Верховній Раді запропонували вихід із політичної кризи

14 лютого 2014 р. Група "Першого грудня" представила Національний акт свободи - суспільний договір, що здатен регулювати відносини в країні до появи нової редакції Конституції України. Цей акт був ...

В'ячеслав Брюховецький
Верховній Раді запропонували вихід із політичної кризи

14 лютого 2014 р. Група “Першого грудня” представила Національний акт свободи – суспільний договір, що здатен регулювати відносини в країні до появи нової редакції Конституції України.

Цей акт був переданий голові ВРУ В.Рибаку, про що повідомили на брифінгу біля Українського дому учасники групи: В’ячеслав Брюховецький, Почесний президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”, Євген Сверстюк, філософ, дисидент, та Олексій Панич, д.ф.н., один із розробників документа. Учасники групи “Першого грудня” закликали ВРУ розглянути та схвалити Національний Акт Свободи.

Представники Ініціативної групи заявляють, що це є нестандартний шлях, але він може вирішити нинішню ситуацію.

“На превеликий жаль, немає спільного погляду, і, швидше за все, політики його ніколи не знайдуть, тому що вони виходять із своїх міркувань, своїх інтересів і своїх амбіцій, в тому числі – політичних і економічних”, – зазначив В’ячеслав Брюховецький.

За словами Євгена Сверстюка, уже дано початок осмисленій трасформації суспільства. “Цей акт написаний, він набирає життя, його починають обговорювати, а коли слово сказане, то це дуже багато вже значить”, – зазначив Є.Сверстюк.

Цей документ не порушує Конституції, а вносить певні обмеження до крайніх якихось дій”, – В.Брюховецький. Окрім того, акт свободи не писався під конкретну особу чи під конкретну політичну силу.

За словами В.Брюховецького, народ через тимчасові свої представництва буде контролювати політичне життя, і це має тривати приблизно один рік:

Окрім того, в Акті йдеться про те, що держава визнає пріоритетом розвиток інститутів громадянського суспільства і посилення громадянського контролю за здійсненням влади в Україні.

Документ був розроблений правознавцями, економістами, філософами, дипломатами та громадськими діячами, серед яких: Іван Васюник, Володимир Дубровський, Ігор Когут, Данило Лубківський, Олексій Панич, Олександр Пасхавер, Анатолій Ткачук.

Акт національної свободи розміщено на сайті Ініціативної групи “Першого грудня”.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення