Новий проєкт АЮКУ допомагатиме залучити молодь до антикорупційної діяльності

Асоціація юридичних клінік України (АЮКУ) за підтримки Проєкту «Сприяння доброчесності у публічному секторі (Pro-Integrity)», що фінансується USAID та UK International development розпочинає проєкт ...

Додано:
ALCU

ALCU_project_ProIntegrity_inst-08
Новий проєкт АЮКУ допомагатиме залучити молодь до антикорупційної діяльності

Асоціація юридичних клінік України (АЮКУ) за підтримки Проєкту «Сприяння доброчесності у публічному секторі (Pro-Integrity)», що фінансується USAID та UK International development розпочинає проєкт «Розбудова сталого антикорупційного середовища в Україні через юридичну клінічну діяльність та залучення молоді». Він спрямований на популяризацію антикорупційних професій серед студентів, підвищення їхньої обізнаності про значення антикорупційного комплаєнсу та доброчесності, формування нового покоління фахівців, здатних активно протидіяти корупції. 

Наразі в Україні відсутня системна антикорупційна освіта. Більшість студентів не отримують достатньо знань та навичок у цій сфері, що обмежує їхні можливості долучитися до боротьби з корупцією на професійному рівні. АЮКУ працюватиме над розробкою та впровадженням ефективних інструментів залучення молоді до антикорупційної діяльності через юридичну клінічну освіту, формальні й неформальні освітні інструменти, стажування та взаємодію з експертами у сфері антикорупції тощо. Проєкт сприятиме формуванню у молоді культури нульової толерантності до корупції, ознайомлення з професією антикорупційного уповноваженого та розширенню кар’єрних можливостей для студентів у сфері антикорупційної діяльності, державної служби та корпоративного комплаєнсу.

За словами керівниці проєкту Юлії Ломжець

«Асоціація вже понад три роки системно працює над впровадженням проєктів з просування принципів доброчесності та антикорупції у вищий освіті. Під час реалізації нового проєкту ми плануємо розробити та пілотувати інноваційні освітні інструменти із залучення студентської молоді до процесів запобігання та протидії корупції. Впродовж наступних 18 місяців студенти українських ЗВО отримають можливості долучитися до діяльності першої антикорупційної комплаєнс клініки, пройти довгострокове та короткострокове стажування в НАЗК та НАДС, дізнатися більше про професію антикорупційного уповноваженого на спецкурсі у власному університеті, взяти участь в Міжнародному студентському стажуванні-конкурсі “UP” та Антикорупційному квесті 2.0.»

Проєкт реалізовуватиметься за 3 ключовими напрямами: 

1. Запровадження спеціалізованого навчального курсу з основ антикорупційного комплаєнсу для популяризації карʼєри у сфері антикорупційної діяльності та державної служби 

Експерти АЮКУ у співпраці з фахівцями НАЗК та представниками експертних організацій розроблять навчальний курс, який ознайомить студентів українських ЗВО з основами антикорупційного комплаєнсу та професією антикорупційного уповноваженого. Щоб допомогти українським ЗВО успішно запровадити цей курс в навчальний процес, команда проєкту розробить усі необхідні методичні матеріали, проведе навчання для викладачів курсу та надасть підтримку у запуску курсу для 5 пілотних ЗВО. 

2. Створення спеціалізованої юридичної клініки, яка спеціалізуватиметься на питаннях антикорупційного комплаєнсу та надання правничої допомоги малому та середньому бізнесу у цій сфері 

Налагодження роботи першої в Україні спеціалізованої юридичної клініки у сфері антикорупційного комплаєнсу допоможе максимально занурити студентів у вирішення практичних кейсів з антикорупційної тематики та питань комплаєнсу. Водночас її робота допоможе малому та середньому бізнесу впровадити у свою роботу практики запобігання корупції та протидіяти недобросовісним діям контролюючих органів. Не менш важливим напрямом роботи клініки стануть дослідження та адвокаційна діяльність для привернення уваги до системних проблем та порушень антикорупційного законодавства. 

Роботу над розробкою моделі спеціалізованої юридичної клініки, навчальної та методичної підтримки, запуску її діяльності команда проєкту вестиме у співпраці з державними антикорупційними органами, експертними організаціями, представниками малого та середнього бізнесу та іноземними експертами. 

3. Організація неформального навчання для підвищення обізнаності студентів щодо боротьби з корупцією

Щоб надати можливість українській студентській молоді більше дізнатися про антикорупційну діяльність в Україні та посилити її знання і навички щодо виявлення, запобігання та протидії корупції, команда проєкту проведе низку неформальних освітніх заходів. З-поміж них –  конкурси, інтерактивні заходи, довго- та короткотермінові стажування, навчальні візити студентів за кордоном та в межах України, а також підтримка проведення академічних досліджень. Студенти матимуть змогу взаємодіяти з експертами, працювати у командах, розвʼязувати реальні кейси, що зробить навчання доступнішим, дозволяючи студентам відчути реальний вплив антикорупційної діяльності на суспільство та державу. 

 

Проєкт «Розбудова сталого антикорупційного середовища в Україні через юридичну клінічну діяльність та залучення молоді» став можливим завдяки підтримці американського та британського народів, наданій Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та UK International Development в рамках ініціативи «Сприяння доброчесності у публічному секторі (Pro-Integrity)». Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID, уряду США, UK International Development чи уряду Великої Британії.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Як підвищити активність громади, — обговорювали на Богуславшині

100 і 1 вакансія для громадських активістів та активісток

Мешканці Дмитрівської громади надали пропозиції щодо реалізації майбутньої Стратегії розвитку громади

“Шкільні коворкінги у Пирятинській громаді: досвід започаткування та функціонування під час війни”

Опитування щодо потреб у психосоціальній підтримці