримки, окрім як щодо вирішення технічних проблем.     

   

  1. ЗАЯВКИ, ОТРИМАНІ З ЗАПІЗНЕННЯМ ТА З ПОРУШЕННЯМ ВИМОГ     

Заявки, які подані із запізненням не підлягатимуть розгляду. Однак IREX залишає за собою право приймати заявки отримані на один тиждень пізніше після дати закриття грантового конкурсу та включати такі заявки в процес розгляду та присудження грантів, якщо це буде відповідати найкращим інтересам IREX і, якщо заявки подані вчасно ще не були розглянуті. Заявки, які є неповними, можуть бути залишені без розгляду.    

    

Заявки на фінансування будуть розглядатися у два етапи: розгляд пакету документів та інтерв’ю. Заявки будуть оцінюватися згідно з такими критеріями: 

  Категорія  Опис  Оцінки 
1.  Технічний підхід   1.1. Доведена здатність розробляти та впроваджувати чітку, добре структуровану програму бізнес-підтримки, орієнтовану на підприємства, що очолюються ВПО. 1.2. Доведена здатність забезпечити належний відбір підприємств, які потребують грантової та менторської підтримки. 1.3. Доведена здатність забезпечити залучення необхідної кількості  кваліфікованих менторів для бізнес-підтримки підприємців. 1.4. Чітке бачення результатів проєкту та доведене розуміння впливу цих результатів на досягнення цілей компоненту “Підтримка економічної спроможності ВПО” програми “Єднання заради дії”.   40 
2.  Попередній досвід роботи, кадрові та організаційні можливості  2.1. Попередній досвід впроваджених проєктів бізнес-підтримки та їх результати.    2.2. Продемонстрована спроможність команди (ключового персоналу) втілити проєкт, спрямований на підтримку бізнесів ВПО. 2.3. Наявність в організації команди кваліфікованих менторів/ок для бізнес-підтримки підприємств, з якими наявний успішний досвід співпраці (від 6 місяців). 2.4. Наявність в організації розроблених та ефективно застосовуваних методологій оцінки потреб бізнесу, розробки бізнес-плану на розвиток бізнесу, здійснення менторської бізнес-підтримки.  40 
3.  Обґрунтованість витрат і економічна ефективність   3.1. Відповідність витрат програмним цілям: чи витрати, зазначені у бюджеті, спрямовані на досягнення конкретних цілей та результатів проєкту. 3.2. Ефективність використання коштів: чи витрати, зазначені у бюджеті, є раціональними, чи забезпечується можливість досягнення найкращих результатів із оптимальними витратами. 3.3. Економічна обґрунтованість витрат: відповідність витрат на товари та послуги ринковим цінам.  3.4. Прозорість та деталізація витрат: рівень деталізації опису та пояснення до кожної з витрат, для чого вона потрібна і як пов’язана із виконанням завдань проєкту.   40 
  Загальна кількість балів  120 

По мірі необхідності (якщо грант не надано на основі первинних заявок),  можуть проводитися консультації з тими заявниками, заявки яких  мають достатні шанси бути відібраними для отримання гранту.   

    

   

  1. ІНФОРМУВАННЯ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ВІДБОРУ ЗАЯВОК    

Рекомендація або вибір проєктної заявки відповідно до встановлених процедур не гарантує надання гранту. Усі заявники повинні продемонструвати, що вони володіють або мають можливість отримати необхідну управлінську спроможність щодо застосування взаємно узгоджених методів звітування за надані кошти та інші активи.     

   

Заявник, проєктна заявка якого була відібрана конкурсною комісією, отримає листа електронною поштою з пропозицією фінансування проєкту. Лист про грант буде адресовано контактній особі організації, яку зазначено в проєктній заявці.     

   

IREX повідомлятиме про результати відбору заявок лише успішних фіналістів цього конкурсу. Після надсилання листа з пропозицією фінансування проєкту, відбудуться остаточні консультації із фіналістом перед підписанням субгрантової угоди.    

   

  1. ПРОЦЕДУРИ ЗВІТНОСТІ    

Опис вимог щодо звітності буде включено до Угоди про надання гранту. Типи необхідних звітів разом із графіком звітності залежатимуть від типу субгранту та тривалості проєкту. Форми для звітності будуть надані грантоотримувачу.    

   

Звітність включатиме:   

  • Програмні звіти, які мають надаватися IREX протягом строку реалізації проєкту згідно з робочим графіком, описаним в Угоді про надання гранту. Ці звіти мають включати опис втілених активностей та їхніх результатів за звітний період; виклики та заходи, вжиті для їхнього подолання; заходи, заплановані на наступний період.    
  • Підсумковий звіт, у якому має бути описано, як були досягнуті довгострокові та короткострокові цілі проєкту, результати проєкту, а також проблеми та їхнє вирішення під час впровадження проєкту.    
  • Фінансові звіти можуть подаватися на основі певного типу гранту, який надається. Графік звітності залежатиме від типу субгранту, тривалості проєкту та обсягу фінансування.    

    

СПИСОК НЕОБХІДНИХ ДОКУМЕНТІВ    

Для отримання гранту необхідно буде надати IREX пакет таких документів:    

  • Грантова заявка у відповідності до шаблону аплікаційної форми IREX;   
  • Бюджет запропонованого проєкту у відповідності до шаблону IREX;   
  • Детальний робочий план проєкту у відповідності до шаблону IREX;  
  • Свідоцтво про державну реєстрацію ГО/виписка з ЄДРПОУ;   
  • Рішення про внесення ГО до Реєстру неприбуткових організацій та установ;   
  • Протокол ГО або Наказ про призначення директора або особи, яка уповноважена на підписання грантової угоди;   
  • Наказ або положення про облікову політику організації ГО (за наявності);   
  • Наказ або положення про здійснення закупівель товарів, робіт, послуг (за наявності);   
  • Статут ГО (Сканована версія).   

Додаток 2Шаблон проєктної пропозиції 

Додаток 3Бюджет проєкту.

Також додатки 2 та 3 можна завантажити за посиланням.


Останні публікації цього розділу:

Проєкт підтримки молодих підприємців та підприємиць

Тендер на закупівлю послуг фасилітатора/ки-модератора/ки для проведення заходу

Тендер на закупівлю готельних послуг з розміщення в номерах, послуг оренди та організації харчування

Триває реєстрація на навчання з гендерного мейнстримінгу

Тендер 665- Послуги з медичного страхування та страхування життя

Тендер на поставку товарів (бронежилет, шолом)