Україна: Внутрішня боротьба ставить під загрозу боротьбу з корупцією та реформу прокуратури

Після повідомлень про те, що працівники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) були незаконно затримані і зазнали жорстокого поводження з боку прокурорів департаменту ГПУ з розслідування ...

1610854_182823168715726_2761980005145537046_n
 Україна: Внутрішня боротьба ставить під загрозу боротьбу з корупцією та реформу прокуратури

Після повідомлень про те, що працівники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) були незаконно затримані і зазнали жорстокого поводження з боку прокурорів департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, Freedom House опублікувала таку заяву:

«Докази, в тому числі відео-свідчення, опубліковані НАБУ, що детально вказують на серйозні зловживання з боку прокурорів, викликають серйозне занепокоєння щодо прогресу боротьби з корупцією і реформи прокуратури в Україні», – сказав Даніел Келінґерт, виконавчий віце-президент.

«Прихильникам реформ протистоять представники старої системи, які прагнуть зберегти свою владу і привілеї. Президент Порошенко і генеральний прокурор Луценко повинні взяти під контроль негайне та ефективне розслідування повідомлень про зловживання з боку державних чиновників, і підтвердити свою прихильність очищенню від посадовців, які прагнуть повернутися до старої системи» – додав Келінґерт.

 Додаткова інформація:

15 серпня НАБУ опублікувало запис відеосвідчень, на яких працівники бюро розповідають, що 12 серпня їх було незаконно затримано, побито і навіть піддано тортурам з боку прокурорів. НАБУ – більш незалежна та орієнтована на реформи структура, ніж багато інших складових частин правоохоронної системи, стала учасником гострого конфлікту із прокуратурою, суттєво дискредитованою, контрольованою президентом структурою, яка довела свою неефективність у боротьбі з корупцією.

Україна отримала рейтинг частково вільної країни у звіті «Свобода у світі –2016», частково вільної – у звіті «Свобода преси – 2016», частково вільної – у звіті «Свобода в Мережі ­– 2015», і має оцінку рівня демократії 4,68 за шкалою від 1 до 7, де 7 є найгіршою можливою оцінкою, в доповіді «Країни перехідного періоду – 2016».

Freedom House є найстарішою неурядовою організацією у Сполучених Штатах Америки. Організація бачить свою місію у поширенні та захисті демократії та свободи по всьому світу. Ми переконані, що свобода є можливою лише в умовах демократичних політичних систем, у яких влада підзвітна власному народові; де панує верховенство права; і де гарантовані свобода вираження думки, зібрань та віросповідання.

Текст заяви англійською мовою: https://goo.gl/d5r2C2

 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»

Програма USAID DOBRE закупила для П’ядицької громади агро обладнання вартістю понад 1,2 мільйон

Безкоштовні онлайн-консультації від психологів та психіатрів для мешканців України

Понад 80 громад та ОВА пройдуть навчання з комунікацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

На Рівненщині проводять дослідження щодо булінгу дітей ВПО у школах

Вакансії тижня. Що є нового для громадських активістів та активісток?