Кіптівська громада на Чернігівщині визначає структуру та наповнення Статуту

Учасники робочої групи з розроблення проєкту Статуту Кіптівської сільської територіальної громади та експерти Центру Доброчин напрацьовували мету, завдання та структуру проєкту Статуту на засіданні ...

Додано:
DobroCN

k_1
Кіптівська громада на Чернігівщині визначає структуру та наповнення Статуту

Учасники робочої групи з розроблення проєкту Статуту Кіптівської сільської територіальної громади та експерти Центру Доброчин напрацьовували мету, завдання та структуру проєкту Статуту на засіданні 21 жовтня 2024 року.

Розпочинаючи зустріч, керівник проєкту Наталія Дрозд зауважила, що концептуальними завданнями робочої групи є:

  • визначення правових та організаційних основ для максимально широкої участі жителів територіальної громади у вирішенні питань місцевого самоврядування,
  • налагодження взаємодії між зацікавленими сторонами,
  • та врахування історичних, національно – культурних, соціально – економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування в громаді.

Статут має бути направлений на вирішення виключно питань місцевого значення. І що також важливо – при розробці Статуту слід звернути особливу увагу на захист прав і законних інтересів людини та громадянина.

 k_2

k_3

Керівник робочої групи Володимир Кучма зауважив, що розробляючи Статут та відповідні Положення, сільська рада має діяти виключно у межах та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Незважаючи на можливі прогалини та недоліки вітчизняного законодавства, у Статуті не можна встановлювати нові поняття та терміни, визначення яких віднесено до компетенції інших органів влади.

Статут територіальної громади – базовий документ, який регулює особливості функціонування місцевого самоврядування, а також взаємовідносини територіальної громади, жителів і влади.

Експерти ГО «Центр Доброчин» рекомендували при наповненні Статуту територіальної громади врахувати наступне:

  • В Статуті слід конкретизувати основні законодавчі норми, які стосуються компетенції місцевого самоврядування.
  • Застосувати уніфікований підхід до затверджених зразків документів спрощує процедуру для жителів і для влади. Там уже зазначені дані, які мають зібрати ініціатори того чи іншого інструменту громадської участі.
  • Прийняти Положення, що дає можливість швидко вносити зміни у запропоновані локальні акти та оперативно реагувати на їх зміну.

На завершення учасники робочої групи розподілили завдання по напрацюванню структури, мети та наповнення Статуту. 

Діяльність проходить в рамках проекту «Посилення стійкості територіальних громад та дієвої взаємодії влади і громади», який реалізує ГО «Центр Доброчин» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Понад сотня нових вакансій за тиждень для громадських активістів та активісток

Як своєчасна реабілітація може змінити життя дітей

Стартує опитування волонтерських організацій України щодо їхніх потреб

Забуті героїні: Історії жінок, які не підкорилися стереотипам і досягли успіху

Хаби для внутрішньо переміщених осіб - точки опори для приймаючих громад Закарпаття.