Ріпкинська громада визначає структуру та наповнення Статуту

15 жовтня 2024 року експерти Центру Доброчин та учасники робочої групи з розроблення проєкту Статуту Ріпкинської селищної територіальної громади напрацьовували мету, завдання та структуру проєкту ...

Додано:
DobroCN

r_3
Ріпкинська громада визначає структуру та наповнення Статуту

15 жовтня 2024 року експерти Центру Доброчин та учасники робочої групи з розроблення проєкту Статуту Ріпкинської селищної територіальної громади напрацьовували мету, завдання та структуру проєкту Статуту.

На початку зустрічі керівник робочої групи Сергій Остапенко зауважив, що розробляючи Статут та відповідні Положення, селищна рада має діяти виключно у межах та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України. Незважаючи на можливі прогалини та недоліки вітчизняного законодавства, у Статуті не можна встановлювати нові поняття та терміни, визначення яких віднесено до компетенції інших органів влади.

 

 Експерт проєкту Олександр Підгорний підкреслив, що Статут має бути направлений на вирішення виключно питань місцевого значення. І що також важливо – при розробці Статуту слід звернути особливу увагу на захист прав і законних інтересів людини та громадянина. Статут територіальної громади – базовий документ, який регулює особливості функціонування місцевого самоврядування, а також взаємовідносини територіальної громади, жителів і влади.

 При наповненні Статуту територіальної громади варто врахувати наступне:

  • В Статуті слід конкретизувати основні законодавчі норми, які стосуються компетенції місцевого самоврядування.
  • Застосувати уніфікований підхід до затверджених зразків документів спрощує процедуру для жителів і для влади. Там уже зазначені дані, які мають зібрати ініціатори того чи іншого інструменту громадської участі.
  • Прийняти Положення, що дає можливість швидко вносити зміни у запропоновані локальні акти та оперативно реагувати на їх зміну.

Підсумовуючи засідання, керівник проєкту Наталія Дрозд зазначила, що концептуальними завданнями робочої групи є визначення правових та організаційних основ для максимально широкої участі жителів територіальної громади у вирішенні питань місцевого самоврядування, налагодження взаємодії між зацікавленими сторонами та врахування історичних, національно – культурних, соціально – економічних та інших особливостей здійснення  місцевого самоврядування в громаді.

 Діяльність проходить в рамках проекту «Посилення стійкості територіальних громад та дієвої взаємодії влади і громади», який реалізує ГО «Центр Доброчин» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

МПР та СТЕП: у пошуках можливостей розвитку потенціалу релокованих громад Запоріжжя

Понад 70 громад та ОВА пройшли офлайн навчання з комунікацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

4 територіальні громади Чернігівщини посилять свою стійкість

Правозахисники вважають злочином проти людяності поводження з українськими дітьми в Білорусі

Катування і переслідування українців Росією треба розслідувати як злочини проти людяності – правозахисники

Навчіться управляти природними ресурсами - онлайн-курс від U-LEAD