5 НГО втілили проекти за інноваційним підходом

За 2 місяця 5 громадських організацій, що отримали гранти  від Американської Агенції з міжнародного розвитку (USAID), запустили проекти за новою стратегією по Програмі розвитку місцевих громад ...

тренінг
5 НГО втілили проекти за інноваційним підходом

За 2 місяця 5 громадських організацій, що отримали гранти  від Американської Агенції з міжнародного розвитку (USAID), запустили проекти за новою стратегією по Програмі розвитку місцевих громад

Конкурс відбувся в травні 2016 року в рамках комплексної Програми розвитку громад для громадських організацій, які допомагають переселенцям. Мета Програми – впровадження інноваційного підходу до розвитку місцевих ініціатив в Україні, який вже давно широко застосовується в Європі. Базова складова методики – колективна соціальна робота, спрямована на вирішення проблем громади та проблем ВПО як частини цієї громади шляхом залучення до цього процесу постраждалої категорії – ВПО. Ключовим аспектом методики є мотивація самих ВПО до самостійного вирішення власних проблем. Головним експертом Програми виступив Ян Цихлінський*. Із 9 організацій, що взяли участь, було відібрано 5, які отримали фінансову підтримку на реалізацію нових проектів (50 тис грн на 1 ГО).

Проект «Книголісся» від ГО «Центр мистецтв «Арт-Простір» провели фестиваль «Книголісся» – фестиваль дитячої творчості та читання, з майстер-класами, виступами та іграми для всієї родини.

«Такого у нас ще не було, взагалі, ви розумієте? А тут приїхали такі цікаві майстер-класи, таке цікаве читання, цікаві люди приїхали з телебачення, казкарі, музичні казки, вікторини книжкові на літературні теми… Таке свято нам дуже потрібно», – діляться враженнями учасники.

Ідея «Книголісся» – створення простору інтелектуального і творчого дозвілля для дітей та сімей для об’єднання і розвитку місцевої громади в Чернилівці.

«На нашу думку, формат дитячого фестивалю «Книголісся» виявився справді ефективним інструментом для гуртування місцевої громади навколо спільних цінностей, мотивації до громадської активності, суспільних перетворень, культурного розвитку та може бути використаний в інших містах і містечках Запорізької області. Зокрема, вже на сьогодні є суспільний запит на реалізацію проекту в багатьох локаціях. Будемо продовжувати», – вважають організатори.

Проект «Станція Громада» від ГО «Станція Харків»

У Харкові організували три масштабні заходи, що привернули увагу громади і ЗМІ саме завдяки вибору локації та формату події.

День вишиванки проводивсь 19 травня в приміщенні центрального залу вокзалу «Харків-Пассажирський». Свято до Дня захисту дітей відбулось 4 червня в муніципальному парку «Саржин яр». В знак  солідарності з біженцями 20 червня  у Всесвітній День біженців активісти створили подію в харківському  Екопарку.

Переселенці брали активну участь в організації свят, проводили майстер-класи, і таким чином вдалось надати  можливість показати себе не в ролі жертви чи споживачів, а як талановитих людей, зі своїм хобі, з вміннями та вподобаннями.

Проект «Дрогобич – культурний простір» від ГО «Арекет»

У м. Дрогобич Львівської області кримськотатарські активісти провели цілу серію заходів, направлених на актуалізацію проблем кримських татар, депортацію, переселення

Акція-реквієм  «Запали вогник у своєму серці» 18 травня була присвячена пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Так дрогобицька громада спільно вшанувала пам’ять кримських татар, котрі загинули під час депортації кримськотатарського народу 1944. Також, ГО «Арекет» організувала вечір кримськотатарської культури, який пройшов 12 червня у Палаці мистецтв. Під час вуличного перфомансу «ПЕРЕсилення» на площі Ринок взяли участь як переселенці з Криму та Донбасу, так і мешканці Дрогобича з новоствореного театру KULU.  Режисером перфомансу став відомий дрогобицький актор Олександр Максимов. «Терапія театром переселенцям зараз потрібна як ніколи. Саме через театр вони можуть вивільнити свою душу і здобути спокій. У майбутньому ми плануємо створити спектакль, актори якого стануть переселенці з Криму та Донбасу. Спостерігаючи зі сторони, перехожі дрогобичани розділили усю біль, котру зуміли пережити вимушені переселенці», – вважає він. Також, активісти провели виставку «Дрогобич в Криму».На виставці були представлені світлини, речі та спогади дрогобичан, які свого часу побували на півострові, а також цикл чудових малюнків “Легенди Дрогобича та Криму” дрогобицької художниці Романи Гончарук.

Проект «Інформаційно-консультаційні послуги та допомога бізнес-переселенцям у Вінницькій області» від Вінницької обласної громадської організації «Союз підприємців «Стіна»

ГО «Союз підприємців Стіна» провели дослідження та серію тренінгів для місцевого бізнесу з метою працевлаштування учасників проекту з числа ВПО на підприємствах бізнесу в м Вінниця. Одним з головних досягнень проекту організатори вважають зміну ставлення вінницького бізнесу, як частини міської громади, до ВПО. За результатами заходів, власники та менеджери підприємств бізнесу мають бажання використовувати потенціал ВПО як один з найактивніших і економічно виправданих ресурсів.

Проект «Еко-Логічна варта» від БО «Фонд Відродження Прикарпаття» «Еко-Логічна Варта»

Активісти вирішили покращити міський простір Івано-Франківська, у такий спосіб змінити до нього  ставлення мешканців та залучити громаду до спільної діяльності. У рамках проекту у сквері було встановлено лавочки та смітники, проводили екологічні майстер-класи для дітей.

За декорування лавочок взялися діти – вони розмалювали їх у різноманітні яскраві кольори. Місцеві мешканці, побачивши таку ініціативу вперше, вирішили підтримати. На цьому місці тепер проводяться різноманітні культурні заходи за ініціативою громади.

*Ян Цихлінський – професор Бернського університету прикладних наук за напрямками соціального розвитку місцевих громад та співробітництва між місцевими громадами в галузі розвитку. 20 років практичного досвіду в даній сфері, в тому числі робота в країнах Південного Кавказу – Арменія, Айзербайджан, Грузія і в Шрі-Ланці. В 2014-2015 роках проводив тренінги по розвитку волонтерських організацій України. Ян Цихлінський неодноразово відвідував Україну, є експертом по питанням внутрішнього переміщення та специфіці роботи громадських ініціатив у сфері допомоги ВПО.

 

Програма розвитку громад виконується ГО «КримSOS» в рамках Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), за фінансової підтримки  Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Джерело: Крим SOS.


 

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи